كتاب از ديرباز حافظ و احيا كننده تفكر و انديشههاي والا و منبع عظيمي بوده است كه طالبان علم و انديشه و حقيقت را سيراب كرده است. ارزيابي شرايط و امكانات موجود فرهنگي، مبين اين است كه امروز نيز كتاب به عنوان يك وسيله مطمئن و كارآمد در بسترسازي موجود فرهنگ ميتواند مورد استفاده قرار […]
كتاب از ديرباز حافظ و احيا كننده تفكر و انديشههاي والا و منبع عظيمي بوده است كه طالبان علم و انديشه و حقيقت را سيراب كرده است. ارزيابي شرايط و امكانات موجود فرهنگي، مبين اين است كه امروز نيز كتاب به عنوان يك وسيله مطمئن و كارآمد در بسترسازي موجود فرهنگ ميتواند مورد استفاده قرار گيرد. شك نيست كه ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني در جامعه، اولاً به توجه بيشتر مسؤولان فرهنگي و آموزشي كشور نياز دارد و ثانياً محتاج تلاشي همه جانبه، فراگير و ملي است. از اين رو، به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و همكاري نهادهاي فرهنگي و در اجراي فرامين مقام معظم رهبري در مورد توسعه نمايشگاههاي كتاب در سطح كشور و تشويق مردم به كتاب خواني، نخستين هفته كتاب ايران در روزهاي چهارم تا دهم دي ماه سال ۱۳۷۲ با پيام رهبر فرزانه انقلاب اسلامي برگزار شد. برگزاري اين هفته، همه ساله بر اساس آيين نامهاي است كه به تصويب شوراي فرهنگ عمومي رسيده و از هفتم تا سيزدهم آبان، به عنوان هفته كتاب نامگذاري شده است. دبير ستاد هفته كتاب، معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ميباشد. سازمانها و وزارتخانههايي كه در هفته كتاب و كتاب خواني عضو و نقش فعالي دارند عبارتند از: صدا و سيما، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، كانون پرورش فكري كودكان ونوجوانان، سازمان تبليغات اسلامي و ديگر سازمانهاي فرهنگي كشور. تقويت بنيه فرهنگي كشور، تشويق و ترغيب مردم به كتاب و كتابخواني، تقويت روحيه نشاط در ميان پديدآورندگان آثار مكتوب، كمك به حل مشكلات توليد و توزيع كتاب و تجهيز و گسترش كتاب خانههاي عمومي و كانونهاي فرهنگي مساجد، از جمله اهداف برگزاري هفته كتاب ميباشند.
کتاب خواندن می تواند از جنبه های مختلفی زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما شاید مهمترین آنها زندگی شخصی و فردی شما باشد. باهم برخی از مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
بررسی ها نشان می دهد افرادی که به کتاب خواندن علاقه دارند و هرروز بخشی از وقت خود را صرف مطالعه کردن می کنند، تمرکز و دقت بیشتری دارند. یکی از دلایلی که کتاب خوانی موجب افزایش تمرکز و دقت در افراد می شود این است که هنگام مطالعه شما نمی توانید کار دیگری را انجام دهدی، چرا که اگر چنین کاری کنید از متنی که مطالعه می کنید چیزی نخواهید فهمید. این کار تمرکز بیشتری از شما می طلبد و در دراز مدت سبب می شود که تمرکز شما افزایش یابد.
یکی از بزرگترین نکات منفی که متاسفانه در بسیاری از مردم یافت می شود، عدم توانایی در تجزیه و تحلیل مسائل و مطالب مختلف است. این موضوع باعث می شود که علاوه بر اینکه نتوانند انتخاب های درستی داشته باشند، انتخاب ها و گزینه های خوبی هم که در دسترسشان قرار می گیرد را به راحتی از دست بدهند. کتابخوانی شما را مجبور به فکر کردن می کند و تفکر کردن باعث قوی تر شدن مغز شما خواهد شد. ذهنی که با کتاب ها پرورش یافته به سادگی هرچیزی را نمی چذیرد و رد نمی کند، این ویژگی به شما کمک می کند تا انتخاب ها و تصمیمات بهتری داشته باشید.
