محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ همانطور که پیش بینی شده بود، جریان های مدعی اصولگرایی حتی بدون حضور رقیب نیز نتوانستند با یکدیگر کنار آمده و بدون تنش به سمت مجلس یازدهم پیش بروند. اختلافات میان این جناح سیاسی ابتدا در ارائه لیست و سرلیت انتخاباتی آغاز شده و اکنون نشانه هایی […]
محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/
همانطور که پیش بینی شده بود، جریان های مدعی اصولگرایی حتی بدون حضور رقیب نیز نتوانستند با یکدیگر کنار آمده و بدون تنش به سمت مجلس یازدهم پیش بروند. اختلافات میان این جناح سیاسی ابتدا در ارائه لیست و سرلیت انتخاباتی آغاز شده و اکنون نشانه هایی از جنگ بر سر تصاحب کرسی ریاست مجلس یازدهم هویدا شده است. این در حالی است که شخصی همچون محمدباقر قالیباف از ماه ها قبل خود را برای تصاحب این کرسی آماده کرده بود و حالا در مقابل خود طیفی از پایداری چی ها و یاران احمدی نژاد را مشاهده می کند که هرکدام به نوعی مدعی ریاست بر مجلس آینده هستند.
به گزارش «جمله» پس از شکست سنگین اصولگراها در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ گمان می رفت این جریان سیاسی کمی به سمت تعقل و تحزب پیش بروند تا به نوعی این شکست را در انتخابات های بعدی جبران کنند. اما از آنجایی که خصلت عمومی این جریان بر پایه خودبرتر بینی سیاسی و اعتقادی بنا شده، حتی حاضر نشدند با همفکران خود نیز به تجمیع رسیده و پیروزی در این رقابت بی رقیب را بدون جنجال جشن بگیرند.
برنامه ریزی بلند مدت قالیباف برای ریاست مجلس
از ماه ها قبل محمدباقر قالیباف با برنامه ریزی و حمایت همه جانبه عناصر دخیل در قدرت و همچنین پشتیبانی رسانه ای صدا وسیما، خود را برای ریاست مجلس یازدهم آماده کرده بود. برخی از ژنرال های این طیف سیاسی نیز از او به عنوان سرلیست انتخاباتی خود یاد می کردند.
اقبال شاکری عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و عضو سابق شورای شهر تهران،در پاسخ به سوالی درباره سرلیستی قالیباف نیز خاطرنشان کرد: «در بین افرادی که در این لیست حضور دارند به نظر میآید که قالیباف به عنوان نامزد ریاست مجلس معرفی خواهد شد».
مجید متقی فر سخنگوی جبهه پایداری، درباره ریاست مجلس آینده گفت: «این احتمال وجود دارد که ریاست مجلس از آن اصولگرایان باشد، اما به طور قطع نمی توان درباره این موضوع اظهار نظر کرد، زیرا در ابتدا باید دید چه کسانی میتوانند در مجلس حاضر شوند. به عقیده من مطرح کردن نام یک شخص خاص برای ریاست مجلس اشتباه است».
جبهه پایداری انقلاب اسلامی، تشکیلات نزدیک به محمدتقی مصباح یزدی، از شورای ائتلاف در تهران برای عمل «برخلاف توصیهها و قواعد عقلی و نقلی» انتقاد کرده و فهرست مستقل خود را منتشر کرده است.
بنا به گزارشهای مختلف حضور محمدباقر قالیباف اکنون یکی از موارد اختلاف برانگیز در رسیدن به فهرست واحد انتخاباتی میان اصولگرایان بوده است.
در صدر فهرست جبهه پایداری مرتضی آقاتهرانی قرار دارد که «استاد اخلاق» دولت محمود احمدینژاد بود که بعدتر به منتقد جدی احمدینژاد تبدیل شد.
خبرگزاری فارس مدعی شد قالیباف به دلیل مخالفت جبهه پایداری با او پیشنهاد کرد که یک فهرست ۲۹ نفره مشترک اعلام شود و او «به صورت مستقل و منفرد» در انتخابات حاضر شود، اما شورای ائتلاف با این پیشنهاد موافقت نکرد.
در حال حاضر دست کم ۵ لیست قطعی اصولگرا وجود دارد شامل شانا، پایداری، احمدی نژادیها، مصباحی مقدم و لیست ائتلاف «جوانان انقلابی ایران». چند لیست بالقوه هم وجود دارد که جدیترین آنها لیست قالیباف، لیست عدالتخواهان، لیست مداحان و … است که حتی میتواند تعداد لیستهای اصولگرا را دو رقمی کند.
لیست شورای ائتلاف
این لیست زیر نظر غلامعلی حداد عادل به عنوان رئیس و با محوریت افرادی، چون مهدی چمران بسته شده. اصولگرایان قرار بود زیر همین پرچم ائتلاف کنند که عملا ائتلاف آنها منتفی شده. شورای ائتلاف ابتدا لیستی ۱۵۹ نفره و سپس ۹۰ نفره برای تهران ارائه کرد. همزمان جبهه پایداری هم لیستی ۶۰ نفره در تهران داد. این دو لیست ۲۴ عضو مشترک داشتند که گویا جبهه پایداری پیشنهاد داد این ۲۴ نفر در لیست نهایی باشند؛ پیشنهادی که شورای ائتلاف آن را رد کرد و با نامه نگاری تند حداد عادل و آقاتهرانی با یکدیگر منتفی شد. حداد عادل پیشنهاد مذکور را تلویحا مجبور کردن شانا به انتخاب اجباری ۲۴ عضو دانست و گفت که فقط ۶ انتخاب برای شورای ائتلاف باقی خواهد ماند.
