کیهان کلهر، آهنگساز و نوازنده کمانچه و سهتار، جایزه جهانی موسیقی «وومِکس» امسال را برده است. در وبسایت وومکس، دلیل اهدای این جایزه به کیهان کلهر «تسلط و یگانگی مهارت این نوازنده چیرهدست کمانچه در نوآوری و خلق زبانهای موسیقایی نو و رساندن سنت موسیقی کلاسیک ایرانی به گوش مردم سراسر جهان» ذکر شده است.جایزه […]
کیهان کلهر، آهنگساز و نوازنده کمانچه و سهتار، جایزه جهانی موسیقی «وومِکس» امسال را برده است. در وبسایت وومکس، دلیل اهدای این جایزه به کیهان کلهر «تسلط و یگانگی مهارت این نوازنده چیرهدست کمانچه در نوآوری و خلق زبانهای موسیقایی نو و رساندن سنت موسیقی کلاسیک ایرانی به گوش مردم سراسر جهان» ذکر شده است.جایزه وومکس که به عنوان جایزه جهانی موسیقی اکسپو شناخته میشود، در سال ۱۹۹۹ تأسیس شده و هر سال، همزمان با رویداد وومکس (رویداد نمایشگاهی موسیقی جهان) جایزهای به یک نفر که شایسته این عنوان در جهان است داده میشود.
این جایزه امسال در روز پنجم آبان، در مراسم بیستمین سالگرد تأسیس وومکس، در فنلاند به کیهان کلهر اهدا خواهد شد. کلهر در این مراسم همراه با اردال ارزنجان، نوازنده باغلاما و اهل ترکیه، اجرای مشترک نیز خواهد داشت. رویداد جهانی وومکس در سال ۲۰۱۶ نیز میزبان اجرای مشترک این دو هنرمند بود.پیش از این، موسیقیدانان و آهنگسازان برجستهای چون نصرت فاتح علیخان، جیوان گاسپاریان، دانییل وارو، ماریزا و شیخ لو برنده جایزه موسیقی وومکس شدهاند و کیهان کلهر نخستین نوازنده ایرانی است که به جمع برندگان این جایزه پیوسته است. کیهان کلهر در سال ۱۳۹۵ با گروه راه ابریشم به جایزه «گرمی» برای «بهترین آلبوم جهانی سال» هم نائل شده بود.
این سایت در توصیف هنر کمانچهنوازی کیهان کلهر نوشته است: «برای کلهر، کمانچه صدای اوست. هنگامیکه مینوازد انگار زبانی کامل ایجاد میکند که با سراسر مردم جهان از گذشته دور تا آینده ارتباط برقرار میکند. کیهان کلهر در طول زندگی حرفهای خود با بهترین نوازندگان جای جای ایران همکاری کرده و موسیقی اقوام کردستان و خراسان را مورد مطالعه قرار داده است و با موزیسینهای سایر فرهنگها نیز با زبان موسیقی دیالوگ داشته است .»
کاشف سرزمینهای ناشناخته
۲۷ اکتبر ۱۷۲۸ – ۲۹۱ سال پیش در چنین روزی جیمز کوک در روستای مارتون در شمال شرقی بریتانیا زاده شد. یکی از مهمترین دستاوردهای کوک تهیه دقیقترین نقشههای دریایی از اقیانوس آرام است. پدر جیمز کوک رعیت روزمزد بود ولی توانست به کمک اربابش فرزندش را به مدرسه بفرستد. جیمز ۱۴ ساله بود که شاگرد بقال محل شد ولی شیفته دریا و دریانوردی بود. ۱۷ ساله بود که نخستین بار به عنوان ملوان دونپایه در یک کشتی باری که زغالسنگ به لندن میبرد مشغول کار شد و از آن پس به گفته خودش از کار کشتی پایین نیامد.سه سال در رشته دریانوردی، ریاضیات و نقشهبرداری درس خواند و با دختر استاد دریانوردیاش ازدواج کرد گرچه بیشتر عمرش را در سفر بود و دور از خانواده. ۲۷ ساله بود که افسر نیروی دریایی بریتانیا شد و پس از موفقیت در چند نقشهبرداری دریایی که تا آن زمان از کارهای کمیاب به شمار میآمد، ناخدای یک کشتی کوچک شد.۴۰ ساله بود که نخستین سفر به گِرد جهان با کشتی را آغاز کرد و به سمت جنوب رفت تا پرده از «سرزمین ناشناخته» یا «قاره جنوبی» که میپنداشتند در کناره اقیانوس هند واقع است و به آفریقا میرسد، بردارد. او از اقیانوس آرام نقشه برداشت و نشان داد که این اقیانوس بدون حایل خشکی به اقیانوس اطلس میپیوندد. او دو بار گرد جهان را با کشتی گشت و خاطراتش از این سفرها را نوشت که از آثار ماندگار دریانوردی به شمار میآیند. در سفر دوم مینویسد: «ساعت ۱۱ و ربع روز ۱۷ ژانویه ۱۷۷۳ برای نخستین بار در تاریخ دریانوردی مدار جنوبگان را پشت سر گذاشتیم.»او ۳۰ هزار نمونه از گونههای گیاهی و جانوری مناطق اقیانوسیه را با خود به بریتانیا آورد، در کنارههای خاوری اقیانوس آرام استرالیا را یافت و برای نخستین بار جای آن را در نقشه جهان مشخص کرد. افزون بر این زلاندنو زمانی توسط او کشف شد که کشتی همراهش را گم کرده بود و خود را در ساحل این منطقه یافت. ۴۸ ساله بود که برای بار سوم قصد سفر به گِرد جهان با کشتی کرد ولی این بار جان سالم بدر نبرد و توسط بومیان هاوایی کشته شد. جیمز کوک در ۵۱ سالگی درهاوایی درگذشت.