تلاطم های اخیر ارزی بر روی بازار میوه هم آثار منفی را گذاشته است به طوری که در شرایط کنونی شاهد تغییر لحظه ای قیمت میوه ها در بازار هستیم که وقوع این اتفاق مردم را در خرید میوه با مشکلات متعددی روبرو کرده است.در حقیقت میوه جزو کالاهایی است که ئر سبد مصرفی خانواده […]

تلاطم های اخیر ارزی بر روی بازار میوه هم آثار منفی را گذاشته است به طوری که در شرایط کنونی شاهد تغییر لحظه ای قیمت میوه ها در بازار هستیم که وقوع این اتفاق مردم را در خرید میوه با مشکلات متعددی روبرو کرده است.در حقیقت میوه جزو کالاهایی است که ئر سبد مصرفی خانواده های ایرانی جایگاه ویژه ای دارد وبه جرات می توان به این نکته مهم اشاره کرد که افزایش قیمت میوه می تواند در کوچک شدن مصرف میوه وسبزیجات در بین ایرانیان موثر باشد.

 

سرمازدگی،عامل اصلی افزایش قیمت میوه

رئیس اتحادیه باغداران استان تهران با اشاره به اینکه افزایش قیمت میوه در بازارناشی از سرمازدگی باغات در فصل بهار است، گفت: هزینه نهاده های تولید نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. مجتبی شادلو درباره افزایش قیمت میوه در بازار، اظهارکرد: زمستان گرم و خشک، بهار زود هنگامی که حدود ۴۰ روز زودتر از موعد مقرر در برخی مناطق کشور اتفاق افتاد و سرمازدگی اواخر فروردین ماه جاری به باغات کشور خسارت وارد کرد. وی اضافه کرد: این سرما زدگی عمدتا مناطق سردسیری و بخشی از نوار نیمه گرمسیری کشور را تحت تاثیر قرار داد. رئیس اتحادیه باغداران استان تهران با بیان اینکه این اتفاق تاثیر زیادی روی میوه های هسته دار و تابستانی داشته است، گفت: عمده تاثیر سرمازدگی روی میوه های مثل آلبالو، گیلاس، آلو، شلیل و سیب هایی که در تابستان برداشت می شود از جمله سیب گلاب بوده است. شادلو افزود: همچنین برخی از  میوه های  پاییزی مانند سیب هایی که در پاییز برداشت می شود، از این حادثه خسارت دیده اند. وی با بیان اینکه صنعت باغبانی کشور با تمام این اتفاقات در حال رشد است، گفت: در واقع قیمت میوه نسبت به سال گذشته گران شده اما ما سال قبل شرایط ویژه ای در این زمینه داشتیم. شادلو افزود: سال گذشته حجم تولید خیلی زیاد بود و میوه ها به قیمت حدود ۱۰ سال قبل برگشته بودند، در واقع سال گذشته قیمت میوه ها هزینه تمام شده تولید، جمع آوری و بسته بندی آنها را نیز پوشش نمی داد. وی با بیان اینکه در زمینه تولید زردآلو با کمبود زیادی مواجه نبودیم، گفت: میوه هایی مانند آلبالو و گیلاس خسارت بیشتری دیده اند و عرضه آنها کاهش یافته است؛ سیب گلاب نیز همین وضعیت را دارد. این مقام مسئول با بیان اینکه در تولید برخی میوه های دیگر نیز نسبت به سال گذشته با کمبود مواجه هستیم، اضافه کرد: ما برای تامین نیاز داخل کمبود قابل توجهی نداریم و باید شرایط ایجاد شده را مدیریت کنیم تا جو روانی پیش آمده موجب گران تر شدن قیمت ها نشود. وی با اشاره به اینکه البته فاصله قیمت میوه از باغ تا مراکز عرضه و حتی از عمده فروشی تا خرده فروشی خیلی زیاد است، تصریح کرد: این مسائل باید به درستی مدیریت و حل و فصل شود. رئیس اتحادیه باغداران استان تهران همچنین با بیان اینکه قیمت نهاده های دامی مثل کود، سم و مکانیزاسیون و … به دلیل تغییرات نرخ ارز افزایش زیادی در سالجاری داشته است، گفت: قیمت بسیاری از این نهاده ها حدود ۲ برابر گران شده و افزایش نرخ کمتر از ۵۰ درصد در این حوزه نداریم. شادلو درباره اینکه آیا تاکنون دولت مبلغی را به باغداران خسارت دیده، پرداخت کرده است؟، افزود: مسئولان مختلف از جمله معاونان وزیرجهاد، روسای جهاد کشاورزی استانها، مدیرعامل صندوق بیمه کشاورزی و … از مناطق خسارت دیده بازدید و مسائل را صورت جلسه کرده اند اما هنوز هیچگونه غرامتی به باغداران پرداخت نشده است.

