گاهی چیزهایی می‌خوانی و حرف‌هایی به گوشت می‌رسد که تو را دچار یأس فلسفی می‌کند. و منظورم از یأس فلسفی، فقط همان یأس فلسفی‌ست و نه این لوس‌بازی‌های روشنفکرمآبانه یا انتلکتوئال و اینها. سیدمحمد مجتبی حسینی؛ معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، چندی پیش گفت؛ «دستگاه‌های دیگر، ارشاد را به‌عنوان دستگاه حاکمیتی مدیریت حوزه […]

گاهی چیزهایی می‌خوانی و حرف‌هایی به گوشت می‌رسد که تو را دچار یأس فلسفی می‌کند. و منظورم از یأس فلسفی، فقط همان یأس فلسفی‌ست و نه این لوس‌بازی‌های روشنفکرمآبانه یا انتلکتوئال و اینها. سیدمحمد مجتبی حسینی؛ معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، چندی پیش گفت؛ «دستگاه‌های دیگر، ارشاد را به‌عنوان دستگاه حاکمیتی مدیریت حوزه هنر به رسمیت بشناسند» (نقل به مضمون).

موازی‌کاری در فرهنگ و هنر ایران زمین، چیزی نیست که تازگی داشته باشد و شواهد و مواردش، از سال‌ها پیش وجود داشته و بارها هم دراین‌باره، گفته‌اند و نوشته‌اند و نقد کرده‌اند؛ «ایهالناس! یک وزارت‌خانه فرهنگ و ارشاد اسلامی داریم که براساس قانون اساسی و البته با حفظ جمیع موارد موردنظر نظام و شرع و عرف و غیره، وظیفه دارد سیاست‌ها و برنامه‌های کلی حوزه گسترده فرهنگ و هنر را در زمینه اجرایی، مدیریت و اجرا کند». به نظرتان این پاراگراف خیلی مشخص و واضح است و نیازی به داد و فریاد ندارد؟ خب اشتباه می‌کنید چون در کشور ما تقریبا اغلب مدیران و مسئولان و مردم و حتی برخی فرهنگیان و هنرمندان، تصور می‌کنند که فرهنگ و هنر، خیلی ساده‌تر از آن چیزی‌ست که کارشناسان و علاقه‌مندان و دلسوزان واقعی بیان می‌کنند. یعنی آنها معتقدند، اینهایی که می‌گویند در حوزه فرهنگ و هنر نیاز به حضور کارشناس واقعی و اهالی واقعی فرهنگ و هنر است و این حوزه، مهم‌ترین است، دارند همان لوس‌بازی‌های روشنفکرمآبانه را که در ابتدای متن نوشتم، درمی‌آورند وگرنه برنامه‌ریزی و اجرا در زمینه فرهنگی و هنری که کاری ندارد! نتیجه‌اش؟ احتیاجی به تأمل ندارد تا جواب بدهم؛ نتیجه‌اش پیش چشم ما قرار دارد. سرگشتگی و بلاتکلیفی و چراهای فراوانی که در جامعه به لحاظ فرهنگی وجود دارد و اینکه مثلا حوزه هنری در برخی موارد یک تعریفی از فرهنگ و هنر دارد که ۱۸۰ درجه با آنچه وزارت ارشاد معتقد است، متفاوت است یا اینکه بخش زیادی از بودجه‌های فرهنگی ما صرف نهادهایی می‌شود که از فرهنگی و هنری بودن، تنها یک اسم را یدک می‌کشند و بس و مثلا خروجی بعضی از آنها «درازآویز زینتی» به جای «کراوات» است و… .

معاون هنری وزیر ارشاد البته قبلا هم نشان داده که دست‌کم اندکی، نگاه بهتر و متفاوت‌تری نسبت به فرهنگ و هنر دارد و وقتی به زبان می‌آورد که دستگاه‌های دیگر، وزارت ارشاد را به‌عنوان متولی اصلی این حوزه به رسمیت بشناسند یعنی… .

دست کمیسیون فرهنگی مجلس و دستگاه‌های دیگری که داعیه فرهنگی بودن دارند هم درد نکند که کارمان در این حوزه حساس، به اینجا رسیده است. همین.