به گزارش جمله به نقل از ایسنا، مراسم پایانی سی و هفتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه، ۱۶ بهمنماه با حضور حجتالاسلام والمسلمیی ححسن روحانی – رئیسجمهور – سیدعباس صالحی – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – محسن جوادی – […]
به گزارش جمله به نقل از ایسنا، مراسم پایانی سی و هفتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه، ۱۶ بهمنماه با حضور حجتالاسلام والمسلمیی ححسن روحانی – رئیسجمهور – سیدعباس صالحی – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – محسن جوادی – معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی-، اشرف بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی- و سفیران برخی کشورهای خارجی در تالار وحدت برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی مهدویراد – دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران – با ارائه گزارشی از روند برگزاری این جایزه گفت: در سال ۹۷، ۴۶ هزار و ۲۹۴ عنوان کتاب منتشر شد که پس از غربال اولیه ۲۱۳ اثر به مرحله نهایی راه یافت و توسط ۶۵۰ داور بررسی شد. از میان این آثار، شش برگزیده و ۳۲ تقدیری خواهیم داشت و با احتساب جایزه جلال ۱۳ برگزیده و ۴۲ تقدیری خواهیم داشت.
او سپس بیان کرد: پرسش مهمی که هر ساله وجود داشته و ما میخواهم آن را امسال به مطالبه تبدیل کنیم این است که ما بعد از این همه تلاش چه میخواهیم بکنیم. باید جریانی به وجود بیاید که این کتابها را نقد و بررسی کند؛ پژوهشگاهها و دانشگاهها باید شروع به نقد و بررسی کتابهایی که ما آنها را انتخاب کردهایم، بکنند. اگر جامعه علمی این کتابها را نشناسند و جریان نقد و بررسی شکل نگیرد کتابها شناخته نخواهند شد. همه این کارهایی که ما میکنیم برای دیدن شدن آثار هستند.
دبیر علمی کتاب سال همچنین اظهار کرد: ترجمه آثاری که ما هرساله انتخاب میکنیم یکی از برنامهها و چشماندازهای ما باید باشد. باید بگویم آثاری که در ایران آفریده میشوند بسیار مهم هستند. همه فاضلان نصر حامد ابوزید را میشناسند؛ او دو ماه قبل از فوتش گفته بود اندیشهپردازان ایرانی بسیار مهم هستند و اگر جوان بودم زبان فارسی را یاد میگرفتم تا آنها را به زبان فارسی بخوانم. تاکنون چندین مقاله درباره ادبیات داستانی ما در مجلات مصر و دیگر کشورهای عربی منتشر شده که نشاندهنده اهمیت ادبیات ماست. ما نیاز به ترجمه کتابهایمان داریم و این حرکت نیازمند یاریرسانی دولت است. در این صورت فضای فرهنگ و پژوهش ایران درخششی خاص خواهد داشت.
سپس سیدعباس صالحی – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – در این مراسم اظهار کرد: اتفاقاتی که در دو سال اخیر در ایران پدید آمد، مشکلات و سختیها جامعه ایرانی را از پا نینداخت. مشکلات و سختیها هست اما در همه حوزهها حرکت و تپش وجود دارد و مسیری که شروع شده بود ادامه داشت. حوزههای فرهنگ نیز در حرکت است. همانطور که در حوزه اقتصادی شاهد تلاش هستیم و حرکت به صورت شتابدار ادامه دارد یا در حوزههای اجتماعی و خدمترسانی حرکت وجود دارد، در حوزه فرهنگ نیز متغیرهایی را میبینیم که روحیه پایداری ایرانی را در خود دارد.
او در ادامه بیان کرد: اگر در حوزه اقتصادی امسال ۳۱ میلیارد دلار صادرات داشتیم و ارزش معاملات بورس ما در دیماه گذشته بیش از ۵۰ درصد بوده است یا در حوزه خدماترسانی هر هفته به ۳۰ روستا آب شرب رسانده میشود و در هر هفته ۹ روستا برقرسانی میشود، حوزه فرهنگ هم با فراز و نشیب اما پیوسته دنبال میشود. در حوزه هنر قطار حرکت ایران علیرغم همه سختیها قطار مستمر و پایداری است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: یکی از متغیرها در حوزه فرهنگ عناوین کتابهاست. دو سال قبل تبلیغاتی آغاز شده بود و شرایط سختی بر اهالی فرهنگ تحمیل شد و همه فکر میکردند یکی از مواردی که این سختیها خود را نشان میدهد در حوزه تولید کتاب است. ما در سال ۹۸، ۸۳ هزار عنوان کتاب چاپشده در ایران داریم که نشاندهنده رشد ۱۳ درصدی نسبت به سال گذشته است و تیراژ کل کتابها ۱۲۱ میلیون نسخه بوده که رشد ۱۵ درصدی نسبت به گذشته را نشان میدهد. این متغیرها متغیرهای معناداری هستند و نشان میدهند پدیدآوردندگان کتاب علیرغم تحریمها، فشارها و فراز و نشیبهایی که بر نشر تاثیر میگذارد فعالیت داشتهاند و روح ایرانی تحت تاثیر فشار قرار نمیگیرد.
او تاکید کرد: قطار حرکت ایرانی قطار مستمر و پایداری است. ممکن است در مسیر با مشکلاتی مواجه شود، سنگاندازیهایی وجود داشته باشد و ممکن است شیشهای ترک بردارد، اما این قطار نه متوقف میشود و نه به عقب برمیگردد.
سیدعباس صالحی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از متغیرهای ما در حوزه فرهنگ، حوزه اقتصاد نشر است. همه ما میدانیم و میدانید که شرایط سختی داریم، اما با این همه در نمایشگاه کتاب تهران و ۲۳ نمایشگاه استانی کتاب که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد برگزار شد، بازار گردش کتابها ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است. اقتصاد نشر گرچه رنجور بوده و تحت تاثیر شرایط قرار داشته اما متوقف نشده و عقبگردی نداشته است. در زیرساختها در حوزه فرهنگ حرکت ادامه دارد. از ابتدای سال تاکنون ۶۰ کتابخانه ساخته شده و تا پایان سال نیز ۲۰ کتابخانه ساخته خواهد شد. همه اینها نشان میدهد که فرهنگ مانند حوزه اقتصادی، اجتماعی و خدمترسانی علیرغم بنیه ضعیفی که داشته است، مثل روح مقاوم ایرانی پایداری نشان میدهد. سختیها می آیند و میروند اما ایران میماند.
در ادامه با حضور حجتالاسلام و المسلمین حسنروحانی – رئیسجمهور -، سیدعباس صالحی – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – و حجتالاسلام والمسلمین مهدویراد – دبیر علمی جایزه کتاب سال – از برگزیدگان جایزه کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال تقدیر شد.