مدیرکل امور زنان و خانواده وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه ارتقاء پستهای مدیریتی، عمدهترین مطالبات زنان فرهنگی است، گفت: زنان دیده نمیشوند و توانمندیهای آنها لحاظ نمیشود و باید بسیار تلاش کنند تا خود را ثابت کنند. با توجه به بخشنامه رئیس جمهور مبنی برحضور زنان در۳۰ درصد پستهای مدیریتی، اهتمام ویژهای بوجود […]
مدیرکل امور زنان و خانواده وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه ارتقاء پستهای مدیریتی، عمدهترین مطالبات زنان فرهنگی است، گفت: زنان دیده نمیشوند و توانمندیهای آنها لحاظ نمیشود و باید بسیار تلاش کنند تا خود را ثابت کنند. با توجه به بخشنامه رئیس جمهور مبنی برحضور زنان در۳۰ درصد پستهای مدیریتی، اهتمام ویژهای بوجود آمده و در همه استانها حضور زنان در پستهای مدیریتی جزو شاخصهای ارزیابی عملکرد قرار گرفته است.
فرحناز مینایی پور با اشاره به اینکه در دو حوزه زنان و دختران برنامههایی در دست اجرا داریم، اظهار کرد: سعی میکنیم در سال جاری آموزشهایی را برای زنان فرهنگی به صورت ویژه برگزار کنیم.
وی با اشاره به اینکه زنان سرپرست خانوار از جمله اقشاری هستند که به آنها توجه داریم و همواره اعتبار ویژهای برای آنها درنظر گرفته و به استانها ابلاغ میشود، افزود: این اعتبار صرف کلاسهای آموزشی میشود و در تلاشیم در کنار زنان سرپرست خانوار بوده و مددکارشان باشیم .
مدیرکل امور زنان و خانواده وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به اینکه آیا تسهیلات ویژهای برای زنان سرپرست خانوار لحاظ میشود، عنوان کرد: تسهیلات خاصی برای این گروه از همکاران نداریم؛ اما بسیار تلاش کردیم در جریان اعطای وامهای بانک ملی اولویت و امتیاز ویژهای برای زنان سرپرست خانوار داشته باشیم که محقق هم شد. البته میزان این تسهیلات اندک بود و امیدواریم بتوانیم در آینده اقدامات ویژهای برای زنان سرپرست خانوار انجام دهیم.
میناییپور افزود: آموزش و پرورش دارای ۵۰۰ هزار پرسنل زن است و باید برای این ۵۰۰ هزار نفر و ۶.۵ میلیون دانش آموز دختر برنامههایی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ارتقای پستهای مدیریتی، عمدهترین مطالبات زنان فرهنگی است، گفت: زنان دیده نمیشوند و توانمندیهای آنها لحاظ نمیشود و باید بسیار تلاش کنند تا خود را ثابت کنند.