اشاره کاوه ایرانی روزنامه نگار ایده انتخابات زودرس” و یا «استعفای حسن روحانی» مباحثی هستند که در روزهای اخیر از سوی عباس عبدی تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاح طلب مطرح شده و واکنشهای فراوانی در پی داشته است. به عقیده عبدی «هیچ حکومت و دولتی حتی در شرایط عادی نیز نمیتواند و مجاز نیست که […]
اشاره
کاوه ایرانی
روزنامه نگار
ایده انتخابات زودرس” و یا «استعفای حسن روحانی» مباحثی هستند که در روزهای اخیر از سوی عباس عبدی تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاح طلب مطرح شده و واکنشهای فراوانی در پی داشته است. به عقیده عبدی «هیچ حکومت و دولتی حتی در شرایط عادی نیز نمیتواند و مجاز نیست که با این حد از تنش مدیریت خود را تداوم دهد. در بیشتر نظامهای سیاسی شیوههایی را برای چنین موقعیتهایی پیشبینی کردهاند».
به گزارش «جمله» عباس عبدی چندی پیش در یادداشتی در روزنامه اعتماد با اشاره به بالا گرفتن سطح تنشهای سیاسی در کشور به بررسی راهکارهای خروج از این وضعیت پرداخت و نهایتا به این نتیجه رسید راه درست برای خروج از بحران موجود برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری است.
عباس عبدی پس از طرح این پیشنهاد به بیان جزییات آن پرداخته و اظهار کرده است به عقیده عبدی «هیچ حکومت و دولتی حتی در شرایط عادی نیز نمیتواند و مجاز نیست که با این حد از تنش مدیریت خود را تداوم دهد. در بیشتر نظامهای سیاسی شیوههایی را برای چنین موقعیتهایی پیشبینی کردهاند».
او معتقد است سه راه بیشتر برای خروج از این وضعیت وجود ندارد. «اول اینکه دولت درصدد کسب رای اعتماد از مجلس باشد تا اگر رای گرفت با اقتدار به کار خود ادامه دهد». عبدی در ادامه عنوان کرد این کار بی فایده است چرا که «مساله اصلی موافقت یا مخالفت مجلس نیست».
این فعال سیاسی اصلاح طلب راه دوم را «تغییر کلی کابینه و آوردن افراد جدید و باانگیزه» دانست، اما در ادامه این راه را نیز بی فایده دانست و افزود «کندی این دولت در انتخاب همکاران، اجرای این برنامه را ممکن است تا مدتها طولانی کند. به علاوه مساله اصلی همکاران نیستند، بلکه شخص رییسجمهور مورد نظر است ».
به این ترتیب عبدی راه سوم و مسیر درست را «برگزاری انتخابات زود هنگام» معرفی کرد و نوشت: «انتخاباتی که میتواند همراه با انتخابات مجلس انجام شود. مثلا در اردیبهشت ماه یا حتی در اواخر اسفند ماه. همزمانی در انتخابات میتواند برآوردهکننده یکی از خواستهای قبلی، یعنی تقارن این دو انتخابات باشد».
این فعال سیاسی پس از طرح این پیشنهاد در گفتگو با نشریه صدا به بیان جزییات آن پرداخت. مسئله اصلی این است که لازمه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، «عزل»، «استیضاح» و یا «استعفای» روحانی است.
عبدی میگوید برخی وزرای دولت نیز به این نتیجه رسیده اند«که با ادامه این حد از تنش دیگر، کاری نمیشود کرد. شنیدهام که معاون اول رئیسجمهور هم، کموبیش به چنین فکری رسیده است».
او با اشاره به تنشهای موجود در شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: «اتفاقی را که در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی رخ داد، مسئله سادهای نبینید. این حد از توهین و برخورد و تنش (چه از طرف رئیسجمهور با آقای ازغدی و چه بالعکس فرقی نمیکند)، غیرممکن و قابلتداوم باشد.»
عبدی معتقد است اجرای طرح افزایش قیمت بنزنی از سوی دولت عجیب بوده چرا که دولت «در کوچکترین تصمیمات عادی خود هم مانده و قادر به تداوم آن نیست».
روز گذشته نیز روزنامه کیهان به این تحلیل واکنش نشان داده است و خوانشی مبتنی بر تئوری توطئه از آن ارائه داده است. این روزنامه نوشته است: «طنز بینمک ماجرای عباس عبدی این است که او در گفتگو با نشریه صدا (وابسته به حزب منحله مشارکت) خواستار استعفای رئیسجمهور شده و حال آن که کشور بیش از هر زمان دیگری نیاز به آرامش و ثبات دارد. اما طیف متبوع وی همانگونه که در دولت دوم خاتمی مأمور بودند شعار خروج از حاکمیت و استعفای خاتمی را سر دهند، اکنون نیز به تبعیت از نقشه مشترک آمریکا برای ایران و عراق و لبنان، مأمورند خواستار استعفای رئیس دولت شوند».
