معیشت در حاشیه
معیشت در حاشیه
در میانه‌ی رخدادهای تلخی که در سوریه در جریان است و آینده مبهم مردم این سرزمین کهن که سال‌هاست با جنگ و درگیری دست به گریبان هستند و روی آرامش نمی‌بینند و این روزها، بخشی از توجه مردم و دولت‌مردان را به خود جذب کرده‌است، مشکلات اقتصادی و معیشتی اعم از اجاره منزل و مغازه و قیمت بسیاری از کالاهای اساسی به‌طور هفتگی بالا می‌رود و سفره بخش قابل توجهی از مردم، هفتگی کوچک می‌شود.

دولت چهاردهم هم که به تعبیری بداقبال‌ترین دولت ۴۵ سال اخیر بود، از روز تحلیف خود تا امروز با اتفاقات مختلفی درگیر بوده و حتی اگر دلش بخواهد سراغ حل مشکلات برود، شاید توان و امکان آن در عمل وجود نداشته باشد.

برابر آخرین خبرها، نرخ دلار به ۷۳ هزار تومان بالغ شد و افزایش نرخ دلار معنایی جز کاهش ارزش پول ملی ندارد که تبعات آن با افزایش قیمت همه کالاها و خدمات بر معیشت مردم آوار می‌شود و در این میان بخش زیادی از شهروندان استرس افزایش قیمت انرژی از برق و گاز و بنزین را نیز دارند به این خاطر که بخشی از این افزایش‌ها اعمال شده و بخشی هم در آینده نزدیک محتمل است که اعمال شود آن هم در شرایطی که حقوق و درآمد بسیاری از مردم در حد همان افزایش حداقلی آغاز سال مانده و بسیاری از کسب و کارها نیز راکد است.

این روزها کام مردم از چند سو تنگ می‌شود یکی شنیدن اخبار تلخ استمرار جنگ در سوریه و لبنان و غزه، دوم افزایش قیمت اقلام خوراکی و نگرانی از احتمال افزایش قیمت بنزین و قطعی برق و مهم‌تر از همه کم‌توجهی آشکار مجلس نسبت به این وضعیت و کم‌لطفی دولت نسبت به بهبود شرایط.

معیشت مردم به‌شدت تحت فشار است و حل مشکلات معیشتی شهروندان کاملاً در حاشیه قرار گرفته است و در چنین شرایطی، برخی نمایندگان هر روز حرف از ضرورت اخراج محمدجواد ظریف از دولت می‌زنند و بر ضرورت اجرای قانون حجاب درجامعه اصرار دارند، قانونی که پایه و بنای آن نه اصلاح بی‌حجابی به‌عنوان یک موضوع فرهنگی که خالی کردن جیب مردم است و در نهایت نیز مدعی هستند القای شکاف بین مردم و دولت، کار دشمن است.

اتفاقاً این شکاف وجود دارد و القا نیست و ضمناً کار دشمن نیست که نتیجه همین بی‌توجهی است. وقتی مدیران مجموعه‌های تخصصی با ارائه آمار حرف از کاهش سرانه مصرف لبنیات، گوشت، مرغ، ماهی و میوه در بین اقشار مختلف مردم می‌زنند و فلان نماینده وقت مجلس را می‌گیرد تا به محمدجواد ظریف حمله کند یا نماینده دیگر همه توان و انرژی خود را به کار بسته است تا قانون حجاب اجرا شود و زمانی که معیشت، دغدغه هیچ کس نیست چرا مردم نباید از چنین مسئولانی فاصله نگیرند و شکاف ایجاد نشود ؟

این شکاف وجود دارد و هر روز هم به عمق آن اضافه می‌شود اما عامل آن نه آمریکا و اسراییل که مسئولان هستند، مسئولانی که درکی از درد مردم ندارند و مشکلات اقتصادی بازنشستگان و کارمندان را نمی‌فهمند و به فکر اقدامی برای حل مشکلات جوانان که آینده کشور به آنان واگذار خواهد شد، نیستند.
مردم می‌بینند معیشت آنان در حاشیه قرار دارد اما مدیران دولتی و نمایندگان مجلس، یا اقدامی برای حل مشکلات معیشتی نمی‌کنند و یا تنها به طرح مشکلات بسنده می‌کنند و این نهایتِ تلاش آنان است.

به‌عنوان نماینده افکار عمومی و به‌عنوان کسانی که روزانه با مردم در تماس و تعامل هستیم لازم است این هشدار را به مدیران کشور بدهیم که اوضاع نامناسب اقتصادی و معیشت ویران، روح و روان بسیاری از اقشار جامعه از کشاورز و کارمند تا کارگر و فعالان صنفی را آزار می‌دهد و افزون بر آن، دیدن بی‌عملی مدیران و بیکاری نمایندگان بر آن مزید می‌شود آن هم در شرایطی که چشم‌انداز روشنی برای حل مشکلات نیز دیده نمی‌شود و عموم شهروندان به این باور رسیده‌اند که مشکلات معیشتی شدیدتر خواهند شد.

بخش قابل‌توجهی از اقشار جامعه بر این باور هستند که اقتصاد و معیشت، به حال خود رها شده است و دولت‌مردان نمی‌توانند کاری برای این بخش انجام دهند و نمایندگان مجلس هم به دنبال بازی‌های سیاسی خود هستند و این باور به‌ویژه در میان جوانان بسیار ناامیدکننده و یأس‌آور است.

مردم از مجلس و نمایندگان تندروی خانه ملت توقعی ندارند اما هنوز مختصر امیدی به مسعود پزشکیان و دولت چهاردهم دارند که تلاش دارد خود را در صف مردم و هم‌صدا با آنان نشان دهد. از دولت توقع داریم امید نیمه‌جان مردم را ناامید نکند.