سودجویان، هرساله هزاران تله زندهگیری «هوبره» را در دشتهای مرزی خراسان جنوبی برای زندهگیری و قاچاق این پرنده کمیاب به کشورهای عربی جاگذاری میکنند که این اقدام نسل آن را در معرض نابودی قرار داده است. خراسان جنوبی، کلکسیونی از انواع حیوانات وحشی در معرض انقراض ایران است، اما داستان هوبره بسیار متفاوت از سایر […]
سودجویان، هرساله هزاران تله زندهگیری «هوبره» را در دشتهای مرزی خراسان جنوبی برای زندهگیری و قاچاق این پرنده کمیاب به کشورهای عربی جاگذاری میکنند که این اقدام نسل آن را در معرض نابودی قرار داده است.
خراسان جنوبی، کلکسیونی از انواع حیوانات وحشی در معرض انقراض ایران است، اما داستان هوبره بسیار متفاوت از سایر گونههای حیاتوحش است، چرا که هوبره به عنوان گونهای آسیبپذیر در کشورمان مورد حفاظت قرار میگیرد.
واسطههای وسوسهگر در زیرکوه
مدیر حفاظت محیطزیست زیرکوه، گفت: پرنده هوبره از اواخر شهریورماه به مناطق مرزی این شهرستان مهاجرت میکند که فعالیت قاچاقچیان فرصتطلب از جنوب کشور برای اغفال افراد محلی برای زندهگیری این پرنده کمیاب نیز در این فصل آغاز میشود. مرتضی تقیزاده ادامه داد: بسیاری از دلالان هوبره با حضور در روستاهای مرزی با پرداخت مبالغ ناچیز باعث تحریک قشر بیکار در روستاها برای زندهگیری پرنده هوبره میشوند. وی توضیح داد: قاچاقچیان هوبره، خود در منطقه حضور ندارند بلکه با تزریق پول به سرشاخههای اصلی خود در شهرستان از آنان میخواهند که هوبره را از افراد محلی خریداری کنند.
تقیزاده ادامه داد: با توجه به نبود اشتغال و خشکسالی افراد محلی نیز سالانه هزاران تله و تور زندهگیری را ساخته و در زیستگاه این پرنده نادر کارگذاری میکنند. وی با بیان اینکه اکنون گل سرسبد شکارچیان غیرمجاز هوبره است، افزود: از جامعه محلی این شهرستان انتظار داریم از همکاری با سودجویان پرنده نادر و در خطر انقراض هوبره خودداری کنند. مدیر حفاظت محیطزیست زیرکوه با تاکید بر اینکه تمام تلاش خود را با همکاری نیرویهای مرزبانی، مرزنشینان، منابع طبیعی و افراد بسیجی برای جلوگیری از زندهگیری و شکار هوبره بکار گرفتهایم، ادامه داد: برای پیشگیری از شکار غیرمجاز این گونه کمیاب، هفتهای ۲ بار، گشت و کنترل منظم و کمینهای موردی در زیستگاههای این پرنده در حال انجام است. تقیزاده توضیح داد: هوبره در منطقه سیرخون، حوزه مشترک و مرزی خواف، زیرکوه و دشت گلورده حوزه مرزی و مشترک زیرکوه با شهرستان درمیان، زیست میکند؛ برای برخورد جدی با سودجویان، همکاریهای خوبی در خصوص شکار غیرمجاز این گونه جانوری، زندهگیری، جمعآوری تلههای زندهگیری و گشتهای مشترک با فرمانده یگان حفاظت محیطزیست خواف نیز در سطح منطقه انجام میشود.
شکارچیان با تجهیزات قوی یک قدم جلوتر از محیطبانان
مدیر حفاظت محیطزیست زیرکوه درباره زندهگیری و قاچاق پرنده هوبره در این شهرستان گفت: هرچند همه مسئولان و محیطبانان از تمام توان خود استفاده میکنند اما کم و کاستیها اجازه نمیدهد آن طور که باید و شاید از پسِ شکارچیان غیرمجاز برآیند. وی ادامه داد: به دلیل نداشتن تجهیزات و نیروی انسانی کافی، همیشه شکارچیان مجهز یک قدم جلوتر از ما هستند، یعنی از هر دری که محیطبانان وارد میشوند، باز آنها ترفندی به کار برده و آن را خنثی میکنند.
مدیر حفاظت محیطزیست زیرکوه یادآور شد: هر چند با اقدامات انجام شده، سال گذشته قاچاق و زندهگیری هوبره در شهرستان کاهش یافته، اما تلاش ما این است که قاچاق هوبره به حداقل ممکن کاهش یابد و جای کار کردن برای این منظور وجود دارد.