بازگشایی اماکن مذهبی، چالش جدید دولت
بازگشایی اماکن مذهبی، چالش جدید دولت

  محمدحسین جعفری سمیع – دبیر گروه سیاسی /   بحران کرونا همچنان در جهان ادامه دارد اما کم نیستند افرادی که دیگر نمی توانند شرایط را تاب بیاورند. ادامه فعالیت های اجتماعی در اکثر نقاط جهان اکنون با مشکل مواجه شده است و بدون شک ادامه این شرایط نه تنها از لحاظ اقتصادی زیان […]

 

محمدحسین جعفری سمیع –
دبیر گروه سیاسی /

 

بحران کرونا همچنان در جهان ادامه دارد اما کم نیستند افرادی که دیگر نمی توانند شرایط را تاب بیاورند. ادامه فعالیت های اجتماعی در اکثر نقاط جهان اکنون با مشکل مواجه شده است و بدون شک ادامه این شرایط نه تنها از لحاظ اقتصادی زیان آور است بلکه از جنبه اجتماعی تیز آسیب های فراوانی به همراه خواهد داشت. در این میان تعطیلی اماکن مذهبی به ویژه در کشورهای اسلامی، همزمان با فرا رسیدن ماه رمضان، به چالشی جدی تبدیل شده تا جایی که متولیان مذهبی را در مقابل مسئولان قرار داده است.

با فوت ۶۵ نفر دیگر از بیماران مبتلا به کرونا در ایران، تعداد کل قربانیان این بیماری طبق آمار رسمی به ۶۱۵۶ نفر رسید.
به گزارش «جمله» کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت روز شنبه، ۱۳ اردیبهشت، ضمن اعلام این خبر گفت در ۲۴ ساعت گذشته ۸۰۲ بیمار جدید شناسایی شده‌اند و مجموع کل بیماران به ۹۶۴۴۸ نفر رسیده است.
در چهل روز گذشته، این دومین باری است است که تعداد بیماران جدید در طول یک روز کمتر از هزار نفر اعلام می‌شود.
به گفته جهانپور، ۲۷۸۷ نفر از بیماران هم در «وضعیت شدید» این بیماری قرار دارند و تحت مراقبت‌های ویژه هستند.
مقام‌های وزارت بهداشت می‌گویند بیش از ۷۵ درصد بیماران مبتلا به کرونا بهبود یافته‌اند.
همچنین خبرگزاری ایرنا روز گذشته با استناد به آمار رسمی در گزارشی اعلام کرده است که درصد فوت‌شده‌ها نسبت به کل مبتلایان در ایران ۶.۳ درصد است.
این درصد در کشورهایی چون آلمان، آمریکا و چین به ترتیب ۳.۵ درصد، ۵.۶ درصد و ۵.۶ درصد بوده که نشان می‌دهد وضعیت بهتری از ایران دارند.
آمار‌ها و تحلیل‌های مستند به آن در حالی در رسانه‌های مختلف منتشر می‌شود که پیش از این تعدادی از نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر تهران اعلام کرده‌اند که آمار ابتلا به کرونا در ایران بسیار بیشتر از آمار رسمی است که وزارت بهداشت اعلام می‌کند.
در حال حاضر شهرها و استان‌های ایران به سه وضعیت سفید، زرد و قرمز طبقه‌بندی شده‌اند. حسن روحانی، رئیس جمهوری گفته است که به زودی شهرستان‌هایی که در وضعیت سفید باشند امکان بازگشایی اماکن مذهبی و تفریحی و گردشگری را خواهند یافت.
کارشناسان و صاحبنظران بارها نسبت به امکان شیوع موج دوم کرونا در ایران در پی کاهش محدودیت‌ها هشدار داده‌اند.
امروز محمدرضا شانه‌ساز، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص شیوع مجدد ویروس کرونا و ایجاد موج‌های جدید گفته است: «در پاییز و ماه‌های مهر، آبان و آذر نگرانی‌مان بسیار جدی است، چرا که در این ایام می‌تواند موج بعدی کرونا رخ دهد».
این در حالی است که با شروع ماه مبارک رمضان، بحث باز شدن اماکن مذهبی با توجه به شرایط فعلی، مورد مناقشه طیف های مختلف قرار دارد.