 

آثارمنفی نوسانات ارزی برروی نرخ مرکبات

مسعود لطیفیان  مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که گرچه تنش‌های سرمایی و گرمایی طی سال گذشته تاکنون باعث کاهش نسبی تولید در برخی از میوه‌ها شده است، اما ایران در تولید انواع میوه جزو کشورهای پیشرو و دارای رتبه‌های برتر در جهان به شمار می‌رود که حتی با وجود سرمازدگی و گرمازدگی هیچ مشکلی برای تامین نیاز داخلی نداریم.وی افزود: سرمازدگی در حوزه محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله مرکبات، کیوی، خرما و غیره خسارت چندانی وارد نکرده است و در حوزه دیگر محصولات باغی نیز دارای رتبه‌های برتر در تولید هستیم. از سوی دیگر گرچه تنش گرمایی و خشک به میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری بیشتر آسیب زده است، اما کمبودی در تولید و عرضه برای تامین نیاز داخلی ایجاد نکرده است.مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در حوزه میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله مرکبات، کیوی، انار، خرما، انجیر و غیره هر ساله صادرات مناسبی داشته‌ایم و ارزآوری قابل توجهی برای بخش کشاورزی ایجاد شده است و امسال نیز حتی اگر خسارت جزیی به تولید در حوزه این میوه‌ها وارد شده باشد هیچ مشکلی برای تامین بازار داخلی نداریم، چرا که سطح تولید این میوه‌ها آنقدر بالاست که نگران این هستیم که بتوانیم با صادرات مناسب جلوی باقی‌ماندن محصول روی دست تولید کنندگان را بگیریم.لطیفیان اظهار کرد: گرچه در حوزه میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری درصد بالایی افزایش قیمت نداشته‌ایم اما باید بپذیریم که نهاده‌های تولید با افزایش قیمت مواجه شده و این نوسانات که ناشی از تاثیر نوسانات ارزی است روی قیمت میوه‌ها نیز اثر می‌گذارد که امیدواریم تعادلی بین قیمت نهاده‌ها و تولید کشاورزان و باغداران به وجود آید تا انگیزه آنها با مشکل مواجه نشود.

 

سخن آخر

بنابراین با توجه به نظر فعالان بازار ومسئولان دولتی وزارت جهادکشاورزی به نظرمی رسد دوعامل مهم سرمازدگی وافزایش نرخ ارز به صورت توامان موجب شده است تا درسال جاری شاهد افزایش وحشتناک وغیرمتعارف قیمت میوه درکشورباشیم. درحقیقت با توجه به اینکه بخشی از نیازهای میوه ای کشور را واردات تشکیل می دهد به نظر می رسد نرخ ارز بر روی میوه های وارداتی و حتی میوه های داخل کشور تاثیر منفی داشته باشد. از سوی دیگر نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که سرمازدگی هم در سال جاری موجب شده است تا قیمت میوه به صورت غیرقابل کنترلی افزایش پیدا کند.ذکر این نکته مهم که سرمازدگی در فصول مختلف کشور را تحت تاثیر قرار می دهد مهم است وباید برای مقابله با آن کشاورزان وحتی مسئولان دولتی راهکارهای اساسی وعملی بیندیشند.درهرحال افزایش قیمت میوه طی سال جاری به طور قطع بسیاری از خانواده های ایرانی را با معضلات فراوان روبرو خواهد کرد مگر اینکه دولت برای کنترل بازار ارز که آثار منفی را برروی تمام حوزه های اقتصادی می گذارد درایت وتدبیری گره گشا را به کار بگیرد.