در پاسخ به ادعاهایی همچون ادعای کیهان، عبدی میگوید ایده «برگزاری انتخابات زود هنگام» با ایده «خروج از حاکمیت» در دوران اصلاحات تفاوت دارد. چرا که خروج از حاکمیت ایدهای «تهاجمی» بود، اما در شرایط کنونی ادامه این وضع، «اصلاً به نفع هیچکس نیست». چرا که «دولت دیگر قادر نیست هیچ تصمیمی بگیرد؛ مگر تصمیمات بسیار خرد که هیچ دردی را دوا نمیکند».
دولت دوم روحانی عملا شکست خورده است!
عبدا… ناصری فعال سیاسی در این خصوص اظهار کرد «به صراحت میگویم که اکنون برگرداندن قیمت بنزین هم نمیتواند شوک بزرگی که به جامعه وارد شده است را رفع کند و فقط استعفای روحانی میتواند قدری جامعه را آرام کند و زمینه اصلاح امور را ایجاد کند».
وی افزود: «در سالهای گذشته نیز در مقاطع مختلف این مبحث مطرح میشد. به ویژه در سال ۹۶ پس از اعتراضات دی ماه این موضوع بیشتر از جانب رسانههای اصولگرا مورد توجه قرار گرفت. اما در آن مقطع روحانی با قاطعیت اعلام کرد که استعفا نخواهد دارد در درون حاکمیت نیز مخالفتهایی با این ایده صورت گرفت».
ناصری تاکید کرد: «اما حالا اوضاع با سال ۹۶ تفاوتهای زیادی دارد. دولت دوم روحانی عملا شکست خورده است. اَبَر پروژه این دولت یعنی” برجام” نفسهای آخرش را میکشد و راهکارهای اقتصادی دولت نیز به نتیجه نرسیده است. فشار خارجی نیز در اوج خود قرار دارد. از همه مهمتر نارضایتی مردم از عملکرد دولت است به گونهای که حتی عدهای میگویند روحانی حالا منفورترین سیاستمدار تاریخ پس از انقلاب است».
تندروترین مجلس بعد از انقلاب در راه است!
صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بنده با بخش نخست صحبتهای عباس عبدی مبنی بر عملکرد ضعیف دولت روحانی موافق هستم، اظهار داشت: «اما با ادامه آن و اینکه به خاطر ضعف دولت روحانی انتخابات زودهنگام در اسفندماه برگزار شود، به هیچ عنوان، زیرا که شرایط چنین امری فراهم نیست، به اعتقاد بنده در اسفندماه تندروترین مجلس بعد از انقلاب تشکیل میشود و اگر انتخابات ریاست جمهوری نیز برگزار شود، فردی تندروتر از احمدی نژاد و قالیباف رئیس جمهور خواهد شد».
وی افزود: «اینجای تحلیل آقای عبدی اشتباه است که با برگزاری انتخابات زودرس شرایط عوض خواهد شد، با توجه به این موضوع اگر یک فرد تندرو به قدرت رسید، چه تضمینی وجود دارد که شرایط بهتر شود؟ و بدتر از الان نشود؟ مذاکره با آمریکا صورت گیرد؟ شرایط اقتصادی بهبود یابد؟ و دیگر مردم معترض نباشند، اینها همه سوالاتی است که عباس عبدی باید برای آنها جوابهایی پیدا کند».
زیباکلام گفت: «زیباکلامها و عبدیها به جای اینکه بگویند باید روحانی برود کنار، بهتر است این مسئله را موشکافی کنند که چرا روحانی ضعیف عمل کرد در دولت دوم، اشتباه از ما بود که به مردم گفتیم بیایند و رای بدهند، با توجه به این موضوع، روحانی خودش آدم ضعیفی بود یا اینکه از قدرت کافی برای انجام کار برخوردار نبود، ما باید این قضیه را باز کنیم که تا زمانیکه قدرت نهادهای انتصابی از نهادهای انتخابی مانند دولت و مجلس بیشتر باشد، فرقی نمیکند رئیس جمهور که باشد، چرا که از قدرت کافی برای اقدام و عمل برخوردار نیست».
شکاف و تنش غیرقابل تحمل در ساختار رسمی!
عبدا… رمضان زاده، سخنگوی دولت اصلاحات در واکنش به پیشنهاد عبدی در توییتر نوشت: «درست است که از روحانی ناراحتیم و به او انتقاد داریم و حتی بعضی از رای به او پشیمانیم اما این دلیل همراهی ما با اقتدارگرایان حاکم بر دولت موازی پنهان نمیشود، اتفاقا زاویهی ما با روحانی به دلیل سکوت و گاه همراهی او با آن اردوگاه و تخلف از وعدهی مقابله با آنان است».
عبدی در پاسخ به توییت رمضانزاده در توضیح کوتاهی در کانال راهبرد نوشت:«تقلیل ماجرا به اختلافات سیاسی نگاه نادرستی است که برخی دوستان همیشه انجام میدهند. مساله نه ناراحتی از روحانی است و نه پشیمانی از رای به او که درستترین کار در آن زمان بود و نه کوتاه امدنش در برابر دیگران. مساله شکاف و تنش غیرقابل تحمل در ساختار رسمی است که هر روز دودش به چشم مردم میرود».