در صورت مراجعه افراد به یک روانشناس متبحر، امکان اینکه بخش بزرگی از این پروندهها در محافل قضایی شکل نگیرد بسیار است. دلیل آن هم این است که بسیاری از پروندهها دارای زمینههای متعدد مبحث روحی و روانی است که اگر یک روانشناس میتواند در بسیاری از آنها تاثیر گزار باشد. علم روانشناسی امروزه یکی […]
در صورت مراجعه افراد به یک روانشناس متبحر، امکان اینکه بخش بزرگی از این پروندهها در محافل قضایی شکل نگیرد بسیار است. دلیل آن هم این است که بسیاری از پروندهها دارای زمینههای متعدد مبحث روحی و روانی است که اگر یک روانشناس میتواند در بسیاری از آنها تاثیر گزار باشد.
علم روانشناسی امروزه یکی از پربحث ترین و پررونق ترین زمینههای علمی و شغلی است و هر چه پیش میرویم ضرورت این دانش را در زندگی خود بیشتر احساس میکنیم. گویا وجود روانشناسان در زندگی همه ما به نیازی انکار ناپذیر تبدیل شده است. روانشناسان با کمک به سلامت و بهداشت روانی ما کیفیت زندگی ما را دستخوش دگرگونی و بهبود خواهند کرد. طرح این سال مطح میشود آیا وجود علم روانشناسی به حوزههای دیگر مانند حوزه قضایی سودمند است؟ دکتر مهدیه اسدی مقدم سالها است که در دفتر خود در دپارتمان حقوقی موسسه ثمین عدالت نیز میزبان پروندههای حقوقی بسیاری است که مشاوره میشوند. در همین راستا گفت وگویی با وی ترتیب داده ایم و از نقش و ضرورت روانشناس در حل و فصل پروندههای حقوقی پرسش کرده ایم:
خانم دکتر نگاهی که شما به پروندههای حقوقی و قضایی دارید چگونه است؟ به بیان دیگر یک روانشناس بالینی یک پرونده حقوقی را از چه بعدی نگاه میکند؟
هر ساله در محاکم قضایی و دفاتر حقوقی، پروندههایی شکل گرفته و پیگیری میشود که میتوان زمینه برخی از آنها را دلایل روانی و آسیبهای خانوادگی دانست. برای مثال بسیاری از مواردی که در محاکم قضایی مطرح میشوند به دلیل عدم آرامش در کانون خانواده و بر اساس رفتار نامناسب شکل گرفته شده است. بنابراین من به عنوان یک روانشناس در مواجه با این پروندهها به عواملی سبب ساز که باعث رفتار مخرب شده است نگاه میکنم و اینکه چگونه در قبل از شکل گیری پرونده و یا پس از آن میتوان به راه حل مناسب دست یافت.
این پروندههای پیش رو، کارشناسان را با این پرسش مواجه میکند که اگر علل رفتاری و روانی وقوع جرم حل شده و یا به وجود نمیآمد آیا چنین پروندههایی شکل میگرفت؟ فکر میکنید اگر پیش از شکل گیری یک پرونده افراد به روانشناس مراجعه میکردند امکان شکل گیری یک پرونده در محافل قضایی کمتر بود؟
بله من فکر میکنم در صورت مراجعه افراد به یک روانشناس متبحر، امکان اینکه بخش بزرگی از این پروندهها در محافل قضایی شکل نگیرد بسیار است. دلیل آن هم این است که بسیاری از پروندهها دارای زمینههای متعدد آثار روحی و روانی است که اگر یک روانشناس میتواند در بسیاری از آنها تاثیر گزار باشد.
شما مدتها است که به عنوان یک مشاور و روانشناس در موسسه حقوقی مشغول به فعالیت هستید. فکر میکنید این حضور چقدر موفقیت آمیز بوده است؟
اگر روانشناسی را آنگونه که تعریف و گفته شده است بررسی و شکل گیری رفتار و علل آن را بدانیم بنابراین میتوان پیش و پس از شکل گیری یک پرونده حقوقی و یا کیفری، حضور یک روانشناس را ضرورت و کمک دهنده متصور شویم. همانگونه که عوامل زیادی در وقوع یک جرم و بزه و یا پروندههای حقوقی نقش دارند میتوان گفت مشکلات حقوقی نیز دارای جنبههای مختلفی هستند که هر یک زیر بنا و زمینه رفتاری و روانی دارند بنابراین وجود یک روانشناس در دفاتر حقوقی و پروندههای حقوقی ، ضرورتی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و میتوان هر روز بیشتر به نقش موثر آن در حل پروندههای مختلف محاکم قضایی سخن گفت. این حضور حتی پس از شکل گیری پروندهها نیز موثر است و حتی میتواند به حل و فصل مسالمت آمیز آنها پیش از آنکه پرونده دارای ابعاد جدی شود کمک کند.