محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم در جلسه علنی دیروز مجلس مطرح شد و نمایندگان با ۱۴۳ رای موافق، ۱۲۰ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر با آن موافقت کردند. با این وجود و به رغم آنکه علی لاریجانی […]
محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم در جلسه علنی دیروز مجلس مطرح شد و نمایندگان با ۱۴۳ رای موافق، ۱۲۰ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر با آن موافقت کردند. با این وجود و به رغم آنکه علی لاریجانی عنوان کرده بود که دفتر مقام معظم رهبری اعلام کردند که ایشان با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارند، جمعی از مخالفان تصویب لایحه CFT از ساعات اولیه صبح دیروز در مقابل مجلس به طور غیرقانونی تجمع کرده و با در دست داشتن پلاکاردهایی حاوی شعارهایی همچون “نه به خود تحریمی”، “FATF خیانت است به ملت” اعتراض خود را به تصویب لایحه کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) اعلام داشتند.
عاقبت به رغم فضاسازی ها و تهدیدات متعدد از سوی دلواپسان، مجلس شورا روز یکشنبه لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم موسوم به (CFT) را تصویب کرد. تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) پس از ساعت ها بحث کارشناسی در خانه ملت را می توان موفقیت تدبیر و منطق برای تامین منافع ملی دانست.
به گزراش «جمله» به نقل از خبرگزاری ها، در این نشست ۲۷۱ نماینده حضور داشتند و این لایحه درنهایت با ۱۴۳ رای موافق، ۱۲۰ رای مخالف و ۵ رای ممتنع تصویب شد.
متن این لایحه به این شرح است: «به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم (مصوب ۱۳۷۸/۹/۱۸ برابر با ۹ دسامبر ۱۹۹۹ مجمع عمومی سازمان ملل) مشتمل بر یک مقدمه، ۲۸ ماده و یک پیوست با اعلام شروط زیر پذیرفته و سند زیربط را مطابق مقررات تبصره این ماده نزد امین اسناد توجیه کند. دولت موظف است به محض آگاهی نسبت به اعتراض احتمالی سایر اطراف متعاهد، گزارشی جهت اتخاذ تصمیم مقتضی به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید.»
در جلسه علنی روز گذشته مجلس، شماری از مقامات دولتی از جمله محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و عباس عراقچی، معاون سیاسی او، محمود علوی، وزیر اطلاعات، عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی و لعیا جنیدی، معاون حقوقی رییس جمهور ایران حضور داشتند.
برجام توفیق این ملت بود
وزیر امور خارجه کشورمان در سخنرانی پیش از رای گیری گفت: «امروز مجلس در برابر یک تصمیم تاریخی قرار گرفته است. ما با برجام توانستیم یک رشته از بهانههای آمریکا و رژیم صهیونیستی را از آنها بگیریم، اگر برجام به نفع ایران نبود، آمریکا از آن خارج نمیشد. اگر برجام به نفع ایران نبود نتانیاهو از روز اول اعلام نمیکرد که من یک تنه و تنها در برابر برجام ایستادهام. برجام توفیق این ملت بود. توفیق ملت را تبدیل به ضعف ملت نکنیم.»
ظریف افزود: «لوایحی که در برابر مجلس قرار گرفته و مجلس با درایت آنها را تصویب کرده و امروز هم انشاءا… در برابر وجدان عمومی جامعه بر اساس مصالح ملی تصمیم خواهد گرفت، لوایحی است که بهانههای بعدی را از آمریکا میگیرد و لوایحی است که تاکنون آمریکا به همین بهانهها مانع معاملات ما شده است. نکاتی است که به خاطر اینها و به همین بهانهها آمریکاییها توانستند فشار بیاورند و اجازه معاملات مالی را ندهند… نه بنده و نه آقای رئیسجمهور نمیتوانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه حمایت مالی از تروریسم مشکلاتمان حل خواهد شد، اما میتوانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد… جمهوری اسلامی در شرایط دشوار با نگرش دقیق با بررسی جدی در محافل رسمی سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی هم تلاش کرده که بهانههای آمریکا را بگیرد و هم تلاش کرده که زمینهای برای مداخلات آمریکا فراهم نکند.»
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در توضیح شایعاتی که در ارتباط با سازمان بین دولتی گروه ویژه اقدام مالی موسوم به «FATF» مطرح شده است نیز گفت: «برخی از دوستان مشکلاتی را مطرح کردند، اولاً من خدمت عزیزان مطرح کنم که از آقای همتی [رئیس کل بانک مرکزی] سوال کردم که گران شدن ارز و ارزان شدن ارز هیچ ارتباطی به نداشته است، بر اساس قانون پولشویی هم در زمانی که ورود ارز ممنوع شد و هم الان که ورود ارز آزاد شده، با رعایت مقررات پولشویی بوده است، لذا دوستان، مردم را نسبت به بعضی مسائل که دلایل دیگری دارد و برخی از این مشکلات ذکر شده، اشاره به FATF نکنند.»
گروه ویژه اقدام مالی با ابتکار گروه ۷ تاسیس شده و بخشی از وظایف آن مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم است.
او در ادامه گفت: «رئیس بانک مرکزی روسیه سه روز پیش به آقای همتی گفته است که بدون FATF نمیتوانیم کار شما را انجام دهیم. چینیها بارها به ما گفتهاند که بدون FATF نمیتوانیم با شما همکاری کنیم. به من نگویید به من تضمین بده اگر FATF را امضا کردیم و این کنوانسیون را پذیرفتیم و اگر شرایط FATF را انجام دادیم، آن وقت همه این مشکلات حل میشود، نه! آن وقت یکی از مهمترین بهانهها برداشته میشود که دیگر نمیتوانند با بهانهگیری جلوی کارهای جمهوری اسلامی را بگیرند.»
تلاش دلواپسان برای برهم زدن نظم مجلس
جلسه دیروز مجلس با حاشیههایی نیز همراه بود. پیش از آغاز رای گیری، تعدادی از دلواپسان در حالیکه دست نوشتههایی به همراه داشتند در صحن مجلس دست به اعتراض زده و تلاش کردند بار دیگر با ایجاد تنش، نمایندگان ملت را تسلیم فریادهای خود کنند.
در جریان بررسی (لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم) هنگام قرائت این لایحه بعضی اعضای جبهه پایداری از جمله مجتبی ذوالنور، موسوی لارگانی، دهقانی فیروزآبادی، کریمی قدوسی و سالک مقابل جایگاه هیأت رئیسه مجلس ایستادند و با در دست داشتن پلاکاردهایی از دیگر نمایندگان خواستند که به این لایحه رأی منفی دهند.
در ادامه برخی دیگر از نمایندگان که خواهان تصویب این لایحه بودند مقابل جایگاه هیأت ایستادند خواستار رأی مثبت به این لایحه شدند.
علی لاریجانی که ریاست مجلس را بر عهده داشت، تذکر داد: «چون نمایندگان به رأیگیری علنی رأی ندادند؛ رأیگیری مخفی خواهد بود.»
هنگام تذکر لاریجانی سید محمد جواد ابطحی متن لایحه (CFT) را پاره کرد و با فریاد از دیگر نمایندگان خواست که رأی ندهند. وی علاوه بر لایحه، آئین نامه مجلس را نیز پاره کرد.