خطوط تولید ماسک از هلال احمر تا سایپا!
خطوط تولید ماسک از هلال احمر تا سایپا!

  آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ اشاره: با شیوع کرونا در کشور، اقلامی که تا چندی قبل مورد توجه مردم نبودند ناگهان قیمت پیدا کرده و نایاب شدند. اقلامی همچون محلول ضد عفونی ، ماسک و دستکش یکبار مصرف. از آنجایی که سوداگران در کشور ما از هوش بیشتری نسبت به برخی مسئولین برخوردار هستند، از […]

 

آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/

اشاره: با شیوع کرونا در کشور، اقلامی که تا چندی قبل مورد توجه مردم نبودند ناگهان قیمت پیدا کرده و نایاب شدند. اقلامی همچون محلول ضد عفونی ، ماسک و دستکش یکبار مصرف. از آنجایی که سوداگران در کشور ما از هوش بیشتری نسبت به برخی مسئولین برخوردار هستند، از همان آغاز اولین هشدارها در خصوص شیوع کرونا در کشور و از همان زمانی که مسئولان این اخبار را شایعه می پنداشتند، شروع به اهتکار چنین اقلامی کردند تا پس از آنکه کرونا غیرقابل انکار شد، کالاهای ارزان خود را چندین برابر قیمت به فروش برسانند.

به گزارش «جمله» از اولین روزهای اعلام رسمی شیوع کرونا در کشور، جامعه با مشکل کمبود ماسک، مواد ضدعفونی کننده و دستکش آنتی باکتریال مواجه شد. اقلامی که دیگر از نان شب مردم مهمتر شده بودند حالا در چنگ سوداگران قرار داشت و مسئولان پس از آنکه از خواب بیدار شدند، تازه متوجه شدند که چقدر از کرونا عقب مانده اند.
در این میان جدای از دولت که وظیفه مدیریت کشور را دارد، سازمان هایی مانند هلال احمر، مدیریت بحران، سازمان پدافند غیر عامل و ده ها ارگان و سازمان دیگر وظیفه داشتند برای چنین روزهایی تدبیری بیاندیشند اما آنان نیز بیشتر سرگرم تئوری های توطئه بودند. در چنین شرایطی بحران کمبود لوازم بهداشتی آنقدر گسترش یافت تا صدای فریاد و اعتراض وزیر بهداشت را هم درآورد.
حال پس از آنکه دولت و مسئولان به دلیل بی توجهی و ناتوانی در مدیریت بحران مورد انتقاد جامعه قرار گرفتند، بسیاری از صنعت گران و تولید کنندگان برای برطرف کردن کمبود وسایل بهداشتی وارد عرصه شدند و ده ها واحد صنعتی به تولید این اقلام اقدام کردند. بر اساس گزارش های منتشر شده توسط صدا و سیما اکنون باید میلیون ها ماسک به طور روزنامه در کشور تولید شود اما همچنان این کالای ارزان قیمت بهداشتی به سختی یافت می شود.
بر اساس اخبار منتشر شده در حال حاضر تعداد زیادی از این واحدهای صنعتی به طور شبانه روزی و در سه شیفت کاری مشغول تولید ماسک و دستکش هستند. همچنین برای تامین الکل مورد نیاز کشور یکی از قدیمی ترین کارخانه های تولید الکل که پس از انقلاب به تعطیلی کشانده شده بود، توسط بخش خصوص بازسازی شد و تا اول اردیبهشت ماه وارد چرخه تولید می شود.

ماسک پارچه ای در داروخانه ها!
اسماعیل مهدی پور مدیرکل نظارت بر محصولات بهداشتی سازمان حمایت در برنامه تیتر امشب شبکه خبر گفت: «با هماهنگی‌هایی که با اتحادیه پوشاک و سازمان فنی و حرفه‌ای شده ماسک پارچه‌ای تولید و در اختیار داروخانه‌ها قرار می‌گیرد». وی افزود: «تولید ماسک، مواد ضد عفونی و دستکش بعد از شیوع بیماری به حداکثر توان تولیدی افزایش پیدا کرده و تلاش می‌کنیم نیاز کشور را تامین کنیم». او افزود: «بعد از ورود و شیوع بیماری، واحد‌های نیمه تعطیل را فعال کردیم و شیفت‌های کاری را افزایش دادیم و الان ۲۱ واحد تولید کننده ماسک‌های پزشکی داریم و یک واحد خصوصی هم ماسک ان ۹۷ تولید می‌کند و روزانه ۳۰ تا ۴۰ هزار ماسک ان ۹۷ و حدود ۷۷۰ هزار ماسک سه لایه تولید می‌شود، منتهی تقاضا هفته‌ای ماسک، ۴۰ میلیون است».
مهرداد جمالی ارونقی معاون گمرک ایران هم با بیان این که صادرات انواع ماسک پزشکی و بهداشتی و مواد ضد عفونی و آب ژاول و … ممنوع شده گفت: «الان اقلام ماسک و ضد عفونی کننده و دستکش و … در گمرکات داریم که همه صادراتی بودند که باید برگردند».
او با ارائه آماری از میزان ماسک و مواد ضد عفونی و دستکش در گمرکات کشور گفت: «همه ماسک‌ها و اقلام بهداشتی در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی و وزارت بهداشت قرار می‌گیرد».

