به بهانه انتصاب ترک تبریزی بعنوان هیأت مدیره بانک تجارت دکترحسین زکریائی عزیزی- نویسنده وروزنامه نگار/ رئیس شورای سیاستگذاری روزنامه جمله/ درخبرها آمده بود كه با رأي اكثريت مجمع عمومی بانك تجارت كه با حضور بيش از ٧١ درصد سهامداران حقيقي وحقوقي اين بانك برگزار شد، دكتر مرتضي ترك تبريزي؛ معاون مديرعامل سابق […]
به بهانه انتصاب ترک تبریزی بعنوان هیأت مدیره بانک تجارت
دکترحسین زکریائی عزیزی-
نویسنده وروزنامه نگار/
رئیس شورای سیاستگذاری روزنامه جمله/
درخبرها آمده بود كه با رأي اكثريت مجمع عمومی بانك تجارت كه با حضور بيش از ٧١ درصد سهامداران حقيقي وحقوقي اين بانك برگزار شد، دكتر مرتضي ترك تبريزي؛ معاون مديرعامل سابق بانك ملت در حوزه فن آوري اطلاعات، بعنوان عضو هيأت مديره جديد بانك تجارت انتخاب و با حكم وزير محترم اقتصاد و دارايي؛ جناب آقاي دكتر دژپسند، بعنوان يكي از چهرههاي جوان در حوزه هيأت مديره بانكها در ساختمان يكي از قديميترين بانكهاي تجاري كشور مستقر و مشغول فعاليت شد.
بدون ترديد استفاده از يك نيروي جوانِ متخصص و متعهد بعنوان عضو هيأت مديره كه كولهباري از تحربه درحوزه آيتي و فنآوري اطلاعات به همراه دارد و پيش از اين عضو موثر يكي از بانكهاي پيشرو و موفق در حوزه بانكداري الكترونيك و آيتي بوده است، براي بانك تجارت توفيقي را به همراه خواهد داشت تا در اين بازار سخت و سنگين رقابت و حركت نظام بانكي به سوي تحول ديجيتال و پررنگتر شدن فنآوري نوين در صنعت بانكي، با بانكهاي مطرح كشور به رقابت پرداخته و در رديف بانكهايي قرار خواهد گیرد كه با سرعت پرشتاب تحول فنآورانه را پشت سر خواهد گذاشت.
نويسنده اين سطور به واسطه قرابت بيست ساله با دکتر ترک تبریزی، پر واضح ميداند كه وی جزو مديراني است كه بدون هيچ ادعاي گزاف در دهه گذشته در كنار مديران موفق و مطرحي چون دكتر عليرضا لكزايي، نقش موثر و تعيينكنندهاي در ايجاد زيرساخت big data براي بكارگيري اطلاعات و آمار توسط واحدهاي مختلف بانك ملت مطابق استانداردهاي جهاني داشته است و در سختترين سالهاي تحريم نظام بانكي، ايجاد و راه اندازي كربنكينگ(core banking) براي نخستين بار در نظام بانكي كشور را در كارنامه حرفهاي خود برجاي گذاشته است.
همچنين ايجاد شبكه اختصاصي فيبر نوري براي اولين بار با همكاري وزارت ارتباطات و فنآوري اطلاعات دركنار توسعه ديتاسنتر و مديريت و راهبري سخت افزارهاي بانك و مديريت و نظارت بركرينكينگ جديد بانكي و مشاركت موثر در ايجاد شركتهاي it محور در بانك ملت، مواردي است كه در رزومه اين مدير خلاق و با اخلاق نظام بانكي ايران اسلامي به چشم ميخورد.
وی همچنین بارها و بارها مواردی که درسیستمهای بانکداری نوین در بانکهای کشور به بیراهه رفته است هشدارهایی داده که بعنوان نمونه چندی پیش نسبت به اشتباه بودن نظام فعلی کارمزد عنوان نموده: هزینههای نظام کارمزد قیمت خدمات بانکی بهخصوص نرخ بهره علیالحساب تسهیلات را برای دریافتکنندگان وام بالا میبرد. در حال حاضر تمام پرداختهای خرد در ایران به صورت آنلاین انجام میگیرد و همین آنلاین بودن، هزینههای مرتبط بر این تراکنشها را به شدت افزایش داده است.
این هزینهها باعث شده که در دنیا به صورت معمول، تنها بخشی از تراکنشها را به صورت آنلاین انجام دهند و بخش زیادی به صورت آفلاین صورت میگیرد. در ایران اما گذشته از اینکه آنلاین بودن این تراکنشها، هزینههای زیادی برای شبکه و نظام بانکی اعم از بانکها، بانک مرکزی و حتی زیرساختهایی مانند برق و… دارد بانکها نیز هزینههای سنگینی برای اجاره پایانههای فروش یا همان کارتخوانها، پایدار و امن نگهداشتن زیرساختها از قبیل شبکه، سختافزار و نرمافزار متحمل میشوند که آنلاین بودن تراکنشها تأثیر فراوانی در بالا بودن این هزینهها دارد. تأثیر مدل فعلی کارمزد روی خرید و سرمایهگذاری در فناوری اطلاعات نیز بسیار موضوع مهمی است. ترک تبریزی تاکید داشته: فارغ از اینکه هزینه هر تراکنش آنلاین چقدر است، آنچه بیشتر باید مورد توجه قرار بگیرد این واقعیت است که بخش بسیار زیادی از این هزینه توسط شبکه بانکی کشور پرداخت میشود که قطعاً به صورت غیرمستقیم بر هزینه تمام شده پول در بانکها تأثیر میگذارد و قیمت خدمات بانکی به خصوص نرخ بهره علیالحساب تسهیلات را برای دریافتکنندگان وام بالا میبرد. وی در ادامه با پرداخت به این نکته که در دنیا برای این مساله دو راهکار موازی اندیشیده و اجرا شده است؛ اظهار داشته: اولاً پرداختهای خرد با ابزارهایی مانند کیف پول الکترونیک به صورت آفلاین انجام میشود و اگر کسی بخواهد تراکنش آنلاین انجام دهد باید هزینه آن را در قالب کارمزد پرداخت کند، ضمن تکه مدلهای کارمزدی به سمتوسویی است که کارمزد از ذینفع سرویس اخذ میشود.
همه اين موارد مطروحه و مباحثي از اين دست كه شاید بيان آن از حوصله اين نوشتار خارج باشد، در كنار نيروي جواني دكتر مرتضي ترك تبريزي آيندهاي بس روشن براي قديميترين بانك تجاري كشور متصور خواهد بود كه بدون ترديد در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري (حفظه الله) و بيانيه گام دوم انقلاب در بكارگيري نيروهاي اجرايي پویا و متخصص، رقم خورده است. لذا مشتريان محترم بانك تجارت بزودي در مواجهه با محصولات نوين بانكداري و خدمات ويژه در راستاي مشتري مداري، از اين انتخاب مجمع عمومي و وزير محترم اقتصاد ودارايي؛ جناب آقاي دكتردژپسند، خشنود خواهند شد و بانك تجارت نیز با حضور و حمایت مدیران عملگرایی چون آقایان دولت آبادی، رزازان، کی لانی و اشرف نژاد در رديف يكي از بانكهاي مطرح و موفق it محور در سطح بينالمللي قرار خواهد گرفت.