محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ چند وقتی است که اظهارات عباس عبدی پیرامون برگزاری انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری و استعفای حسن روحانی از ریاست جمهوری، به موضوعی جنجالی در رسانه ها تبدیل شده است. نکته جالب این ماجرا آنجاست که حامیان دیروز دولت، امروز به دلیل عملکرد دولت روحانی، با نظر […]
محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/
چند وقتی است که اظهارات عباس عبدی پیرامون برگزاری انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری و استعفای حسن روحانی از ریاست جمهوری، به موضوعی جنجالی در رسانه ها تبدیل شده است. نکته جالب این ماجرا آنجاست که حامیان دیروز دولت، امروز به دلیل عملکرد دولت روحانی، با نظر عبدی مخالفت چندانی نداشتند، اما مخالفان رادیکال دولت که شامل طیف محافظه کار می شود، به شدت با این اظهارات مخالفت و در اقدامی هماهنگ و عجیب با تمام قدرت از دولت روحانی حمایت کردند.. این در حالی است که از آغاز کار دولت روحانی رسانه های وابسته به این جریان، دولت یازدهم و دوازدهم را با انواع تهمت ها و توهین ها مورد لطف خود قرار داده بودند.
به گزارش «جمله» هرچند اظهارات عباس عبدی در خصوص استعفای روحانی با واکنش های فراوانی در روزهای اخیر مواجه شد، اما او اولین کسی نبود که این موضوع را مطرح کرده است. حدود یک سال و نیم پیش بود که سید حسین موسویان، دیپلمات هستهای پیشین ایران، نسبت به ادامه وضعیت کنونی در صحنه سیاسی جاری هشدار داده است و از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است برای خروج از بنبست به «استعفای دولت فعلی و برگزاری انتخابات زودرس» تن دهند.
سال گذشته موسویان در مصاحبه با روزنامه همشهری، نبود «اجماع و وحدت داخلی» را به دلیل اختلافات جناحهای سیاسی بزرگترین مانع خروج از بنبست سیاسی کشور برشمرده و گفته بود: «بزرگان نظام باید قبل از هرچیز دراین مورد چارهاندیشی کنند؛ حتی به قیمت یک خانهتکانی اساسی در دولت یا حتی استعفای دولت فعلی و برگزاری انتخابات زودرس، زیرا استمرار وضع فعلی تا ۲ سال دیگر، ممکن است موجب لطمات غیرقابل جبران شود.»
در واکنش به این اظهارات حسن روحانی گفته بود اگر کسی فکر می کند دولت وی «استعفاء می کند با کنار می رود» اشتباه می کند. این اظهارات زمانی مطرح شده بود که در مجلس نیز برخی از جریان های وابطه به طیف محافظه کار و عناصر جبهه پایداری، موضوع عدم کفایت رئیس جمهور را مطرح کرده بودند.
حال با گذشت بیش از یک سال و با توجه به رخداد های اخیر در کشور، بار دیگر یکی از حامیان سابق رئیس جمهور، راه برون رفت از شرایط کنونی را برگزاری انتخابات زودهنگام و استعفای روحانی ارزیابی کرده است. موضوعی که با واکنش عجیب طیف های مختلف سیاسی مواجه شد.
نارضایتی از عملکرد دولت
بسیاری از تحلیلگران و کنشگران سیاسی اعتقاد دارند عملکرد دولت روحانی به ویژه در چند ماه اخیر موجب شده تا میزان نارضایتی از دولت مورد حمایت اصلاح طلبان به شدت افزایش یابد. به ویژه پس از وقایع تلخ آبان ماه این میزان از نارضایتی به شدت افزایش یافته تا جایی که برخی دولت را متهم به ناکارآمدی و عدم مدیریت کشور کرده اند. این تحلیلگران اعتقاد دارند دولت شرایط کشور را درک نمی کند و هیچ پاسخی به مطالبات مردم نداده است.
عبدا… ناصری فعال سیاسی در این خصوص گفته بود: «تغییرات مکرر در دولت نشان میدهد کار از دست روحانی در رفته است و رئیسجمهوری نمیتواند در اداره کابینه و همچنین امور جاری کشور تصمیمهایی صحیح بگیرد».
این فعال سیاسی با شاره به استعفای وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: «استعفای آقای حجتی و قبول آن توسط روحانی در شرایطی صورت گرفت که وزیر کشاورزی با وجود انتخابهای بعضاً غلطی که در ساختار وزارتخانه داشت، کارنامهای قابل قبول از خود برجای گذاشته است و به همین دلیل آقای رئیس جمهوری میتوانست شرایط ماندن حجتی در کابینه را فراهم کند».
ناصری با اشاره به عملکرد رحمانی فضلی وزیر کشور در وقایع آبان ماه و طرح استیضاح او توسط نمایندگان مجلس توضیح داد:«به نظر من جو مجلس به گونهای است که آقای رحمانی فضلی همچنان به عنوان وزیر کشور به کار خود ادامه خواهد داد. اما مساله این است که در همان زمانی که کابینه یازدهم چیده میشد، خیلی از چهرههای اصلاحطلب به روحانی هشدار دادند که ایشان گزینهای مناسب برای بر عهده گرفتن سمت مهم وزیر کشور نیست. اما ایشان توجهی نشان ندادند و نتیجه این شد که وزارت کشور دولت اعتدال و تدبیر یکی از ضعیفترین وزارتخانهها شناخته شود».
