میل به بازگشت به گذشته، خاطره بازی و غرق شدن در روزهای خوش گذشته همیشه همراه بشر بوده و هست، به طوری که در آمریکا و انگلیس دوباره بازار فروش نوار کاست داغ شده و این وسیله جادویی با کمترین هزینه تو را به سفری در زمان دعوت می کند. نوار کاست هدیهی طلایی قرن […]
میل به بازگشت به گذشته، خاطره بازی و غرق شدن در روزهای خوش گذشته همیشه همراه بشر بوده و هست، به طوری که در آمریکا و انگلیس دوباره بازار فروش نوار کاست داغ شده و این وسیله جادویی با کمترین هزینه تو را به سفری در زمان دعوت می کند.
نوار کاست هدیهی طلایی قرن گذشته، گنجینهی جادویی خاطرات و شوالیهی فناوری و فرهنگ محسوب میشود که ثابت میکند زندگی در گذشته به زیبایی زندگی در آینده است.
باید واقعیت را پذیرفت که حضور دوباره نوارهای کاست تنها یک اتفاق نیست. آنها روز به روز محبوبتر میشوند و گویا نوعی رنسانس کوچک در حال رخ دادن است.
فروش این ابزار ضبط و پخش موسیقی و صوت در یک دهه گذشته در بریتانیا به بالاترین سطح خود رسیده است. طبق اعلام صنایع آواشناسی بریتانیا BPI تنها در هفت ماهه نخست امسال بیش از ۳۵۰۰۰ عدد از آنها فروخته شده است. هر چند این عدد در مقایسه با میزان فروش در دهههای پیشین چندان زیاد به نظر نمیرسد اما این حقیقت را نباید از نظر دور داشت که این هفتمین سال پیاپی است که فروش افزایش مییابد.
داستان در ایالات متحده هم روند مشابهی را طی کرده است. طبق گزارش Nielsen که آمار فروش موسیقی را ارائه میدهد، فروش نوارهای کاست در آمریکا در ۲۰۱۸ در مقایسه با سال گذشتهاش ۲۳ درصد رشد داشته است.
این روزها کسانی که به دنبال زنده کردن جوانی خود هستند، تنها خریداران نوار نیستند. این جریان خیلی داغ شده است. به نظر میرسد این روند از زمانی آغاز شد که امینم و دیگر هنرمندان بزرگ شروع به انتشار کارهایشان روی کاست کردند.
تعداد زیادی از هنرمندان امروزی تصمیم گرفتند که موسیقی خود در سالهای اخیر را روی کاست منتشر کنند. پرفروشترین کاست هنرمندان امسال بیلی آیلیش، کایلی مینوگ و لوییس کپالدی هستند.
نوار کاست تنها یک جعبهی کوچک موسیقی نیست. نوارهای کاست بخشی درخشان و باشکوه از تلاش و تجربهی بیپایان بشر برای ثبت و ضبط خاطرهها و افکارش است. خاطرهها و افکاری که بشر را با عبور از کوران حوادث و مشکلات به اینجا کشانده تا از درون غارها بر فراز آسمانها برود. اگرچه تلاش برای ثبت وقایع، بیشتر در قالب صدا و تصویر بوده و به شیوههای گوناگونی هم منجر به نتیجه شده؛ ولی در اصل حتی ثبت دیگر اطلاعات نیز همگی بر یک منطق ساده پایهگذاری شده است.
نوار کاست (Cassette Tapes) که امروز هنوز تعدادی از آنها در دسترس ما قرار دارد، روزی یکی از شگفتیهای دنیای علم شناخته میشد. داستان تاجگذاری نوار کاستها از سال ۱۳۴۱ (۱۹۶۲) آغاز شد. در میان آن دستگاههای بزرگ و بدقلق، نوارهای کاست با جثهی کوچک خود یک مدعی بزرگ بودند. این داستان فرمانروایی سلسلهی نوار کاستها است تا زمانی که تخت سلطنت باشکوه آنها توسط سیدیها به زیر کشیده شد.
در ابتدا نوار کاستها یک وسیله محبوب در نزد مصرف کنندگان خانگی برای ضبطهای خانگی بود؛ اما کاستها با کیفیت ضبط صدای خوبی که از خود نشان دادند به سرعت جایگاه بهتر و قلمرو بزرگتری برای خود دست و پا کردند. نفوذ آنها به حدی بود که تقریباً در میان همه رسانههای صوتی، قدرت بلامنازع و انتخاب اول بودند.
هنوز دل کندن از نوارهای کاست و محتوای آنها سخت است و این تمایل باعث شده که امروزه دستگاههایی برای تبدیل دادههای نوار کاست به فرمت MP3 ساخته شوند؛ ولی هنوز هم بعضیها در سودای نوار کاستها میسوزند و گجتهای مفهومی جالبی را برای حفظ اصالت نوارهای کاست ساخته و سعی در ارایه آنها به بازار دارند.
عمر کاستها به طور معمول تا ۴۰ سال میرسد و این دلیلی است که هم اکنون نیز میتوانیم این بازماندگان نسل های گذشته را در گوشه کنار ببینیم. کاهش کیفیت کاستها وابسته به شیوهی نگهداری آنها از عمودی یا افقی قرار دادن در قفسهها تا شدت گرما و رطوبت و مرور زمان است؛ اما در حقیقت کاستها هنوز هم در دنیای آدمهای خلاق جای دارند و مورد استفادهی گوناگون پیدا میکنند، هرچند فرسوده و بیخاصیت به نظر برسند.
بعد از گذشت بیش از نیم قرن، از تولد نوار کاست کمتر کسی هنوز با آنها به خواب میرود یا درون خودرو مشغول پیدا کردن کاست محبوب، از درون داشبورد است. کاستها آمدند و با خود اوج رویاهای عصر آنالوگ را به رخ همه کشیدند. اگر هنوز نوار کاست و دستگاه پخش نوار کاست دارید، تردید به خود راه ندهید؛ برای چند لحظه از دنیا فارغ شوید و نوار کاست را در دل دستگاه قرار داده و یک موسیقی خاطرهانگیز را تجربه کنید. با چرخش اسپولهای نوار کاست ناخودآگاه لبخندی بر لبهای شما مینشیند که یک دنیا میارزد.