خواندن متن هایی که از لحاظ نشوتاری قوی هستند می توانند شما را به نویسنده بهتری تبدیل کنند. به خصوص اگر نویسندگی با کارتان مرتبط است، بهترین راه تقویت مهارت های نوشتاری برای شما مطالعه کردن مطالب مختلف در زمینه ای است که در آن فعالیت می کنید. دلیل آن این است که افراد معمولا تحت تاثیر دیگران قرار میگیرند. اگر شما الگوهای خوبی در کارتان داشته باشید، با کتابخوانی خود به خود به فردی تبدیل خواهید شد که استاندارهایتان تا حد زیادی به الگو های زندگی تان نزدیک است.
برعکس بسیاری از تفریحات امروزی که خرج زیادی روی دست شما می گذارند و یا امکانات زیادی از شما طلب میکنند، کتاب از جمله تفریحاتی است که علاوه بر اینکه گران نیست و به راحتی می توان آنرا به همه جا برد، چیزهای زیادی به شما می آموزد. شما می توانید با کتاب به دنیای افسانه ها سفر کنید، خود را در کنار شخصیت های داستان قرار دهید و به طور کلی به بخشی از داستان تبدیل شوید. این ویژگی بصورت ناخودآگاه قدرت تصویر سازی شما را تقویت می کند. اما علاوه بر این، مطالبی که در یک کتاب هستند می توانند زندگی شما را تغییر دهند. تفاوتی ندارد کتابی که میخوانید یک رمان است یا یک کتاب رواشناسی و یا حتی کتاب های مذهبی و درسی؛ با کتابخوانی شما می توانید از هرکدام از این کتاب ها مطالب جدیدی یاد بگیرید.
تا کنون فیلم های بسیار زیادی بر اساس کتاب ها ساخته شده اند. اما جالب اینکه تقریبا هیچ کدام از آنها به خوبی کتاب هایشان نبوده اند. یکی از دلایلی که باعث این چنین اتفاقی می شود این است که همگام کتاب خواندن شما تمام صحنه ها و اتفاقات را یک به یک در ذهن خودتان میسازید. همه نوعی شما به کارگردان فیلمی مبدل می شوید که خودتان در حال خواندن آن هستید. گذشته از آن بهترین فیلمنامه ها و بزرگترین بازیگران هم نمی توانند چیزی که در ذهن یک ضخصیت میگذرد را تمام و کمال به تصویر بکشند، در حالی که این اتفاق در کتاب ها به راحتی قابل تصور است. کتابخوانی علاوه بر اینکه به شما فرصت استفاده از خلاقیت و ظرفیت های مغزتان را می دهد، شما را با داستان عمیق تری روبرو خواهد کرد.
بی شک بهترین روش برای آشنایی با تاریخ، فرهنگ، سیاست، طرز فکر و سرگذشت انسان های مختلف کتاب خوانی است. مزیت کتاب ها این است که شما این مطالب را در قالب داستان و توسط شخصیت های گوناگون موجود در یک کتاب یاد میگیرید. این فضاسازی به شما کمک میکند که هرآنچه یاد گرفته اید را تا مدتها به خاطر بسپارید و فراموش نکنید. از طرفی آشنایی با شخصیت های تاریخی هم می تواند به شما درس های زیادی بیاموزد. درس هایی که اگر چه مربوط به زمان های گذشته اند، اما می توانند حامل پیام ها و آموزه های مهمی برای شما باشند.
یاد گرفتن مطالب جدید باعث خواهد شد که شما حرف بیشتری برای گفتن در اجتماع داشته باشید. این ویژگی شما را به فردی اجتماعی تر تبدیل میکند که به راحتی می تواند با دیگران ارتباط برقرار کند و با آنها تبادل نظر کند. یکی از آفت های تکنولوژی و به خصوص شبکه های مجازی کاهش این سطح از تعاملات اجتماعی است. افراد به دلیل اینکه اکثر زمان خود را در این شبکه ها میگذرانند، فرصت برای مطالعه پیدا نمی کنند و همین سبب می شود که نتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. یادتان نرود که کتاب خوانی را فقط به روز یا هفته کتاب و کتابخوانی محدود نکنید و در تمام اوقات سال، مطالعه بخشی از برنامه روزمره تان باشد.