نیلوفر منصوری- دبیر گروه اجتماعی/ با شیوع گستردۀ ویروس کرونا در سراسر چین، شمار مبتلایان به این ویروس کشنده در سطح جهان، به حدود ۱۰هزار نفر رسید. بنابر آخرین اخبار، گفته می شود که ۲۱۳ نفری که در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند، همگی ساکن چین بوده […]
نیلوفر منصوری-
دبیر گروه اجتماعی/
با شیوع گستردۀ ویروس کرونا در سراسر چین، شمار مبتلایان به این ویروس کشنده در سطح جهان، به حدود ۱۰هزار نفر رسید. بنابر آخرین اخبار، گفته می شود که ۲۱۳ نفری که در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند، همگی ساکن چین بوده اند. همچنین علاوه بر این افراد، بیش از ۱۵ هزار و ۲۰۰ نفر هم مشکوک به ابتلا به این ویروس هستند. کره جنوبی، ژاپن، سنگاپور، تایلند، ویتنام، نپال، استرالیا، مالزی، عربستان، فرانسه، امریکا و کانادا به لیست بلند بالای کشورهای درگیر اضافه شدند. در چین که منشا ویروس از شهر «ووهان» بوده، یک وضعیت وخیم اعلام شده است. «هنگ کنگ»، «ماکانو» و «تایوان» هم از جمله مناطق درگیر معرفی شده اند. در کشور ما هم، رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با اشاره به اخباری مبنی بر مشاهدۀ موارد بیماری کرونا در اقلیم کردستان عراق، از آماده باش مرزها و مراکز بهداشتی درمانی کرمانشاه خبر داد.
در سال های اخیر، بیماری های مختلفی مثل ابولا، زیکا و مرس دامنگیر مردم جهان شده است. به تازگی نیز ویروسی جدید و خطرناک موسوم به کرونا ویروس در کل کشور چین شیوع پیدا کرده است که با توجه به تردد افراد کشور چین به کشورهای دیگر، احتمال ابتلا شدن مردم کشورهای دیگر جهان نیز می رود. تا کنون هزاران نفر به این ویروس آلوده شده اند و صدها نفر نیز جان خود را از دست داده اند. اما بر خلاف بسیاری از بیماریهای خطرناک قبلی که توسعه واکسنی برای محافظت از مردم سالها به طول انجامید، تحقیقات در مورد واکسن برای کمک به مهار شیوع کرونا ویروس بسیار سریع در حال انجام است. کروناویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل میشوند. کروناویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. ساختار کروناویروسها دارای یک ژنوم RNA معمولی است. افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کروناویروسها هستند. معمولاً شدت سرماخوردگی که کروناویروس عامل آن باشد، بیشتر است. کروناویروسها که پس از راینو ویروسها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند، بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی میشوند. اگرچه کروناویروسها بیشتر در حیوانات دیده میشوند، اما پنج نوع از آنها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار میدهند. تشخیص اینکه علت بیماری کروناویروس باشد یا خیر، کمی مشکل است؛ چرا که برخلاف راینو ویروسها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو میکنند.
حالت فوق العاده
سازمان بهداشت جهانی به واسطه شیوع ویروس کرونا حالت فوقالعاده بینالمللی اعلام کرد. مدیرکل سازمان بهداشت جهانی، گفت: «اگر این ویروس در کشوری با نظام بهداشتی ضعیفتر شیوع پیدا میکرد، نمیدانیم چه خساراتی ممکن بود رخ دهد». تئودور آدانوم، خواستار کمک به کشورها برای مقابله با شیوع این ویروس شد و بدین منظور حالت فوقالعاده برای بهداشت عمومی در سطح بینالمللی اعلام کرد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز اعلام کرد که بیمارستانهای خاصی در همه استانها برای پذیرش و مراقبت از بیماران احتمالی مبتلا به ویروس کرونا در نظر گرفته شده است. به گفته محمد مهدی گویا آنچه در فضای مجازی در خصوص ورود ویروس کرونا به کشورهای همسایه منتشر شده با فضای واقعی، تفاوتهای زیادی دارد. مرگ و میر ویروس کرونا جدید نسبت به سایر ویروسهای کرونای مهم مانند مرس و سارس کمتر است.
