‘یاسمین فاروق’، کارشناس اندیشکده کارنگی، نوشت، درست است که ‘جمال خاشقجی’ در استانبول به قتل رسید اما، کلید درک واکنش عربستان به این موضوع، در ریاض قرار دارد.فاروق در مقاله منتشره در تارنمای این اندیشکده آمریکایی افزود، بدون در نظر گرفتن سیاست های پیچیده ریاض و’محمد بن سلمان’، ولیعهدسعودی، درک واکنش عربستان به موضوع خاشقچی، […]

‘یاسمین فاروق’، کارشناس اندیشکده کارنگی، نوشت، درست است که ‘جمال خاشقجی’ در استانبول به قتل رسید اما، کلید درک واکنش عربستان به این موضوع، در ریاض قرار دارد.فاروق در مقاله منتشره در تارنمای این اندیشکده آمریکایی افزود، بدون در نظر گرفتن سیاست های پیچیده ریاض و’محمد بن سلمان’، ولیعهدسعودی، درک واکنش عربستان به موضوع خاشقچی، روزنامه نگار و منتقد عربستانی، غیرممکن است. درحال حاضر، سیاست های داخلی، شرایط متزلزلی را برای این پادشاهی در برابر واکنش شدید ایجاد کرده است.
فاروق با بیان این نکته که واکنش عربستان، متحیر کننده و برای بسیاری نیز خشمگین کننده بود، افزود، واکنش ریاض با رد هرگونه اطلاعی از سرنوشت خاشقچی از سوی کنسولگری عربستان شروع شد و سپس ولیعهد این کشور ضمن رد هرگونه مسوولیت ریاض در رابطه با خاشقچی، از تحقیقات تحت امر این پادشاهی و همکاری با دولت ترکیه برای مشخص شدن سرنوشت این روزنامه نگار صحبت کرد. خبرگزاری رسمی این پادشاهی نیز با صدور بیانیه ای هشدار داد که ریاض با هرگونه تحریم های بین المللی مقابله به مثل خواهد کرد. این تهدید نه فقط آمریکا بلکه سعودی های داخل و خارج کشور را نیز هدف قرار داده است. محمد بن سلمان و ریاض احتمالا احساس می کنند این موضع گیری شدید برای خنثی کردن تهدیدهای داخلی و حکومتش لازم است.
به نوشته فاروق، ناپدید شدن خاشقجی، نخستین فرصت برای ضربه زدن به قدرت محمد بن سلمان است که از سال ۲۰۱۵ قدرت را در عربستان در قبضه خود گرفته است. وضعیت خاشقچی ممکن است مجازات هایی را از سوی آمریکا به دنبال داشته باشد که منابع دفاعی و اقتصادی را هدف قرار می دهد که حکومت عربستان برای حفظ قدرت و خودش در برابر بی ثباتی داخلی و تهدیدهای منطقه ای استفاده می کند.
نویسنده در رابطه با آینده محمد بن سلمان و عربستان افزود، درست است که بحران خاشقچی ممکن است خانواده آل سعود را متزلزل کند اما، بعید است به تغییر سیاسی یا حکومت منتهی شود. فعالان و مخالفان عربستانی، از جمله خود خاشقچی، گاهی خواستار تغییر حکومت شده اند. با این حال، جایگاه محمد بن سلمان چندان امن و باثبات نیست. طبق سناریوی ممکن، او می تواند به سرنوشت محمد بن نایف، ولیعهد سابق عربستان، دچار شود. با توجه به اینکه محمد بن سلمان، از اسلاف خود بسیار قدرتمندتر است و بیشتر شبیه یک پادشاه غیررسمی عمل می کند، چنین جابجایی ممکن است خشونت بار باشد. در نتیجه، کودتای احتمالی ممکن است بیشتر شبیه برکناری شاه عربستان از قدرت در سال ۱۹۶۴ و شاید هم سخت تر باشد.
قتل خاشقچی در کوتاه مدت موجب کاهش نفوذ ولیعهد در محافل سیاسی در داخل و خارج می شود. بحران خاشقچی بر سیاست های خارجی و داخلی نیز تاثیر می گذارد. در سطح منطقه ای، این پادشاهی مجبور است در مقابل برون رفت از این آبروریزی، به ترکیه امتیازاتی بدهد.فاروق خاطرنشان کرد، با توجه به جایگاه متزلزل عربستان، اکنون آمریکا باید نهایت استفاده را از شرایط موجود ببرد و برای گرفتن امتیازاتی مانند مذاکرات جدی درباره یمن و لغو اعدام فعالان در عربستان، بر مداخله شخص شاه در این بحران سرمایه گذاری کند.