«جمله» آخرین تحولات پیرامون تجاوز ترکیه به خاک سوریه را بررسی می کند کشتار به نام «صلح»!
«جمله» آخرین تحولات پیرامون تجاوز ترکیه به خاک سوریه را بررسی می کند کشتار به نام «صلح»!

کاوه ایرانی روزنامه نگار تجاوز ارتش ترکیه به مناطق شمالی سوریه در حالی امروز پنجمین روز خود را سپری می کند که این اقدام دولت اردوغان با انتقاد گسترده جامعه جهانی مواجه است. در این میان بسیاری از کشورها، تلویحاً ترامپ را شریک جرم اردوغان در کشتار غیرنظامیان کرد شمال سوریه می دانند. این در […]

کاوه ایرانی
روزنامه نگار

تجاوز ارتش ترکیه به مناطق شمالی سوریه در حالی امروز پنجمین روز خود را سپری می کند که این اقدام دولت اردوغان با انتقاد گسترده جامعه جهانی مواجه است. در این میان بسیاری از کشورها، تلویحاً ترامپ را شریک جرم اردوغان در کشتار غیرنظامیان کرد شمال سوریه می دانند. این در حالی است که «ارتش اردوغان» بدون هیچ توجهی به واکنش های بین المللی ، همچنان به تجاوزها و کشتار خود در شمال سوریه ادامه می دهد.

 

به گزارش «جمله» به نقل از خبرگزاری‏های بین المللی، روز گذشته ترکیه، مدعی شد نیروهای سوری تحت حمایت آنکارا، کنترل مرکز شهر رأس‌العین را در سوریه به دست گرفته‌اند.
یک مقام امنیتی ارشد دولت ترکیه ضمن اعلام این خبر افزود: «ارتش ملی سوریه صبح امروز کنترل این شهر را به دست گرفته و بازرسی مناطق مسکونی آن آغاز شده است.»
این درحالی است که یک فرماند‌‌ه نیروهای کُردِ «ارتش دموکراتیک سوریه» این خبر را تکذیب کرد و افزود: «رأس‌العین همچنان مقاومت می‌کند.» بنا بر اعلام «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» نیروهای ترکیه و ارتش آزاد سوریه که از مخالفان دولت اسد هستند، وارد رأس‌العین شده‌اند اما نبردها در این شهر همچنان جریان دارد. ارتش اردوغان پیش از این بمباران‌های شهرهای مرزی از جمله رأس‌العین در شمال شرقی سوریه را بامداد شنبه از سر گرفته بودند. گزارش‌ها حاکی از آن است که اوضاع در شهر تل ابیض نسبت به روزهای قبل کمی آرامتر است، هرچند صدای تیراندازی و انفجار گهگاه شنیده می‌شد. از سوی دیگر وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد در طول چهار روز عملیات در شمال سوریه، ۴۱۵ نفر از نیروهای کرد را کشته است. اما دیده‌بان حقوق بشر سوریه در آماری متفاوت می‌گوید که ۷۴ نیروی کرد در درگیری‌های روزهای اخیر کشته شده‌اند.
این سازمان تعداد کشته‌های نیروهای مورد حمایت ترکیه را ۴۹ نفر ذکر کرده و شمار جان‌باختگان غیرنظامی در مدت را نیز ۳۰ نفر ذکر کرده که بیشتر آن‌ها ساکنان شهر تل‌ ابیض بوده‌اند.
مقامات محلی کُرد در سوریه اعلام کردند در اثر حملات اخیر ترکیه تا کنون بیش از ۱۹۰ هزار تن از ساکنان این مناطق آواره شده‌اند. این در حالی است که برآورد اخیر سازمان ملل متحد در روز گذشته، حاکی از آواره شدن دست‌کم ۱۰۰ هزار تن از ساکنان این مناطق است.

اعتراضات جهانی به تجاوزات ترکیه
حمله ترکیه به این مناطق محکومیت گسترده بین‌المللی را به دنبال داشته است. بسیاری هم از دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای تنها گذاشتن متحدان کرد در سوریه انتقاد کرده‌اند. اجتماعات کرد ساکن اروپا،‌ آمریکا و استرالیا، روز شنبه در اعتراض به حمله نظامی ترکیه علیه مناطق کُردنشین شمال سوریه تظاهرات اعتراضی برپا کردند.
تظاهرکنندگان در شهرهای اصلی استرالیا از جمله سیدنی، ملبورن،‌ آدلاید ضمن حمل پلاکارد‏هایی که بر آنها نوشته شده بود «ننگ بر ترکیه»، «ننگ بر ترامپ»، رفتار دولت ایالات متحده را «خیانت به کردها» اعلام کردند.
همچنین در ایالات متحده شهر نشویل شاهد تجمع اعتراضی کردها بود. شماری از معترضان نیز در یونان در برابر سفارت ترکیه جمع شدند و با حمل پلاکارد‏هایی علیه دولت این کشور شعار سر دادند. همچنین پاریس، لندن و تظاهرات مشابهی برگزار شد.
در چند شهر کردنشین ایران نیز تجمع‌هایی در اعتراض به حمله ترکیه به شمال سوریه برگزار شده است. در یکی از این تجمع‌ها، در شهر بانه، معترضان پرچم ترکیه را به آتش کشیدند.
معترضان در شهرهای مختلف، از جمله سنندج و مریوان، علیه دولت ترکیه و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور شعار دادند؛ شعارهایی چون «مرگ بر ترکیه»، «مرگ بر اردوغان» و «روژاوا تنها نیست.» روژاوا نامی است که در کردی به مناطق کردنشین شمال سوریه گفته می‌شود.
چند وکیل ایرانی هم با انتشار بیانیه‌ای حمله ترکیه به شمال سوریه را محکوم کرده و درباره «پاکسازی قومی» در این مناطق هشدار داده‌اند.
این وکلای دادگستری با تاکید بر حق کردهای سوریه برای «تعیین سرنوشت» و «تعامل با نظام داخلی سوریه» گفته‌اند: «ترکیه حق ندارد با دخالت در امور داخلی سوریه آمال و تمایلات نامشروع خود را بر دیگر ملل و کشورها تحمیل نماید.»
صالح نیکبخت، یکی از وکلای امضاکننده این بیانیه، گفت: «ترکیه بدون اینکه حتی یک گلوله از جانب سوریه به خاک آن کشور شلیک شده باشد، با یک یورش از زمین و هوا مردمان غیرنظامی را تحت حملات شدید قرار داده است.»