گویا معتقد است که آنچه امروز شایعه شده که ویروس کرونای جدید به همسایگی ایران رسیده، بر اساس گزارشهای سازمان جهانی بهداشت صحت ندارد. ویروس کرونای جدید در عراق، کردستان عراق و پاکستان و هیچ یک از کشورهای همسایه که عنوان شده وارد نشده و تنها در یک کشور در منطقه، ابتلا به این ویروس تایید شده که آن هم امارات متحده عربی است.
آنگونه که رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت می گوید؛ ویروس کرونای جدید خیلی شبیه به آنفلوآنزا بوده و ممکن است پزشک نیز قادر به تشخیص آن نباشد. اسم ویروس کرونا جدید، نگرانی زیادی ایجاد کرده و تا وقتی آزمایشات پزشکی اثبات نکرده که ویروس کرونای جدید شناسایی نشده، بهتر است که در محافل علمی با احتیاط در مورد آن صحبت کنیم.
وی با بیان اینکه ویروس کرونا دستگاه تنفسی را گرفتار میکند و علائم آن کاملا شبیه به آنفلوآنزا است و برخی از مبتلایان که بیماری آنها شدید میشود، دچار ذات الریه میشوند ادامه داد: عمدتا افرادی مانند کهنسالان یا افراد دارای بیماری زمینهای مانند دیابت کنترل نشده، نارسایی قلبی و عروقی و نارسایی تنفسی دچار انواع شدید کرونا ویروس جدید شدهاند.
به دنبال کشف منشا ویروس
مقامات چین کد ژنتیکی ویروس (توالی ژنوم ویروس جدید کرونا) را خیلی سریع منتشر کردند. این اطلاعات به دانشمندان کمک میکند تا مشخص کنند احتمالاً ویروس از کجا آمده است و آنها چگونه میتوانند واکسنی را توسعه دهند که از افراد دربرابر این بیماری محافظت کنند. اکنون نیز بسیاری از شرکتها و دانشمندان در حال تلاش برای توسعه هر چه زودتر یک واکسن یا دارویی برای جلوگیری از شیوع این بیماری هستند. برای مثال در آزمایشگاه Inovio در سن دیگو، دانشمندان از یک نوع نسبتاً جدیدی از فناوری DNA برای تولید واکسنی نوین به نام «INO-4800” استفاده می کنند و اخیرا اعلام کردهاند احتمالا آزمایش این واکسن بر روی انسانها تا اوایل تابستان انجام خواهد شد.
همچنین شرکت «اینوویو”(Inovio) از اهدای کمک هزینه ۹ میلیون دلاری برای ائتلاف نوآوریهای آمادگی اپیدمی(CEPI) برای ساخت این واکسن خبر داد. به عنوان مثال وقتی شرکت «نواواکس»(Novavax) اعلام کرد که سعی دارد این واکسن را بسازد، سهام آن طی یک روز ۷۰ درصد افزایش یافت. شرکت “ویر” (Vir) نیز گفت که آزمایش میکند تا ببیند آیا هیچ یک از آنتیبادیهای در اختیار این شرکت میتواند روی این ویروس کار کند یا نه. شرکت «مدرنا»(Moderna) نیز از همکاری با انستیتوی ملی بهداشت و بودجه برای ساخت این واکسن پرده برداشت.
پژوهشگران موسسه Peter Doherty استرالیا نیز موفق به کشت نسخهای از ویروس کرونا در آزمایشگاه شدهاند و آنها بر این باورند این اقدام آنها را یک گام به ساخت واکسنی نوین برای درمان ویروس کرونا نزدیک کرده است.