کاوه ایرانی- روزنامه نگار/ ضرب المثلی پارسی وجود دارد که می گوید « دو پادشاه در یک اقلیم نگنجند…». این مصداقی است برای امروز افغانستان. کشوری که به کشور بحران ها شهرت دارد. بیش از ۵۰ سال است که کشور همسایه ما یعنی افغانستان، کمتر روی آرامش و ثباط را تجربه کرده است. از […]
کاوه ایرانی-
روزنامه نگار/
ضرب المثلی پارسی وجود دارد که می گوید « دو پادشاه در یک اقلیم نگنجند…». این مصداقی است برای امروز افغانستان. کشوری که به کشور بحران ها شهرت دارد. بیش از ۵۰ سال است که کشور همسایه ما یعنی افغانستان، کمتر روی آرامش و ثباط را تجربه کرده است. از کودتای حزب کمونیست افغانستان تا لشگرکشی روسها به این کشور، جنگ داخلی بر سر قدرت میان مجاهدان افغان، به قدرت رسیدن طالبان و اشغال مجدد این کشور توسط آمریکایی ها، مجموعه ای از حوادث سلسله واری هستند که افغانستان را به ویرانی کشانده اند. حال بار دیگر جنگ قدرت میان دو چهره سیاسی این کشور یعنی اشرف غنی و عبدا… عبدا… زمینه بحرانی تازه را در افغانستان محیا ساخته است.
به گزارش «جمله» پس از آنکه نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با اعتراض عبدا… عبدا… مواجه شد، رایزنی ها برای حل این اختلاف به جایی نرسید و روز گذشته دو مدعی ریاست جمهوری همزمان با هم سوگند ریاست جمهوری یاد کردند.
این در حالی است که پیش از این نیز یک بار مراسم تحلیف غنی که قرار بود به تاریخ هشتم اسفند برگزار شود، به تعویق افتاده بود. آن زمان نیز عبدا… اعلام کرده بود همزمان با غنی مراسم تحلیف را برگزار خواهد کرد.
اگرچه ریاست جمهوری افغانستان «شایعات شیوع ویروس کرونا، تنگنای زمانی برای حضور مهمانهای ارشد خارجی و نیاز به آمادگیهای بیشتر فنی برای برگزاری مراسم با شکوه» را دلایل عمده این تاخیر خوانده بود اما عبدا…، آن را تلاشی «برای ایجاد فرصت جهت تمرکز جدی روی روند صلح و حل بحران ناشی از روند انتخابات» خواند.
عبدا… چند روز پیش نیز در یک مصاحبه با تلویزیون طلوع در کابل گفت در صورتی که «پادرمیانی دوستان بینالمللی یا شخصیتهای کشور» به نتیجه نرسد، او نیز مراسم تحلیف دیگری همزمان با اشرف غنی برگزار خواهد کرد.
عبدا… خواستار یک ابتکار و راهحل مشترک است. به گفته او، «با تدبیر، حکمت، آیندهنگری و خودگذری» از هر دو تیم مشکل حل شدنی است.
آغاز اختلاف میان دو مدعی
کمیسیون انتخاباتی افغانستان با صدور رای نهایی خود در خصوص نتیجه انتخابات ماه سپتامبر محمد اشرف غنی را به عنوان رئیس جمهوری این کشور معرفی کرد.
حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخاباتی افغانستان عصر روز سه شنبه ۲۹ بهمن ماه اعلام کرد که بر اساس نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری بیست و هشتم سپتامبر در این کشور محمد اشرف غنی با کسب ۵۰.۶۴ درصد آراء به عنوان فرد پیروز معرفی میشود.
نورستانی یک ماه پس از برگزاری انتخابات با انتشار توییتی خطاب به مردم افغانستان وعده داده بود که «از آرای تک تک شما هموطنان سلحشور خود با تمام وجود، توانایی و مدیریت حفاظت خواهم کرد و زعیم آینده کشور را عنقریب بر مبنای آرای شفاف شما اعلام خواهیم کرد.»
میزان مشارکت مردم افغانستان در این انتخابات بطور قابل توجهی پایین بود. از مجموع ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار رای دهندهای که برای شرکت در این انتخابات ثبت نام کرده بودند، تنها ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رای خود را به صندوقها ریختند و از این تعداد رای نیز نزدیک به ۱ میلیون رای به دلایل متعدد، باطل اعلام شد.
به این ترتیب کمیسیون انتخابات افغانستان تنها اعتبار ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار رای را در روند شمارش نهایی آراء تایید کرد.
عبدا… عبدا…، رقیب اصلی محمد اشرف غنی ساعاتی پس از رای نهایی انتخابات ریاست جمهوری توسط کمیسیون مستقل انتخاباتی کشورش، نتیجه اعلام شده را غیرقانونی خواند و خود را به عنوان پیروز اصلی انتخابات معرفی کرد.
