تغییرات کوچک در  برابر آسیب‌های بزرگ
تغییرات کوچک در  برابر آسیب‌های بزرگ

  جمله: کرونا تاثیر زیادی برای جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها در سراسر جهان گذاشته و از همین رو فرضیه‌های متفاوتی برای زندگی در آینده مطرح شده است. ویروس کرونا اپیدمی است که نه تنها سلامت انسان و روابط اجتماعی او را تحت تاثیر قرار داده است بلکه دیگر حوزه‌های مهم زندگی را نیز دست خوش […]

 

جمله: کرونا تاثیر زیادی برای جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها در سراسر جهان گذاشته و از همین رو فرضیه‌های متفاوتی برای زندگی در آینده مطرح شده است. ویروس کرونا اپیدمی است که نه تنها سلامت انسان و روابط اجتماعی او را تحت تاثیر قرار داده است بلکه دیگر حوزه‌های مهم زندگی را نیز دست خوش تغییر ساخته و مشخص نیست وضعیت کنونی جهان تا چه زمان ادامه خواهد یافت و آیا انسان‌ها قادر به هماهنگ‌سازی زندگی خصوصی،کاری و اجتماعی خود با شرایط حال حاضر برای طولانی مدت هستند یا خیر؟
اکنون پس از ۴ ماه از شروع گسترش بیماری کرونا در چین و سایر کشورهای جهان، مردم به شکل کم سابقه‌ای در تاریخ، خود را تحت تاثیر ویروسی همه‌گیر در جهان مشاهده می‌کنند و به صورت اجباری باید تعداد زیادی از رفتارهای خود در هنگام برقراری ارتباط با دیگران و رفع نیازهای روزمره انسانی را تغییر دهند.

بیماری کرونا تنها معضلی برای تهدید و به خطر انداختن جان انسان‌ها نیست بلکه با توجه به نوع سیاستی که برای مقابله با آن باید در پیش گرفت بخش گسترده‌ای از اقتصاد و معیشت مردم را نیز دچار آسیب کرده و اگر روند درگیری با این ویروس برای مدت طولانی ادامه داشته باشد قطعا شاهد ضربه‌های مهلک به ابعاد اجتماعی و فرهنگی و اقتصاد کشورها خواهیم بود. از همین رو است که برخی از کشورهای جهان به شدت نگران قدرت تخریب بالای ویروس کرونا هستند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه اختلالات روانی در دوران پساکرونا نسبت به دوران کرونا و قبل از کرونا افزایش می یابد و شیوع آن نیز بسیار بالا خواهد بود و باید برای دوران پساکرونا برنامه‌های مدونی را تدوین کنیم، به ایسنا گفت: در دوران پساکرونا زندگی مردم هوشمند خواهد بود و باید مبتنی بر خودمراقبتی و دیگرمراقبتی باشد.
محمد حاتمی گفت: پیشنهاد سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در خصوص انتخاب سبک زندگی کرونایی مطرح شد که به خوبی مردم آن را اجرا کردند و ثمره آن باعث شد که ما اکنون در مرحله مدیریت کرونا باشیم.
وی با بیان اینکه همه کشورها با یکدیگر در ارتباط اند و از هم تاثیر می‌پذیرند، افزود: نمی‌توان گفت کشوری که اکنون از نظر شیوع کرونا در شرایط حادی قرار دارد، بر روی کشورهای دیگر تاثیر ندارد؛ همه کشورهای دنیا با هم ارتباط دارند، همانطور که دیدیم این ویروس از ووهان چین به سرعت به کشورهای دیگر از جمله ایران سرایت کرد. در واقع دوران کرونایی از دیدگاه روانشناختی یک آسیب حاد محسوب می‌شود و سبک زندگی بر مبنای شرایط ایجاد شده تغییر می یابد. چه بسا دیدیم که سبک زندگی جدید کنونی بیشتر مبتنی «بر ماندن در خانه» بود.

فعالیت های اجتماعی
وی در ادامه به دوران پساکرونا اشاره کرد و تاکید کرد: به زمانی که کرونا در کشور کنترل شود و روشهای درمانی نیز برای آن کشف شود دوران پساکرونا گفته میشود؛ کروناویروس همانند آنفولانزا از بین نمیرود، اما به دلیل اینکه از کرونا تجاربی به دست می آوریم و اقدامات درمانی نیز برای آن یافت خواهد شد، می توان آن را کنترل کرد و از زمانی که کرونا کنترل شود وارد دوران پساکرونا قرار میگیریم، در آن دوران فعالیتهای اجتماعی با شرایط خاص آغاز میشود، اما در حال حاضر در دوران کنترل کرونا قرار داریم.
حاتمی معتقد است که البته نباید انتظار داشت که در دوران پساکرونا همانند دوران قبل از کرونا زندگی کنیم، به عبارتی، ما دیگر به سبک زندگی قبل از دوران کرونا باز نمی‌گردیم؛ دوران پساکرونا سبک زندگی خاص خودش و دوران کرونا نیز سبک زندگی خاص خودش را دارد.
بنابر اظهارات وی، در دوران پساکرونا، بحث پیشگیری مهمترین دغدغه نهادهای سلامت کشور خواهد بود، درحالیکه در دوران قبل از کرونا تمرکزها بر موضوع درمان بود؛ مهمترین ویژگی دوران پساکرونا این است که برنامه‌های کل کشور برای مبنای پیشگیری قرار می‌گیرد.
تغییرات کوچک در برابر آسیب‌های بزرگ
توجه به این موضوع نیز مهم است که ویروس کرونا بیش از تهدید کننده‌ای بزرگ برای سلامت انسان و اقتصاد جوامع، زمینه ساز بحران‌های بزرگ اجتماعی است. یعنی مسئولان کشورهای مختلف باید امروز بیش از گذشته به فکر نحوه مدیریت روابط اجتماعی مردم باید یکدیگر باشند.
اگر تولید گازهای گلخانه‌ای در مراکز بزرگ صنعتی کاهش یاید به تبع آن میزان آلودگی هوا و تاثیر مخرب به جو کره زمین نیز کاهش می‌یابد. از سوی دیگر با تعطیل شدن کارخانه‌هایی که تعداد زیادی از کارگران و متخصصان در آن فعالیت فیزیکی دارند از انتقال ویروس جلوگیری شده و هرچند برای مدتی تقریبا کوتاه آسیب کمتری به محیط زیست وارد شده و مردم در سلامتی کامل به سر خواهند برد.
در برخی از بخش‌های اقتصادی همانند تولیدکنندگانی که به طور مستقیم با نیازهای روزمره مردم سروکار دارند امکان تعطیلی و دورکاری وجود ندارد لذا در این محل‌ها باید به دقت وضعیت جسمانی افراد حاضر در محل کار را مورد بررسی قرار داد و با مشاهده هر گونه مورد مشکوکی به سرعت فرد بیمار را از افراد سالم جداسازی و قرنطینه کرد. این الگو عینا در شهر ووهان پیاده‌سازی شده و نتایج مفیدی به همراه داشته است.