به این ترتیب شورای ائتلاف یا همان شانا هم در لیست نهایی خود روی نام ۱۶ نفر از ۲۴ عضو مشترک خط قرمز کشید؛ لیستی که قالیباف و میرسلیم در راس آن هستند.
لیست پایداری چی ها
جبهه پایداری اولین گروه اصولگرا بود که جدایی از روند وحدت اصولگرایان را کلید زد. این جبهه از ابتدا هم در شورای ائتلاف نمایندهای نداشت. اما در این اواخر با سران شورای ائتلاف مذاکراتی برگزار کرد که به شکست انجامید. گویا بسیاری از اصولگرایان و از جمله سران شورای ائتلاف از اینکه جبهه پایداری وزن خود را به اندازهای بالا میداند که پس از ائتلاف سایر اصولگرایان، تازه به عنوان یک «طرف مقابل» و نه تشکلی اصولگرا مانند سایرین به سراغ مذاکره آمده دل خوشی ندارند. این اتفاق مانند این است که یک تشکل دیگر اصولگرا هم لیستی مثلا ۶۰ نفره بدهد و بعد با سایر اصولگرایان به دنبال اشتراکات دو لیست باشد. این گلایه را حداد عادل تلویحا در نامه خود مطرح کرد و گفت: انتخاب ۲۴ عضو مشترک لیست پایداری با شانا، عملا نوعی اجبار است.
لیست قالیبافی ها!
خبر فارس بلافاصله عینیت هم پیدا کرد. چنانکه یک فعال رسانهای نزدیک به قالیباف با انتقاد از لیست شورای ائتلاف گفت: «لیستی نو با محوریت قالیباف باید شکل بگیرد».
اکنون احتمال ارائه لیست جداگانه او نیز وجود دارد. چراکه مدیرمسئول سایت فردا نیوز نزدیک به قالیباف با بیان اینکه لیست ۳۰ نفره شورای ائتلاف نیروهای انقلاب انتظارات را برآورده نمیکند، تاکید کرد: «این لیست ممکن است با محوریت فرد دیگری شکل بگیرید و تنها کسی که میتواند برای لیست نو و انقلابی نقش محوری ایفا کند کسی جز محمدباقر قالیباف نیست».
لیست احمدی نژادیها
جمعی از وزرا، معاونین رئیس جمهور و معاونین وزرای دولتهای نهم و دهم و برخی شخصیتهای سیاسی و نخبگان جوان در بیانیهای از ارائه لیست انتخاباتی با نام «ائتلاف مردم» خبر دادند. در این بیانیه آمده: با توجه به اینکه گزینش افراد شایسته در دست اقدام و نهایی شدن است، انشاءا… بزودی نامزدهای پیشنهادی مجلس شورای اسلامی جهت انتخاب مردم شریف ایران معرفی میگردند.
ائتلاف احمدی نژادیها در حالی است که در لیست جبهه پایداری هم شماری از اعضای دولت احمدی نژاد حذف شده بودند.
لیست عدالتخواهان
دیگر گروهی که می تواند لیست جدا ارائه دهد، جریان موسوم به عدالتخواهان است. این تشکل عنوان اقدامات انتخاباتی خود را «پویش مجلس عدالتخواه» گذاشته اند. یکی از مهمترین افراد این تشکل، مجید حسینی است که نام او با انتقاداتش از کنکور بر سر زبان ها افتاده. حسینی که در حوزه انتخابیه مشهد ثبت نام کرده بود، حوزه خود را به تهران منتقل کرده است. گویا این دسته میخواهند لیست جداگانه خود را ارائه کنند و حتی اخیرا لیستی منتسب به این گروه نیز منتشر شد؛ هرچند هنوز موضع رسمی این تشکل اعلام نشده.
لیست مداحان!
بنا بر اعلام رسانه ها، حاج منصور ارضی مداح معروف اعلام کرده است که برای انتخابات تهران لیست میدهد. او در بیانیه ای مدعی شده: «با توجه به مراجعات مکرر در چندماه اخیر و از آنجا که لیستهای ارائه شده آنچه مدنظر طیف وسیعی از دلسوزان انقلاب اسلامی نیست در فرصت باقیمانده لیستی از عناصرانقلابی و کارآمد با حمایت هیأتهای مذهبی و عزیزان حزباللهی و دردمند نظام ارائه خواهد شد و انشاءالله تا ۴۸ ساعت آینده لیست مردمی و انقلابی مقبول معرفی میگردد.» این اولین بار نیست که اصولگراها در تلاش برای معرفی نامزد مشترک شکست میخورند و نمیتوانند به سازوکار سیاسی مشخصی برای ائتلاف انتخاباتی برسند. اکنون با توجه به اختلافات عمیق این جریان سیاسی گمان می رود با نزدیک شدن به زمان انتخابات و حتی پس از اعلام نتایج نیز، جدال بر سر تصاحب کرسی ریاست مجلس ادامه یابد.