محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ کمتر از ۱۰ روز به انتخابات مجلس یازدهم باقی مانده و این در حالی است که جریان های اصولگرا از هم اکنون خود را پیروز این انتخابات می دانند چرا که به عقیده اکثر تحلیل گران با توجه به رد صلاحیت گسترده چهره های شاخص اصلاح طلبان، این […]
محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/
کمتر از ۱۰ روز به انتخابات مجلس یازدهم باقی مانده و این در حالی است که جریان های اصولگرا از هم اکنون خود را پیروز این انتخابات می دانند چرا که به عقیده اکثر تحلیل گران با توجه به رد صلاحیت گسترده چهره های شاخص اصلاح طلبان، این انتخابات بیشتر یک انتخابات درون جناحی است و در هر صورت این اصولگراها هستند که قرار است بر صندلی های سبز بهارستان برای مدت چهارسال و شاید بیشتر تکیه بزنند. اما این همه ماجرا نیست چرا که در روزهای اخیر خبرهایی منتشر شده که بر اساس آن جنگ قدرت برای ورود به پارلمان درون جریان همیشه مدعی اصولگرایی بالا گرفته است.
به گزارش «جمله» از ماه ها پیش که محمدباقر قالیباف سخن از مانیفیست نواصولگرایی به میان آورد برخی از تحلیلگران پیش بینی کرده بودند که با چنین گفتمانی به طور حتم میان قالیباف و حامیانش و جریان پایداری اختلافاتی هویدا خواهد شد. بر اساس اخبار منتشر شده از اوایل هفته جاری تنشهای داخلی در میان اصولگرایان اوج گرفته است و نامهنگاریهای تندی در این جریان صورت گرفته است.
روز دوشنبه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، لیست ۳۰ نفره خود برای انتخابات مجلس را در حوزه انتخابیه تهران مشخص کرد.
در این لیست محمد باقر قالیباف سر لیست است. این لیست حاصل ماهها بحث و گفتگو میان جریانهای مختلف اصولگرا بوده است. واکنشها به این لیست نشان میدهد انتظارات گروههای مختلف برآورده نشده است.
اما ساعتی بعد دبیرخانه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اعلام کرد: «با توجه به گمانه زنیهای مختلف و انتشار فهرستهای متفاوت با عنوان لیست شورای ائتلاف در تهران، اسامی نهایی ۳۰ نامزد ائتلاف در تهران به زودی از طریق این شورا رسماً به اطلاع عموم خواهد رسید».
این اعلام به این معنا بود که احتمال تغییر در لیست وجود دارد. همزمان اکانت توییتری قالیباف اعلام کرد که لیست اعلام شده ائتلاف اصولگرایان مورد تایید او نیست.
محمد باقر قالیباف در اکانت توییتری خود نوشت: «من به شما وعده داده بودم که دغدغه مجلس آینده همان دغدغه مردم یعنی اقتصاد است». در ادامه این توییت آمده است: «لیستی که به نام بنده اعلام شده است مورد تایید نیست».
محمد صالح مفتاح مدیرمسئول سایت فردا نیوز و از نزدیکان قالیباف با بیان اینکه لیست ۳۰ نفره شورای ائتلاف نیروهای انقلاب انتظارات را برآورده نمی کند، تاکید کرد: «این لیست ممکن است با محوریت فرد دیگری شکل بگیرید و تنها کسی که می تواند برای لیست نو و انقلابی نقش محوری ایفا کند کسی جز محمدباقر قالیباف نیست».
مفتاح در گفت وگو با ایرنا درباره لیست نهایی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برای حوزه انتخابیه تهران با بیان اینکه بدنه و جریان عمومی انقلابی این لیست را قبول ندارد، عنوان کرد: «چند اشکال عمده در آن وجود دارد؛ اشکال نخست اینکه، در این فهرست اولویت های اصلی یعنی مساله اقتصادی کشور در نظر گرفته نشده است».
این فعال رسانه ای نزدیک به محمد باقر قالیباف افزود: «تعداد بسیار اندکی که در این لیست قرار گرفتند دارای تخصص اقتصادی هستند که دو نفر از آنها که احتمالا نه به دلیل سابقه اقتصادی بلکه به واسطه اینکه چهره بودند یا در فرایندهای سیاسی انتخاب شدند، در لیست قرار گرفتند».
پایداری چی ها سفره خود را جدا کردند!
اما این همه ماجرا نیست. پیش از اعلام لیست شکافهای جدی در میان اصولگرایان به وجود آمده بود. جبهه پایداری سفره خود را از ائتلاف جدا کرد، عدالتخواهان اعلام کردند که لیست مختص به خود را ارائه میکنند، احمدینژادیها هم ائتلاف خود را تشکیل داده اند و حالا زمزمههایی هم درباره احتمال انشعاب محمد باقر قالیباف از اصولگرایان به گوش میرسد.
