میترا محقق، خبرنگار به چشم به هم زدنی اتفاق افتاد. هیچکس بعد از یازده ماه هنوز باورش نمیشود که در عرض چند دقیقه تمام آرزوها روی سرش آوار شد. اما دروغ نبود، آوار شده بود. یک خانه، یک مغازه، یک ماشین و یک رویایی که دیگر مردم زیادی آن را نداشتند. فرزند از سرما میلرزید […]
میترا محقق، خبرنگار
به چشم به هم زدنی اتفاق افتاد. هیچکس بعد از یازده ماه هنوز باورش نمیشود که در عرض چند دقیقه تمام آرزوها روی سرش آوار شد. اما دروغ نبود، آوار شده بود. یک خانه، یک مغازه، یک ماشین و یک رویایی که دیگر مردم زیادی آن را نداشتند. فرزند از سرما میلرزید اما پدر و مادر از آوارگیهایشان! حالا باید میساختند با چه؟! با خانهای که برای خودشان نبود و اثاثیهای که له شده بود! عدهای که در روستاها پشتشان گرم بود برگشتند به زمین آبا و اجدادیشان تا دوباره حداقل کاشانهای بسازند اما عدهای دیگر انگشت به دهان در کانکسهای کوچکی از جنس سرما و گرمای غیرقابل کنترل ماندند! زلزله ۷٫۳ ریشتری کرمانشاه، بیشترین ضربه را به روستاهای استان و پس از آن به شهر سرپل ذهاب وارد کرد و آنطور که مسئولان استان کرمانشاه میگویند حاصل این تکانهای شدید، تخریب کامل ۱۲ هزار واحد روستایی (درکل استان) و ۹۰۰۰ واحد مسکونی فقط در شهر سرپل ذهاب بود. دولتها هم که فقط شعار قشنگ دادند از زلزله بم گرفته تا کرمانشاه و سیلها! محبت جمالینیا، فرماندار سرپل ذهاب حالا که گلایه ۳ هزار مستاجر کرمانی بلند شده است، لبش به سخن وا میشود و میگوید:« پالایش مستاجران و جانمایی زمین انجام شده و تخصیص زمین مصوبه ستاد بازسازی است. » او تعداد بالای مستاجران، تفکیک قطعات زمین و ایجاد زیرساختها را از عوامل کند شدن روند کار اعلام میکند . جمالینیا در گفتوگو با خبرنگار جمله هم گفت: بعد از زلزله با نصب پلاکارد و بنرهایی در سطح شهر اطلاع رسانی شده است تا افراد آسیب دیده ثبت نام کنند و ثبت نام این افراد براساس حروف الفبا در بنیاد مسکن در حال انجام است.
وی ادامه داد: واگذاری زمین فقط به مستاجران واحدهای تخریبی نوع یک که فاقد زمین هستند انجام خواهد شد اما مستاجران واحدهای تخریبی نوع ۱، ۲ و ۳ که دارای زمین هستند نیز میتوانند بدون گرفتن مزایای خاصی فقط از وام ۴۰ میلیون تومانی ساخت با کارمزد چهار درصد استفاده کنند.
مهرداد سالاری، معاون عمرانی استانداری کرمانشاه هم در این باره با تاکید بر اینکه پالایش ۲ مرحلهای متقاضیان سبب کند شدن مراحل کار شد، اظهار کرد: در ابتدا بنیاد مسکن مستاجر واحد تخریبی بودن فرد را تائید و سپس راه و شهرسازی مالک زمین نبودن متقاضیان و همسرانشان را مورد بررسی قرار داد.
وی یا بیان اینکه به آن دسته از مستاجرانی که خودشان زمین داشته باشند بعد از دریافت پروانه ساخت مبلغ ۴۰ میلیون تومان وام چهار درصد پرداخت میشود، افزود: به افرادی نیز که زمین نداشته باشند راه و شهرسازی قطعه ای زمین در قالب مجتمع به رایگان واگذار می کند ضمن اینکه به این افراد نیز وام ۴۰ میلیون تومانی ساخت داده می شود.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه تاکید میکند که به این افراد پلاک زمین واگذار نمیشود و قطعات زمین فقط در قالب مجتمع خواهد بود.
سالاری همچنین در خصوص متراژ مدنظر برای هر واحد مسکونی در این طرح پاسخ داد که به طور قطع با توجه به هزینههای بالای ساخت، واحدها کوچک خواهند بود، ضمن اینکه کوچک بودن واحدها باعث میشود که ما مطمئن شویم کامل ساخته خواهند شد.
سالاری در پایان بیان داشت که برای ساخت این واحدها گروه های ساخت تشکیل می دهیم و وام ساخت به این گروه ها واگذار خواهد شد ضمن اینکه مسئولیت خرید زمین و ساخت واحدها بر عهده اداره کل راه و شهرسازی خواهد بود
وعدههای محقق نشده
زهرا بابایی، مستاجر سرپل ذهابی در گفتوگو با خبرنگار جمله میگوید:« طبق توافقنامه وزارت راه و شهرسازی و استانداری کرمانشاه قرار بود به مستاجران واحدهای تخریبی در مناطق زلزله زده این استان، زمین و وام ارزان ساخت داده شود اما این اتفاق نیفتاد.»
وی با بیان اینکه این زلزله به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۰ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد، افزود: « دولت به مستاجرانی که کانکس نخواستند پیشنهاد کرد که در صورت تمایل میتوانند به جای کانکس پنج میلیون تومان کمک بلاعوض و دو میلیون تومان هم برای معیشت و اسباب و اثاثیه زندگی دریافت کنند که این مبلغ در مقابل زندگی نابود شده ما چیزی نبود»
محمد باقر جابری، هم که شغل آزاد دارد در گفتوگو با جمله با تاکید بر اینکه قیمت مصالح ساختمانی افزایش یافته است، افزود: ما نمیتوانیم با این مبلغی که دولت داده تا صد سال دیگر هم خانهای برای خودمان بسازیم.
وی با تاکید بر مشکلات ساخت مسکن افزود: هنوز هم شاهد پس لرزهها در کرمانشاه هستیم که نشان از سست بودن زمین و احتمال تخریب دارد.
او از اینکه هنوز در کانکسها اجاره نشین است گلایه دارد و امیدوار است تا مسئولان با توجه به فصل سرما فکری به حال آنها کنند.