نیلوفر منصوری- دبیر گروه اجتماعی/ در پی شیوع ویروس کرونا در ایران و شایعه تاثیر مصرف الکل بر مقابله با این بیماری افراد زیادی در شهرهای مختلف بر اثر نوشیدن آن جان خود را از دست داده اند. این داستان ما را یاد کسانی می اندازد که از آن سوی بام افتاده اند. با […]
نیلوفر منصوری-
دبیر گروه اجتماعی/
در پی شیوع ویروس کرونا در ایران و شایعه تاثیر مصرف الکل بر مقابله با این بیماری افراد زیادی در شهرهای مختلف بر اثر نوشیدن آن جان خود را از دست داده اند. این داستان ما را یاد کسانی می اندازد که از آن سوی بام افتاده اند. با وجود تذکرات بهداشتی و پزشکی اما همچنان توجه نکردن به توصیه های بهداشتی و عدم آگاهی باعث می شود که گروهی ناخودآگاه مرگ خود را جلو بیندازند. آمار و اخبار متفاوتی در مراجع خبری منتشر می شود که مراجعات به بیمارستان ها با مصرف الکل صنعتی افزایش یافته است. افرادی که به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی فردی، هم خود و هم بستگان و اطرافیان را گرفتار می کنند. باور غلط برخی افراد درباره مصرف الکل خوراکی برای پیشگیری از کرونا موجب اشغال تختهای بیمارستانی و گرفتاری کادر درمان شده است.
مرگ و میر به علت مسمومیت با الکل صنعتی این روزها در صدر اخبار کرونا قرار گرفته است. اخباری که به راحتی نمی توان از کنار آن گذشت. برخی به دنبال شایعات فضای مجازی و وحشتی که به جانشان افتاده است، با مصرف الکل نه تنها خود را در برابر ویروس کرونا واکسینه نمیکنند بلکه جان خود را به خطر میاندازند و گرفتار بخش مراقبتهای ویژه و عوارض مسمومیت با الکل میشوند. مسمومیتی که بارها در اخبار صدا و سیما و فضاهای مجازی به آن پرداخته شده است. بر اساس آنچه که سازمان غذا و دارو، نسبت به استفاده از متانول و یا الکل صنعتی برای ضد عفونی سطوح و دست هشدار داده است، مردم باید به تفاوت آنها دقیق شوند. به گفته رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران در روزهای اخیر «به طور ناگهانی موارد مسمومیت با الکل متانول افزایش یافته» و حتی منجر به مرگ شده است. شاهین شادنیا گفته بود، در عمده مراجعان باور غلطی ایجاد شده که در واقع مصرف الکل میتواند نقش پیشگیری از ابتلاء به بیماری کرونا ویروس داشته باشد در حالی که «مصرف خوراکی الکل نه تنها تأثیری در پیشگیری از ویروس کرونا ندارد بلکه حتی میتواند منجر به مرگ شود.»
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز از آمار بالای بستری مسمومیت با الکل در بیمارستانهای تحت پوشش این دانشگاه خبر داد. در استان های دیگر هم این نوع مسمومیت وجود داشت. استان البرز و گفت که بیست نفر به علت نوشیدن الکل «تقبلی” جان خود را از دست دادهاند. در استان تهران، البرز، خراسان شمالی هم افرادی به دلیل مشابه جانباختهاند.
افزایش مسمومیتها
رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از مسمومیت برخی افراد به دلیل مصرف محلولهای ضدعفونیکننده الکلی خبر داد و گفت: مردم باید توجه کنند این ذهنیت که شُرب الکل میتواند از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پیشگیری کند، کاملا غلط است و هیچ پایه و اساس علمی ندارد.
دکتر شادنیا با اشاره به مصرف ژل ضدعفونیکننده و در مواردی محلولهای الکلی از سوی برخی افراد با این توجیه که این اقدام از ابتلای آنها به بیماری کووید-۱۹ جلوگیری میکند، گفت: متاسفانه از شهرهای مختلفی چون اهواز، البرز، تهران و … مواردی از این اقدام گزارش شده است. مشخص آن است که در چند روز گذشته شاهد افزایش موارد مسمومیت با الکل سمی متانول بودیم که دلایل مختلفی داشته است.
وی افزود: یکی از دلایل این اقدام، این بوده است که برخی افراد و بیماران تصور میکردند که از آنجایی که محلولهای الکلی که نقش ضدعفونیکننده برای دست و سطوح دارند و ویروس کرونای جدید، نسبت به ترکیبات الکلی حساس است و از بین میرود، میتوان برای شُرب هم از آن استفاده کرد و بنابر همین تصور غلط و غیر علمی اقدام به شُرب الکل کردهاند؛ با این ذهنیت که شاید شُرب الکل بتواند از ابتلایشان به بیماری کووید-۱۹ پیشگیری کند.
شادنیا با بیان اینکه این اقدام غلط بوده و هیچ پایه و اساس علمی ندارد، اظهار کرد: در نتیجه شُرب الکل که در پارهای از موارد الکل متیلیک (که یک الکل کاملا سمی است)، بوده و میتواند منجر به بروز مسمومیتهای شدید و حتی کشنده شود. این اقدام بهگونهای است که روزانه حدود چهار یا پنج مورد از این اقدام را به من گزارش میدهند.
مراقب متانول باشیم
مشاور اداره کل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با تبهکار خواندن سودجویانی که با شیوع کرونا، متانول را به جای اتانول عرضه می کنند، گفت: متانول نه برای استفاده موضعی روی پوست دست و نه برای استفاده سطوح مناسب نیست و عوارضی از التهاب شدید پوست تا کوری را به همراه دارد.
محمد بقایی افزود: متاسفانه امروزه با بروز بحران کرونا شاهد برخی سودجویی های تبهکارانه توسط برخی شیادانی هستیم که جاهلانه با افزودن مواد رنگ بر از جمله وایتکس به الکل صنعتی یا همان متانول آن را بیرنگ می کنند و به عنوان اتانول یا الکل طبی به فروش می رسانند.
وی ادامه داد: متاسفانه الکل صنعتی یا همان متانول اثرات مخربی روی بینایی دارد و از راه پوست جذب میشود. این الکل فوقالعاده قابل احتراق است، اما در دمای محیط آتش نمیگیرد. متانول مادهای سمی است و نوشیدن آن موجب نابینایی و حتی مرگ میشود. تقریبا تمام گزارشات مرگ و کوری ناشی از شرب الکل به علت آلودگی به متانول است. این داروساز و مشاور هیات مدیره انجمن داروسازان ایران اظهار داشت: متانول آنقدر سمی است که حتی هنگام استفاده از آن هم باید از ماسک و دستکش استفاده کرد، چون از طریق تنفس و پوست وآشامیدن نیز میتواند جذب شود.