درگذشت كاشف راديواكتيويته مصنوعي
درگذشت كاشف راديواكتيويته مصنوعي

  ايرِن كوري فرزند پيِر و ماري كوري، شيمي‏دان و فيزيك‏دان بزرگ فرانسوي، در ۱۲ سپتامبر ۱۸۹۷م در پاريس به دنيا آمد. هرچند وي در كودكي پدر دانشمندش پيِر كوري را از دست داد ولي تحت نظر پدربزرگ و مادر فيزيك دان خود، ماري كوري، با علوم پايه آشنا شد و به همراه مادر، كار […]

 

ايرِن كوري فرزند پيِر و ماري كوري، شيمي‏دان و فيزيك‏دان بزرگ فرانسوي، در ۱۲ سپتامبر ۱۸۹۷م در پاريس به دنيا آمد. هرچند وي در كودكي پدر دانشمندش پيِر كوري را از دست داد ولي تحت نظر پدربزرگ و مادر فيزيك دان خود، ماري كوري، با علوم پايه آشنا شد و به همراه مادر، كار در آزمايشگاه انيستيتو راديوم را آغاز كرد. ايرن پس از جنگ جهاني اول به تحصيل خود در دانشگاه سوربن ادامه داد و پس از پايان تحصيلات و اخذ دكتراي خود، با ژان فردريك ژوليو كوري، كه او نيز فيزيك‏دان‏ي مستعد و يكي از دستياران مادرش بود ازدواج كرد. اين زوج دانشمند به زودي كار مشترك خود را با ايجاد قوي‏ترين منبع اشعه آلفا و تهيه يك نمونه خالص پولونيوم آغاز كردند. اگرچه عمليات جداسازي اين فلز، بسيار خطرناك و تشعشعات قوي پولونيوم نيز بيشتر از آن زيان‏بخش بود و ذره ذره خون ايرن و همسرش را آلوده مي‏ساخت، ولي باز هم دست از آزمايش برنداشتند. اين دو در خلال سال ۱۹۳۲م به مطالعه خواص نوترون و شرايط انتشار آن و اندازه‏گيري جرم نوترون پرداختند و موفق به كشف انواع جديدي از واكنش‏هاي هسته‏اي شدند. ايرن كوري به همراه همسر خود، در سال ۱۹۳۴م پس از آزمايش‏هاي طاقت‏فرسا، پديده راديواكتيويته مصنوعي را كشف كردند و به اين وسيله اثبات نمودند كه مي‏توان از راه مصنوعي، يك عنصر راديواكتيو را ايجاد كرد. اين زوج دانشمند به خاطر اين كشف، در سال ۱۹۳۵م جايز نوبل شيمي را كسب نمودند و ايرن كوري به عضويت چندين مركز علمي مهم درآمد. با اين حال ايرن كوري به دليل ابتلا به سرطان خون كه از كار مدام با راديواكتيو عارض شده بود، سرانجام در روز هفدهم مارس ۱۹۵۶م در پنجاه و نه سالگي درگذشت و در كنار پدر و مادرش به خاك سپرده شد.
روز ملي ايرلند
ايرلند جزيره‏اي است در اقيانوس اطلس كه در اروپاي غربي و غرب انگلستان و به وسعت ۷۰/۲۸۵ كيلومتر مربع واقع شده است. جمعيت ايرلند در حدود ۳/۷۰۰/۰۰۰ نفر است كه پيش‏بيني مي‏شود اين جمعيت تا سال ۲۰۲۵م در حدود ۴/۵ ميليون نفر گردد. قسمت كوچكي از شمال شرقي اين جزيره كه اكثريت آن پيرو مذهب پروتستان هستند به انگلستان تعلق دارد و باقي‏مانده آن، كشور مستقلي است. پايتخت ايرلند شهر دوبلين مي‏باشد. بيش از ۹۰ درصد از مردم ايرلند پيرو مذهب كاتوليك هستند. نظام سياسي ايرلند جمهوري است. ايرلند عمدتاً يك كشور كشاورزي است و محصولات كشاورزي و گوشت و لبنيات، اقلام عمده صادرات آن را تشكيل مي‏دهند. زبان رسمي جمهوري ايرلند، ايرلندي و انگليسي است و اكثريت قريب به مطلق جمعيت آن، داراي مليت ايرلندي مي‏باشد. واحد پول اين كشور پوند ايرلند بود كه بعد از پيوستن اين كشور به اتحاديه اروپا و رواج يافتن پول واحد اروپايي، يورو جاي‏گزين آن گرديد. از شهرهاي مهم آن مي‏توان از كرك، ليمريك و گالوي نام برد. ايرلند تا قرن ۱۲ ميلادي كشوري مستقل از انگلستان بود ولي از اين قرن به بعد در دوران سلطنت هِنري دوم، پادشاه انگلستان، تحت سلطه انگليسي‏ها قرار گرفت. ولي ايرلندي‏ها حاضر به تبعيت از مذهب پروتستاني انگليسي‏ها نشدند و درگيري ميان ايرلندي‏ها و انگليسي‏ها شدت يافت. مبارزات استقلال‏طلبانه مردم ايرلند تا قرن ۱۹ ادامه يافت. تا اينكه اين كشور در ۶ دسامبر ۱۹۲۱م به استقلال از انگلستان نائل آمد. ايرلند در جنگ جهاني دوم بي‏طرف ماند و در سال ۱۹۴۹ با خروج از جامعه كشورهاي مشترك‏المنافع، جدايي و استقلال كامل خود را از انگلستان اعلام داشت. هفدهم مارس روز سنت پاتريك در ايرلند به عنوان روز ملي اين كشور نام گرفته است.