پلیس اروپا از کشف نزدیک ۲۰هزار اثر تاریخی و دستگیری بیش از ۱۰۰ نفر از قاچاقچیان در این زمینه خبر داد. در یک علمیات مشترک میان سازمان جهانی گمرگ، پلیس بینالمللی (اینترپل) و پلیس اروپا (یوروپل)، ۳۰۰ عملیات جستوجو در ۱۰۳ کشور جهان انجام شد که منجر به کشف بیش از ۱۹ هزار […]
پلیس اروپا از کشف نزدیک ۲۰هزار اثر تاریخی و دستگیری بیش از ۱۰۰ نفر از قاچاقچیان در این زمینه خبر داد. در یک علمیات مشترک میان سازمان جهانی گمرگ، پلیس بینالمللی (اینترپل) و پلیس اروپا (یوروپل)، ۳۰۰ عملیات جستوجو در ۱۰۳ کشور جهان انجام شد که منجر به کشف بیش از ۱۹ هزار اثر تاریخی باستانی قاچاق شد. این اشیا شامل آثاری غارتشده از کشورهای جنگزده و همچنین آثار هنری به سرقترفته از موزهها و محوطههای باستانی کشورها میشود. پلیس آرژانتین با کشف ۲۵۰۰ سکه باستانی که قرار بود در یک حراجی آنلاین به فروش بروند بیشترین کشفیات را داشت و کشور لتونی نیز توانست ۱۳۷۵ سکه باستانی را کشف و ضبط کند. در فرودگاه شهر مادرید اسپانیا نیز مجموعهای نادر از آثار تاریخی دوران پیشاکلمبی شامل یک ماسک طلایی، مجسمههای طلا و جواهرت باستانی غارتشده از کشور کلمبیا کشف شده است. مقامات افغانستانی هم موفق به کشف هزار شیء تاریخی در فرودگاه کابل شدند که قرار بود به استانبول در ترکیه منتقل شوند.
کشف «سرکو» متعلق به دوره قاجار در خمین
یک قطعه سنگ تاریخی که اصطلاحاً سرکو نامیده میشود در روستای آشناخور شهرستان خمین پیدا شد. رئیس اداره شهرستان خمین گفت: طی عملیات عمرانی احداث خیابان توسط دهیاری روستای آشناخور قطعه سنگ بزرگی که اصطلاحاً سرکو نامیده میشود، پیدا شد. علی مشهدی افزود: درون این سنگ حفره بزرگی ایجاد شده که انواع غلات مانند گندم و…را درون آن ریخته و پس از مرطوب کردن با وسیلهای چوبی به نام سرکو آن را میکوبیدند تا پوست غلات کنده شود و محصولی مانند بلغور به دست آید. مشهدی افزود: کوبیدن انواع دانههای روغنی و گیاهان دارویی نیز از کاربرد این وسیله قدیمی است. او در ادامه افزود: در کنار حفره بزرگ، حفره کوچکی برای ریختن آب برای مرطوب کردن غلات حفر شده است. رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خمین در ادامه افزود: این سنگ با کارشناسی انجام شده متعلق به دوران قاجاریه است و تا اواخر دوره پهلوی اول نیز مورد استفاده قرار میگرفته است. او افزود: اینگونه سنگها در میدانهای مرکزی روستاها و قلعهها تعبیه میشده و مورد استفاده عموم بوده است. مشهدی گفت: این سنگ در اختیار دهیاری روستا قرار گرفت تا بهعنوان یک نماد تاریخی فرهنگی در قسمت مرکزی روستا تعبیه شود.
آرامگاه بیهقی در سبزوار نیازمند مرمت فوری است
آرامگاه ابوالحسن زید بیهقی معروف به ابن فندق بیهقی، حکیم و ادیب مشهور ایران در قرن ششم هجری در شهر ششتمد شهرستان سبزوار که به دلیل بارشهای شدید باران در ۲ سال گذشته آسیب دیده نیازمند مرمت فوری و اضطراری است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی سبزوار گفت: بارشهای شدید سبب نشست بخش شرقی آرامگاه این حکیم مشهور ایرانی شده که عملیات مرمت و استحکام آن نیازمند ۲ میلیارد ریال است. محسن برآبادی افزود: آرامگاه ابوالحسن زید بیهقی بالاتر از سطح خیابان بنا شده و در گذشته از فضاهای زیرین این بنا برای نگهداری دام استفاده میشده است که اکنون در پی بارندگیهای شدید به بخش های شرقی آرامگاه آسیب وارد شده است.