ناصری تاکید کرد: «کشور روزهای دشواری را پشت سر میگذارد و آقای رئیسجمهور هنوز شرایط را درک نکرده است. معلوم است آقای روحانی حتی توانایی گفتگو با رئیس مجلس را هم ندارد و این برای کسی که در مقام نفر اول اجرایی کشور به فعالیت میپردازد خیلی بد است».
اظهارات کیهانی محمد هاشمی
در این میان روز گذشته محمدهاشمی در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا پیرامون وقایع اخیر اظهارات قابل تاملی داشت. وی طرح استعفای روحانی را هم سناریوی ترامپ و نتانیاهو دانست و در اشارهای کوتاه به گرانی دلار در سال گذشته ریشه این رخداد را نیز در امارات جستوجو کرد.
برادر آیتا… هاشمیرفسنجانی ابراز عقیده کرد:« اساساً طرح استعفای دولت، طرحی است که ریشهاش در آمریکاست و هدفش نیز ضربه زدن به مثلث شیعی است که از ابتدای انقلاب درصدد ضربه زدن به آن هستند. آنان از ابتدای انقلاب پیشنهاد مذاکره دادهاند اما وقتی ایران خواسته تعاملی کند زیر حرفشان زدهاند و امروز هم همان است. چراکه هدفشان جغرافیای ایران نیست، تفکری است که ریشه در انقلاب اسلامی دارد».
اظهارات محمد هاشمی شباهت بسیار نزدیکی با تحلیل های روزنامه کیهان و جناح محافظه کار داشت. روزنامه کیهان نیز در واکنش به اظهارات عبدی نوشته بود:« یک جریان مشکوک که سابقهای آلوده به وطنفروشی در کارنامه خود دارد و طی ۶ سال گذشته در حمایت از دولت یقه چاک میکرد و کورکورانه از تمامی اقدامات دولت دفاع میکرد، با چرخش یکصد و هشتاد درجهای، ساز استیضاح و استعفای رئیسجمهور را کوک کرده و همصدا و همآهنگ با آمریکا و متحدانش در این ساز میدمد»!
اینکه محافظه کاران و جریان رادیکال همواره هر اتفاقی را به خارج کشور نسبت می دهند موضوع تازه ای نیست اما تکرار تئوری های «دایی جان ناپلئونی» از زبان محمد هاشمی از آن حکایت می کند که دفاع تمام قد از دولت روحانی توسط اصولگراهایی که تا دیروز با تمام قدرت سعی داشتند دولت را زمین گیر کنند، نمی تواند تصادفی و یا یک اقدام سلیقه ای باشد. بلکه ریشه در سیاست های تعیین شده کشور دارد.
رهبری انقلاب نمیگذارد که دولت سقوط کند
صادق خرازی، دبیرکل حزب ندای ایرانیان، در گفت و گویی با خبرآنلاین در این رابطه می گوید:« رهبری انقلاب نمیگذارد که دولت سقوط کند. این شرایط در مجلس هفتم و در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی هم رخ داد. اینجا دیگر بحث نقش رهبری است. من احتمال این موضوع را یک در هزار هم نمیبینم که رهبری اجازه دهند مجلس وارد استیضاح رئیسجمهوری شود مگر اینکه شرایط کشور به گونهای شود که آقای روحانی بخواهد در مقابل همهچیز بایستد. آقای روحانی خردمند و عاقل است، بازی میکند و جا نمیزند».
وی در عین حال منکر گسترش نارضایتی از عملکرد دولت نیز نمی شود و می گوید: « متأسفم که میگویم برخی مردم ایران امروز از مدیرانشان متنفر هستند. مدام میگویند که اغتشاشگران، خارجیها، استکبار گران و.. در ناآرامیها نقش داشتند. اگر هم درست باشد، مشکل از خود ماست که به گونهای عمل کردیم که خارجیها تشخیص میدهند در فلان حوزه ضعف داریم و چنین عملیاتی را علیه ایران طراحی میکنند. چرا در گذشته این اتفاق نمیافتاد»؟ در نهایت باید به این نکته اشاره داشت، که با وجود تمام مشکلات و نارضایتی های گسترده از عملکرد دولت و مسئولان، این دولت است که به مثابه ویترین کشور در عرصه بین المللی نمایان است و هرگونه توقف آن به معنای بحران گسترده در کشور ارزیابی می شود. حال این توقف استعفا باشد، یا استیضاح و حتی انتخابات زود هنگام. و هیچ نوع از این موارد به نفع نظام جمهوری اسلامی نیست. از این رو با تمام مشکللات موجود دولت روحانی تا پایان عمر قانونی خود یعنی سال ۱۴۰۰ دوام خواهد آورد.