آیا دولت زیر فشار است؟
با اینکه رپیس جمهوری بارها گفته بازگشایی سریع اماکن مذهبی از دغدغه‌های دولت است و از وزیر بهداشت خواسته شرایط بازگشایی فعالیت مشاغل و مراکز پر تجمعی را که تاکنون بازگشایی نشده‌اند آماده کند، انگشت انتقاد بیشتر مخالفان تعطیلی اماکن مذهبی، دولت روحانی را نشانه رفته است.
عباس رفعتی نائینی از اساتید خارج فقه حوزه علمیه قم هم در نامه‌ای به حسن روحانی از او خواسته «از مردم عذرخواهی کرده و درباره تصمیم بستن زیارتگاه‌ها و متوقف کردن مراسم مذهبی تجدیدنظر کند».
محمد قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی هم به بازگشایی مراکز تفریحی و تجاری اشاره کرده و به عنوان «نماینده مومنان» گفته است: «برخی از این افراد گلایه دارند و دغدغه‌شان بازگشایی اماکن مذهبی است».
همزمان ۲۲۶ روحانی و مداح در نامه‌ای به ستاد ملی مقابله با کرونا خواسته‌اند اماکن مذهی بازگشایی شود و پرسیده‌اند: «نمی‌توان برای گشودن حرم‌ها مانند سایر اماکن پروتکل‌های خاص هرچند سختگیرانه در نظر گرفت»؟
احمد علم الهدی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی هفته گذشته گفت بود: «از مسوولان می خواهم با تهیه دستورالعمل و پروتکل‌هایی برای رعایت بهداشت و مقابله با ویروس کرونا، امکان باز شدن مساجد و مراکز عبادت را برای حضورمردم در ماه رمضان فراهم کنند». وی جمعه گذشته نیز بار دیگر از دولت خواست برای بازگشایی هر چه سریع تر اماکن مذهبی اقدام کند.
سعید حدادیان از مداحان معروف، نیز هفته گذشته با انتقاد از عملکرد دولت در تعطیلی اماکن و محافل مذهبی گفته بود افزود: «برگزار نشدن مجالس به خصوص در شب‌های قدر و مانند جلسه دانشگاه تهران لطمه روحی برای جوانان است. این مسئولان اعلام می‌کنند پروتکل ارائه کنید، خودتان ارائه کنید و کمک دهید تا این مشکل برطرف شود».
پیش از آغاز ماه مبارک رمضان حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا گفته بود که نظر اعضای این ستاد، بازگشایی اماکن مذهبی بعد از اردیبهشت ماه بود که بنا بر نظر مدیر حوزه های علمیه قرار شد از ۱۵ اردیبهشت اقدام به بازگشایی این اماکن شود.
با اینحال علی‌رضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه در دیدار رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با رد برخی اظهارات در خصوص نقش حوزه های علمیه در نحوه تصمیم گیری ستاد ملی مبارزه با کرونا، گفت: «این‌گونه اتهامات دور از واقع آن‌قدر واضح است که حتی نیازی به تکذیب نیست».
وی ابراز عقیده کرد: «ملت ایران و مخاطبان بین‌المللی شاهد نقش‌آفرینی مثبت و تبلور گفتمان عقلانیت در قاطبه تصمیم‌سازی‌های نهاد حوزه بوده‌اند ولی به‌عنوان کسی که در جریان همه جزییات بوده عرض می‌کنم که از سوی حوزه و روحانیت و نهادهای دینی هیچ‌گونه فشاری وجود ندارد».
عضو فقهای شورای نگهبان ادامه داد: «مطلقا چنین چیزی که ستاد ملی مبارزه با کرونا تحت‌فشار حوزه برای باز کردن اماکن زیارتی و مذهبی است، صحت ندارد و چنین چیزی وجود نداشته‌ است».
مسئولیت با وزارت بهداشت است
روز گذشته علی ربیعی سخنگوی دولت، درباره سوالی مبنی ‌بر تصمیم دولت برای بازگشایی اماکن مذهبی و آموزشی با اظهار کرد: «ما از سوی نهادهای رسمی که متولی این کار هستند، مثل مدیریت حوزه علمیه قم فشاری نداشتیم. سپاسگزاری می‌کنیم از همکاری کاملی که با ما دارند؛ من فکر می‌کنم در تاریخ حمایت مراجع از تصمیماتی که متخصصین امر در این زمینه اتخاذ کردند بی‌نظیر بوده است. البته برخی‌ها هم در این حوزه اظهار نظر می کنند که هیچ مسئولیتی ندارند».
وی ادامه داد: «ما توصیه می‌کنیم افرادی که تریبون‌های رسمی دستشان هست اجازه دهند کارگروه‌های ذی ربط با فراغ بال و با آرامش تصمیم خود را بگیرند».
سخنگوی دولت تصریح کرد: «هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند که در پابوسی حضرت امام رضا (ع) مشتاق‌تر از دیگری است؛ قطعا اعضای دولت، اعضای ستاد ملی، اعضای کارگروه‌ها، کادر وزارت بهداشت و درمان که در این زمینه مشورت می‌دهند در برخی مواقع بیشتر از مدعیان اشتیاقشان برای زیارت بیش‌تر است. خود دولت و رئیس جمهور در این زمینه حساسیت دارند».
وی افزود: «ما نمی توانیم در مورد زیارتگاه‌ها تصمیم بگیریم؛ چون فقط بحث زیارتگاه‌ها نیست که بگوییم همانجا را کنترل می کنیم. مسیر سفر، هتلداری، رستوران‌داری میان راه و مقصد، مسیر برگشت و دید و بازدیدها هم هست. مجموعه بزرگی است».
ربیعی با بیان اینکه مرجع اصلی تصمیم گیری در مورد بازگشایی مجدد اماکن مذهبی و آموزشی وزارت بهداشت است، گفت:« از آقای اعرافی سپاسگزاری می کنم که به عنوان نماینده حوزه خودشان و نمایندگانشان در این جلسات مشارکت می‌کنند. با نظر هم، پروتکل‌های بهداشتی اخذ می شود و تصمیاتی که تاکنون اخذ شده در مورد شهرهای سفید و مساجد بوده است».
وی گفت: «در صورت گزارش‌های جدید و پروتکل‌های اطمینان بخش جدید، تصمیمات جدید را اعلام می کنیم. قطعا این تصمیات جدید در راستای دیدگاه‌های کارشناسی وزارت بهداشت و مورد توافق نمایندگان رسمی نهادهای مسئول که در مورد جان مردم هم پاسخگو هستند گرفته می شود. افرادی هم هستند اظهار نظر می‌کنند، اما مسئولیتی در قبال جان مردم ندارند».