با نامه نگاری اخیر غلامعلی حداد عادل و حجت الاسلام آقاتهرانی، شورای ائتلاف اصولگرایان و جبهه پایداری در آستانه انتخابات یازدهمین دوره مجلس، عملا تعارفات را کنار گذاشته و وارد جدل و اتهام زنی متقابل شده اند.
تفرقه در میان اصولگرایان به شکل بارزی در نامه۲نگاری غلامعلی حداد عادل رییس شورای ائتلاف و مرتضی آقاتهرانی دبیرکل جبهه پایداری نمایان شد.
ابتدا حداد عادل در نامهای گلایه آمیز از رویکرد جبهه پایداری انتقاد کرد. او به مرتضی آقاتهرانی نوشت: «متاسفانه جبهه پایداری هیچگاه در جلسات اولیه شورا و جلسات شورای ائتلاف حضور پیدا نکرد و تا امروز نیز توفیق دیدار شما در جلسات شورا حاصل نشده است.»
حداد در ادامه به رایزنیهای ائتلاف با آقاتهرانی و صادق محصولی اشاره کرد و نوشت: «در آخرین جلسهای که نمایندگان شورای ائتلاف با جنابعالی و آقای محصولی و دو نفر دیگر از جبهه پایداری داشتند، از سوی جبهه پایداری پیشنهاد شد که برای رسیدن به حداکثر اشتراک در دو لیست تهران، لیست ۶۰ نفره تهیه شده توسط پایداری مبنا قرار گیرد و ۲۴ نفر مشترک این لیست با لیست ۹۰ نفره شورای ائتلاف یکجا در هر دو لیست نهایی ۳۰ نفره قرار گیرد.»
پیشنهادی که از سوی ائتلاف رد شده است. حداد عادل میگوید «پایداری این پیشنهاد را تأمین کننده وحدت حداکثری میدانست. »، اما قبول این پیشنهاد را اینگونه تفسیر کرده است: «به معنی نفی فلسفه وجودی ائتلاف و فروپاشی آن است و به معنی آن است که شورای ائتلاف اختیار تعیین ۲۴ نفر از لیست ۳۰ نفره انتخابات تهران را فقط به پایداری که در شورای ائتلاف شرکت ندارد تفویض کرده باشد و تنها در حد ۶ نفر امکان تصمیم گیری مستقل داشته باشد».
اما در واکنش به این نامه افشاگرانه مرتضی آقاتهرانی نامه تندی نوشت. او خطاب به حداد عادل تاکید کرد «جبهه پایداری مدل و روشهای منسوخ شده گذشته را قبول نداشته و ندارد».
او افزود: «جبهه پایداری به کرات روش چهار مرحلهای رسیدن به وحدت را خدمت دوستان ائتلاف عرضه داشته است و تعجب میکنم که این مراحل چهارگانه به تأیید و قبول جنابعالی و دوستان دیگر رسیده است، و ما در طول این مدت به مراحل بسیار امیدوارکنندهای دست یافته بودیم و در آستانه رسیدن به مرحله چهارم فهرست واحد قرار داشتیم که به ناگاه یک جانبه همه چیز به هم خورد و به هم ریخت.»
دردسر عدالتخواهان و احمدی نژادی ها
اما ائتلاف جدای از پایداری که مشکل کلان آنها به حساب میآید با دو گروه دیگر نیز دچار چالش شده است. دسته اول عدالتخواهان است که ترکیبی از برخی جوانان نزدیک به قالیباف و سعید جلیلی است. این دسته میخواهند لیست جداگانه خود را ارائه کنند.
روز دوشنبه لیستی منتسب به این گروه نیز منتشر شد. لیست عدالتخواهان ممکن است چالشهایی برای اصولگرایان ایجاد کند. با این حال برخی تحلیلگران اصولگرا معتقدند این انتخابات عیار عدالتخواهان را روشن میکند.
سرتیپ ۲ پاسدار عبدا… گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان در این باره نوشته است: «شنیدم عدهای محترم قصد دارند با نام و هویت عدالت خواهان لیست انتخاباتی بدهند. در هر دو صورت شکست یا پیروزی به خط پایان عدالت خواهی خواهند رسید. به شرط پیروزی در قدرت و مصلحت هضم خواهند شد و به شرط شکست، وزن اجتماعی آنان هویدا خواهد شد. اولین شرط عدالت خواهی دوری از قدرت و ثروت است.»
دسته دومی که میتواند برای اصولگرایان دردسر ساز شود، لیست انتخاباتی مدیران دولتهای محمود احمدی نژاد است. این گروه نیز روز دوشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد که با لیستی به نام «ائتلاف مردم» وارد عرصه انتخابات میشود. فعلا این لیست اعلام نشده است.
در روزهای باقی مانده تا انتخابات احتمال آنکه اختلافات درون جناحی اصولگراها افزایش یابد بسیار است. تداوم روند تنش میان جریان های اصولگرایی می تواند در آینده نیز برخی از پیش بینی های صورت گرفته از جمله احتمال ریاست قالیباف بر مجلس یازدهم را نیز تحت تاثیر قرار داده و مانع تحقق آرزوی سردار شود.