در هفته گذشته اخباری از عربستان به گوش رسید که نشان دهنده تلاش این کشور برای کاهش تنش با ایران ازطریق مذاکرات محرمانه بود. این در حالی است که ایالات متحده فشارهای خود بر ایران را همچنان شدت می بخشد. در آغاز بسیاری ناظران معتقد بودند که عربستان امارات در پی وارد شدن به درگیری […]
در هفته گذشته اخباری از عربستان به گوش رسید که نشان دهنده تلاش این کشور برای کاهش تنش با ایران ازطریق مذاکرات محرمانه بود. این در حالی است که ایالات متحده فشارهای خود بر ایران را همچنان شدت می بخشد.
در آغاز بسیاری ناظران معتقد بودند که عربستان امارات در پی وارد شدن به درگیری در حد نظامی با ایران هستند و می کوشند که ایالات متحده را وارد نزاع منطقه ای تازه ای کنند.
اما چنین نشد و به نظر نمی آید که عربستان و امارات در حال متقاعد کردن آمریکا به جنگ باشند. بلکه جالب توجه تر از این، آنها می کوشند که مانع از درگرفتن جنگی از این دست شوند.
وقتی «دونالد ترامپ» در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که از توافق هسته ای با ایران خارج می شود، بسیاری ناظران نگران شدند که مبادا این اقدام مقدمه ای برای جنگ با ایران باشد.
برخی اقداما عربستان سعودی ــ که پیش تر از عدم قاطعیت دولت اوباما دربرابر ایران ناراضی بود ــ در حمایت از مواضع خصمانه آمریکا علیه ایران به این نگرانی ها دامن زد.
ولیعهد عربستان و دیگر مقامات این کشور موضعی علنی در دشمنی با ایران پیش گرفتند و باعث ایجاد تنش هایی در منطقه شدند. این باعث شد که بسیاری از تحلیلگران معتقد شوند عربستان در کنار امارات می خواهد آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند.
اگر چنین می شد، اولین بار نبود که متحدان ضعیف با رفتارهای فاقد مسئولیت، قدرتمندان را به جنگی ناخواسته می کشانند.
گفتنی است که آمریکا متحدی مورد اعتماد برای عربستان و امارات است. این دو کشور نیز به خصوص در دوره ترامپ نفوذ بسیاری در مراکز تصمیم گیری آمریکا دارند.
هردوی این کشورها ایران را قدرت نظامی و اقتصادی بزرگی در همسایگی خویش و تهدیدی برای منافع خویش می بینند. ضمن اینکه اختلافات ایدئولوژیکی نیز با ایران دارند. ایران که نظامی انقلابی بر آن حاکم است می کوشد که نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد و در این راه از ایدئولوژی نیز استفاده می کند.
با این همه، اگر عربستان و امارات در پی جنگ با ایران بودند دو بهانه برای آنان فراهم بود تا آمریکا را وارد این جنگ کنند. در ماه مه گذشته چند نفتکش اماراتی در خلیج (فارس) هدف اقدامات خرابکارانه قرار گرفت و همه ازجمله آمریکا ایران را در این موضوع متهم کردند.
در سپتامبر گذشته نیست چند پهپاد به تأسیسات نفتی عظیم آرامکوی عربستان حمله کردند. گروه انصارا… (حوثی) که مورد حمایت ایران است مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت، اما کسی این ادعا را باور نکرد و انگشت اتهام به سمت ایران نشانه رفت.
اما در مدت اخیر به نظر می آید که عربستان و امارات می کوشند آمریکا را از انجام هرگونه عملیات نظامی علیه ایران بازدارند.
پس از حملات به تأسیسات نفتی آرامکو، «محمد بن سلمان» تأکید کرد که جنگ با ایران باعث افزایش قیمت نفت می شود و عواقب فاجعه باری خواهد داشت. او افزود که بی تفاوتی نسبت به اقدامات ایران هم به جنگ می انجامد.
از این عجیب تر، تلاش های دیپلماتیک رو به افزایش کشورهای خاورمیانه برای کاهش تنش در منطقه بود. این حالت خوددارانه عربستان و امارات نشان می دهد که آنها در وارد شدن در جنگ با ایران تردید دارند به خصوص که میان خود کشورهای خلیج فارس هم اختلافات شدیدی برقرار است که مانع از تشکیل ائتلافی منطقه ای علیه ایران می شود.
عربستان و امارات می دانند که اگر جنگی در خلیج (فارس) دربگیرد بخش اعظم هزینه هایش را آنان خواهند پرداخت. برای همین شاید بیشتر از دولت ترامپ به عواقب اظهارات و اقدامات خود می اندیشند و از آنچه در پیش چشم می بینند می ترسند.