شهلا منصوریه- دبیر گروه اجتماعی/ «هیچ وسیله بهداشتی مربوط به کرونا نداریم». «همه وسایل بهداشتی کرونا ویروس تمام شد» اینها را خانم متصدی که در داروخانه وسایل بهداشتی می فروشد می گوید. زنان و مردان زیادی برای تهیه محصولات بهداشتی و مراقبتی به داروخانه آمده اند اما همگی با یاس و ناامیدی و زمزمه […]
شهلا منصوریه-
دبیر گروه اجتماعی/
«هیچ وسیله بهداشتی مربوط به کرونا نداریم». «همه وسایل بهداشتی کرونا ویروس تمام شد» اینها را خانم متصدی که در داروخانه وسایل بهداشتی می فروشد می گوید. زنان و مردان زیادی برای تهیه محصولات بهداشتی و مراقبتی به داروخانه آمده اند اما همگی با یاس و ناامیدی و زمزمه های زیرلبی داروخانه را ترک می کنند. اما در خیابان ها، مترو، اتوبوس، مردمی هستند که ماسک به صورت و دستکش به دست، در حال فروش ماسک ها و دستکش های یکبار مصرف هستند. مردمی که در این هیاهو با قیمت گزاف برای خود بازارگرمی درست کرده اند. فضای مجازی هم فرصتی برای جولان دادن سودجویان دست داده است تا حسابی از ویروس کرونا کاسبی به راه بیندازند.
ماجرا از جایی شروع که مردی با معرفی خود به عنوان پزشک، از معجزه باورنکردنی ویکس برای محافظت از ویروس کرونا گفت. کلیپی که در فضای مجازی دست به دست می شد تا همه در معرفی این محصول و مبارزه با ویروس تلاش کنند و به سرعت و با هجوم مردم برای خرید، همان روز تمام شد. روز دیگر، از معجزه های ویتامین سی و مصرف سیر گفتند. برخی قهوه گانودرما تجویز کردند و گروهی هم مخلوط کردن چند گیاه را توصیه کردند. برخی سلبریتی ها هم در این وسط از آب گل آلود ماهی گرفتند.
مردم مدت ها قبل از تایید وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، حرفهای ضدونقیض زیادی در مورد ورود ویروس می شنیدند و به همین جهت هم با حجم زیادی از استرس روبه روشدند. استرسی که طبیعتا واکنشهای زیادی از جمله افزایش تقاضا برای خرید ماسک، موادضدعفونی کننده و … را به دنبال داشت و همین تقاضا نیز فضا را برای سودجویان در بخشهای مختلفی فراهم کرد.
اما مساله این است که در نبود اطلاع رسانی مناسب و مدیریت درست خیلیها تلاش دارند از ترسی که به جان مردم افتاده سوءاستفاده کنند و کاسبی خود را رونق ببخشند.
از نداریم تا قیمتهای نجومی
همین ترس از ویروس ناشناخته برای مردم این روزها حسابی داروخانهها، مراکز فروش تجهیزات پزشکی و حتی سوپرمارکتها را با حجم بالایی از مراجعه روبهرو کرده است، مراجعاتی که عمدتا با پاسخهایی مانند «نداریم»، «تمام شد»، «موجود نیست» و … مواجه میشود و در برخی موارد هم نوشتهای روی در، کار را راحت کرده که «محصولات مرتبط با کرونا موجود نیست».
افزایش قیمت ماسک و محلولهای ضدعفونی کننده البته به کام گروهی از سودجویان نیز شده است. ماسک با ۲۰ برابر قیمت معمولی به فروش می رسد و فروشگاه هایی هم ژل ضدعفونی کننده دست را با قیمت کذایی به فروش می رسانند. مشاهداتی از این دست در سطح شهر تهران و دیگر شهرها بسیار است، عدهای سودجو که در شرایط بحرانی حاضرند از استرس و استیصال هموطنانشان هم سواستفاده کنند. موضوعی که ایرج حریرچی، دبیر ستاد ویژه مدیریت پیشگیری از آلودگی با ویروس کرونا هم در نشستی خبری آن را تایید کرد و گفت: ما این مساله را تکذیب یا کتمان نمیکنیم و در مورد مواد ضدعفونی کننده و ماسک مشکلاتی وجود دارد. البته نظارتهای زیادی انجام شده است اما ماسک و موادضدعفوتی کننده صرفا در اختیار وزارت بهداشت نیست و ما از طریق قوه قوضاییه و تعزیرات پیگیر هستیم.
احتکار را به پلیس گزارش دهید
سردار کیوان ظهیری، رییس پلیس پیشگیری پایتخت نیز درباره برخورد پلیس با مواردی نظیر احتکار به ایسنا میگوید:«پلیس با احتکار هرگونه محصول مرتبط با کروناویروس از جمله ماسک و موادضدعفونی کننده برخورد خواهد کرد و در همین راستا نیز ماموران کلانتریها و مقرهای انتظامی در پایتخت نسبت به بررسی و رصد بحث احتکار و توزیع ماسکها اقدام کرده و این موضوع در دستور کار آنان قرار گرفته است.»
او از مردم نیز خواست که این موارد به پلیس گزارش دهند:« ماموران پلیس به صورت جدی این موضوع را در دستور کار خود قرار دادهاند و با هرگونه سوءاستفاده در این خصوص برخورد خواهند کرد. شهروندان نیز اگر گزارشی در این خصوص دارند، موضوع را از طریق تماس با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع رسانی کنند.»
برخورد سخت در انتظار گرانفروشان
علاوه بر احتکار و فروش اقلام غیربهداشتی، گران فروشی نیز معضل دیگر ی است که محمدعلی اسفنانی ، مدیرکل تعزیرات حکومتی شهر تهران از ورود تعزیرات به این ماجرا خبر داده و میگوید:«به جد خطاب به آن هایی که قصد بازی با سلامت مردم را دارند تاکید می کنم دست از این کارها بردارند واِلا برخورد تند و سختی با آن ها خواهد شد. به محض اینکه اعلام شد امکان شیوع وجود دارد و ماسک و ژل و اسپری ضد عفونی کننده مورد نیاز است، بلافاصله به این حوزه ورود کردیم و ضمن هماهنگی با بازرسان دانشگاه علوم پزشکی چندین واحد گشت را به سطح شهر اعزام کردیم.»
علاوه بر جرائم و سودجوییهایی که در فضای حقیقی رخ داده، فضای مجازی نیز شاهد جرائم عجیب و غریبی است، تا جایی که تیمهای تخصصی پلیس فتا مجبور به رصد دادهها و محتواهای مرتبط با کروناویروس در این فضا شدهاند و آنطور که سردار وحید مجید، رییس پلیس فتای ناجا گفته است: «افراد سودجو اقدام به سودجویی و انتشار شایعات در فضای مجازی کردهاند که در همین راستا تیمهای تخصصی پلیس فتا در استانهای سراسر کشور اقدام به رصد اخبار و محتوای تولید شده پیرامون این ویروس کردهاند تا نسبت به شناسایی اخبار کذب و شایعهپراکنان اقدام کنند.»
سردار مجید با بیان اینکه بسیاری از دادههای اشتراکگذاری شده پیرامون کرونا در شبکهها وکانالهای غیررسمی فضای مجازی کذب بوده است، میگوید: «پلیس فتا اقدامات خود برای شناسایی عاملان این اخبار کذب و شایعات را آغاز کردهاند و در این زمینه پروندههای قضایی نیز تشکیل شده است. در این میان نیز عمده خبرهای کذب در این مورد با هدف سودجویی اقتصادی، تشویش اذهان و تخریب افراد بوده است.