ادامه واکنش های بین المللی به اقدام نظامی ترکیه
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در گفتگویی تلفنی از دونالد ترامپ، همتای آمریکایی خود بر لزوم پایان دادن به حمله نظامی ترکیه به سوریه تأکید کرد.دفتر ریاست جمهوری فرانسه ضمن اعلام این خبر افزود:‌ «فرانسه و ایالات متحده که در این زمینه نگرانی‌های مشترکی دارند، در روزهای آینده، در این رابطه، همکاری نزدیک خواهند داشت.»
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه نیز روز ‌شنبه گفت که سوریه باید از حضور نیروهای نظامی خارجی عاری باشد و این قانون باید برای تمامی کشورها اعمال شود.
پوتین در ادامه عنوان کرد که تمامیت ارضی سوریه باید حفظ شود و حتی اگر دمشق تصمیم بگیرد که نیازی به نیروهای روسیه ندارد، مسکو سربازانش را از این کشور بیرون می‌کشد. وی گفت: «تمام نیروهایی که به‌طور غیرقانونی در حاکمیت کشوری ورود می‌کنند، مانند مورد اخیر در سوریه، باید از این کشورها بیرون بروند. این قضیه در مورد همه صادق است. اگر دولت قانونی سوریه بگوید که دیگر نیازی به نیروهای ارتش روسیه ندارد، مسکو باید نیروهایش را خارج کند.»
وی در ادامه عنوان کرد که موضع کشورش در قبال سوریه تغییر نکرده است و شرکای روسیه، از جمله ایران و ترکیه و آمریکا، در جریان این مواضع قرار دارند.
احمد ابوالغیظ، دبیرکل اتحادیه عرب روز شنبه اعلام کرد که حمله نظامی ترکیه به سوریه «تهاجم به خاک یک کشور عربی و تجاوز به حق حاکمیت آن» است.
از سوی دیگر محمد علی حکیم، وزیر خارجه عراق و رئيس اجلاس جاری اتحادیه عرب نیز حمله ترکیه به سوریه را محکوم کرد و هم‌صدا با مصر خواستار تشکیل جلسه اضطراری این اتحادیه شد. حکیم همچنین از اعضای اتحادیه عرب خواست سوریه را مجددا به عضویت این نهاد درآورند.
ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن در جریان نشست ویژه اتحادیه عرب درباره حمله نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه تاکید کرد: «اردن مخالف حمله نظامی ترکیه به سوریه است و باید راهکار سیاسی برای حفظ وحدت سوریه وجود داشته باشد».
انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات هم گفت: «حمله نظامی ترکیه به سوریه تبعات خطرناکی به دنبال خواهد داشت و جامعه جهانی در برابر بحران انسانی قرار خواهد گرفت. جامعه جهانی باید به مسئولیت خود در قبال حمله ترکیه عمل کند.دخالت نظامی ترکیه بازگشت تروریستها به سوریه را موجب خواهد شد. امارات با حضور نیروهای خارجی درخاک سوریه مخالف است».
اسماعیل ولد الشیخ الحمد وزیر خارجه موریتانی هم حمله به اراضی سوریه را محکوم کرد و بر وحدت و تمامیت ارضی و استقلال سوریه تاکید کرد.
صبری بوقادم وزیر امور خارجه الجزایر هم در این نشست گفت: «ما حامی سوریه هستیم و با شدت با حمله به کشورهای عربی مخالفیم. ما مجددا حمایت خود را از تلاش های گیر پدرسون نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه اعلام می کنیم».
در حالی که جامعه جهانی اقدام نظامی ترکیه علیه مردم بی دفاع سوریه را محکوم می کند، دولت پاکستان از این اقدام دولت ترکیه حمایت کرد. عمران خان، نخست وزیر پاکستان روز جمعه صراحتا حمایتش را از تجاوز نظامی ترکیه علیه کردهای سوریه اعلام کرد. در بیانیه دولت پاکستان آمده است که عمران خان در تماسی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه «حمایت و همبستگی» خود را با آنکارا ابراز کرده است. رجب طیب اردوغان،‌ رئیس جمهوری ترکیه قرار است اواخر ماه جاری به پاکستان سفر کند.
پیش از این نیز در سال ۲۰۱۱ و در آغاز بحران سوریه، دولت وقت پاکستان همکاری نزدیکی با ترکیه در اعزام گروه های تروریستی به خاک این کشور داشت و آشکارا گروه های افراطی را با هواپیما جهت اعزام به خاک سوریه به کشور ترکیه منتقل می کرد.