عبدا…، رئیس اجرایی دولت فعلی افغانستان و رهبر تیم انتخاباتی موسوم به «ثبات و همگرایی» نتیجه تایید شده توسط کمیسیون مستقل انتخاباتی را «دزدی انتخابات و کودتا بر ضد مردم سالاری» خواند و آنرا حاصل «بنیاد غیرقانونی» در کشورش توصیف کرد.
رقیب انتخاباتی اشرف غنی در ادامه با اشاره به تقلبی بودن نتایج اعلام شده «تقلب کاران را روسیاه تاریخ» دانست و تاکید کرد که «حکومت همه شمول» تشکیل خواهد داد.
گروه اسلامگرای طالبان که همواره مخالف برگزاری انتخابات در افغانستان بوده، با انتشار بیانیهای نتایج اعلام شده را رد کرد و در تضاد با روند صلح افغانستان دانست.
دو مراسم تحلیف در ارگ و سپیدار!
حال روز گذشته ، محمد اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری و عبدا… عبدا… در قصر سپیدار مراسم ادای سوگند ریاست جمهوری را برگزار کردند. بلافاصله پس از پایان سوگند آقای غنی، امرا… صالح، معاون اول او و سرور دانش، معاون دوم او نیز سوگندنامه خود را قرائت کردند. در مراسم همزمان، عنایتا… بابر فرهمند و اسدا… سعادتی هم به عنوان دو معاون آقای عبدا… سوگند یاد کردند.
مراسم تحلیف اشرف غنی و معاونانش توسط یوسف حلیم، قاضی القضات افغانستان برگزار و مراسم سوگند آقای عبدا… و دو معاونش نیز توسط شهزاده شاهد، روحانی مذهبی انجام شد.
اختلاف همچنان ادامه دارد
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، پس از برگزاری مراسم تحلیف با ایراد سخنانی گفت که رقابتهای انتخاباتی دیگر پایان یافته و تمامی گروههای سیاسی باید با هدف توسعه، رفاه و صلح در افغانستان به دولت کمک کنند. او همچنین وعده داد که ظرف دو هفته کابینهای فراگیر و مورد قبول تمامی گروههای سیاسی تشکیل دهد.
در مقابل عبدا… نیز در سخنرانی روز دوشنبه خود گفت که اگر در سال ۲۰۱۴ دولت وحدت ملی را نمیپذیرفتم، کشور درگیر بحران میشد ولی اگر اینبار دولت برآمده از تقلب را بپذیرم، باید فاتحه دموکراسی را خواند. او همچنین به مردم افغانستان وعده داد تا ضمن برقراری صلح با همکاری کشورهای منطقه، افغانستان را از وجود تروریستها پاک کند و رفاه و آرامش را برای مردم این کشور به ارمغان بیاورد.
در حالی که آقای عبدا… در جریان سخنرانی خود از تعیین هیات مذاکره کننده با طالبان خبر داد، محمد اشرف غنی هم اعلام کرد که نه تنها فردا(سهشنبه) هیات مذاکره کننده با طالبان نهایی خواهد شد بلکه در مورد رهایی زندانیان طالبان هم که اخیرا مورد توافق این گروه و آمریکا قرار گرفته، فرمانی را صادر خواهد کرد.
به گزارش رسانههای افغانستان، در جریان سخنرانی هر دو مراسم تحلیف ریاست جمهوری صدای انفجارهایی نیز شنیده شده که برخی منابع آن را ناشی را شلیک خمپاره اعلام کردهاند.
بر اساس رای نهایی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان که ماه دسامبر گذشته اعلام شد، آقای اشرف غنی از مجموع یک میلیون و ۸۲۳ هزار ۴۸ رای معتبر با کسب ۹۲۳ هزار و ۵۹۲ رای، حائز اکثریت مطلق آراء و پیروز قطعی انتخابات شده است. همچنین عبدا… عبدا…، رقیب اصلی محمد اشرف غنی با کسب ۳۹.۵۲ درصد آراء جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است.
برغم تلاشهای زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان هنوز آقای عبدا… «پیشنهاد ۴۰ درصد کابینه و ریاست شورای عالی صلح» را که از سوی اشرف غنی مطرح شده، نپذیرفته است و برای پایان دادن به اختلافها خواهان سمت نخست وزیری و نیز ریاست شورای وزیران است.
محمد اشرف غنی، پیروز انتخابات سال ۲۰۱۴ پس از اعتراض عبدا… عبدا… نسبت به نتیجه آن انتخابات در نهایت بر سر یک دولت وحدت ملی با مشارکت وی به عنوان رئیس اجرایی به توافق رسید.