خطوط تولید از هلال احمر تا سایپا!
در همین رابطه سرپرست سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال‌احمر از راه‌اندازی خط تولید ماسک سه لایه در شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران وابسته به این سازمان به منظور مقابله با کرونا ویروس جدید در کشور خبر داد.
حسن صفاریه سرپرست سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر در گفتوگو با ایرنا افزود: «تولید این نوع ماسک در حال حاضر در شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران با همکاری شرکت صنایع نساجی هلال ایران آغاز و در روزهای آینده با افزایش تولید به ۱۰ هزار عدد ماسک سه لایه در روز خواهد رسید».
سرپرست سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر با بیان اینکه از ماسک سه لایه برای محافطت در برابر ذرات معلق گرد و غبار و آلودگی های ویروسی و پیشگیری از عفونت های ریوی و بیماری های واگیردار استفاده می شود، گفت: « این ماسک های سه لایه پس از تولید در جعبه های بهداشتی بسته بندی و عرضه خواهد شد».
این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر روز گذشته(یکشنبه) نیز از راه‌اندازی خط تولید محلول ضد عفونی کننده یا آنتی‌سپتیک(antiseptic) در شرکت‌های تجهیزات پزشکی هلال ایران و داروسازی «سها» وابسته به این سازمان خبر داد و گفته بود: «این محلول ضد عفونی دست و سطوح، طبق فرمولاسیون توصیه شده از طرف سازمان جهانی بهداشت WHO تهیه و تولید شده است».
از سوی دیگر سید جواد سلیمانی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا به شرکت سایپاآذین (از شرکتهای زیرمجموعه گروه سایپا که امکانات و تجهیزات خیاطی و دوخت را در اختیار دارد) دستور داد که تولید ماسک‌های بهداشتی جهت کمک به شبکه سلامت کشور برای مبارزه با کرونا را آغاز کند.
طبق اعلام سایپا، ماسک‌های تولیدی در این گروه خودروسازی با رعایت پروتکل‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به استان‌ها و مناطقی که درگیری بیشتری با بیماری کرونا دارند، ارسال می‌شود.
برای اجرای این اقدام، فضای ایزوله و بهداشتی در کارگاه دوخت و مهارت شرکت سایپاآذین ایجاد شده و تولید روزانه چندین هزار ماسک در آن آغاز می‌شود.
همچنین مدیرعامل سایپا در نامه‌ای جداگانه به زنجیره تامین این گروه خودروسازی اعلام کرد که سایپا آمادگی دارد تا با شرکت‌هایی که توانایی و امکان تولید ماسک و سایر اقلام مورد نیاز در مقابله با بیماری کرونا دارند، در قالب قراردادهای فی‌مابین همکاری کند.

همچنان کمبود ماسک ادامه دارد
با وجود راه اندازی ده ها خط تولید ماسک در کشور و همچنین کشف ده ها انبار اهتکار این کالای بهداشتی در روزهای اخیر، ماسک بهداشتی در داروخانه ها به ندرت یافت می شود.
دکتر محمد باقر ضیاء در گفت و گو با سلامت نیوز،‌درباره ممنوعیت فروش ماسک و محلول های ضدعفونی کننده در داروخانه ها وتوزیع آنها در خانه های بهداشت، گفت: « وزارت بهداشت بخشنامه ای در رابطه با توزیع ممنوعیت توزیع ماسک در داروخانه ها صادر کرده که این بخشنامه از نظر ما اشتباه است.»
وی در ادامه گفت:« محل اصلی توزیع ماسک باید داروخانه ها باشد ما ۱۳ هزار داروخانه در سراسر کشور داریم. عدم توزیع ماسک در داروخانه ها باعث شده مردم به شدت نسبت به داروخانه ها بدبین شوند و به خاطر همین تصمیمات غلط حتی این اواخر در یکی از داروخانه ها به همکار ما تعدی کرده و به وی صدمه رسانده اند این رفتارها به دلیل انعکاس نادرست اخبار در صدا و سیما است دلیلش هم این است که در داروخانه ها به هیچ عنوان ماسکی توزیع نشده ولی طوری در اخبار وانمود می کنند که انگار داروخانه ها ماسک دارند اما در اختیار مردم قرار نمی دهند.»
دکتر ضیاء با تاکید بر اینکه باید توزیع ماسک از طریق منابع رسمی مدیریت شود، گفت:« اخبار کشف میلیون ها ماسک و دستگیری محتکران ماسک به طور مداوم پخش می شود اما باید پرسید این ماسک های ضبط شده کجا توزیع شده است که هنوز کمبود وجود دارد؟ باید ماسک های کشف شده از انبار محتکران را در اختیار داروخانه ها قرار دهند تا توزیع کنند چرا که نیرو و امکانات این کار را در اختیار دارند و آموزش هم دیده اند علاوه بر این مراکز نظارتی بر داروخانه ها نظارت دارند.به نظرم مشکل تصمیم گیری در این زمینه وجود دارد.»