معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیطزیست خوزستان از ثبت آهوی میشداغ (مشداخ) در بانک ژن جهانی خبر داد. سید عادل مولا، اظهار داشت: آهوی منطقه حفاظت شده میشداغ خوزستان برای نخستین بار به عنوان یک زیرگونه جدید از گونههای آهو قرار گرفته است. وی با بیان اینکه مطالعات بر روی این گونه بیش […]
معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیطزیست خوزستان از ثبت آهوی میشداغ (مشداخ) در بانک ژن جهانی خبر داد.
سید عادل مولا، اظهار داشت: آهوی منطقه حفاظت شده میشداغ خوزستان برای نخستین بار به عنوان یک زیرگونه جدید از گونههای آهو قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه مطالعات بر روی این گونه بیش از یک سال طول کشید، افزود: بر اساس مطالعات اداره کل حفاظت محیطزیست خوزستان بر روی ۳۵۰ قطعه از ژن و پس از بررسیهای علمی توسط اساتید مجرب در دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه سین هایتک کانادا (متولی بررسی توالی ژنتیکی در دنیا) همچنین متخصصان داخلی و کارشناسان محیطزیست، آهوی میشداغ به عنوان گونه در نمودار درختی تبارشناسی (بانک ژن جهانی) به نام Gazella subgutturosa meshdakhensis ثبت شده است.
به گفته وی، مقالهای با عنوان ثبت این گونه آهو در فصلنامه علوم و مهندسی محیطزیست نیز به چاپ میرسد. مولا ادامه داد: «نمودار درختی تبارشناسی» برای جانوران، مشابه «شجره نامه» برای انسانهاست که آهو به عنوان یک گونه در آن ثبت شده و پیش از این تنها ۲ زیرگونه آهوی شنی و آهوی معمولی در آن به ثبت رسیده بود. وی همچنین گفت: بر اساس آخرین سرشماری در سال گذشته در منطقه حفاظت شده میشداغ بین ۶۰ تا ۶۸ راس آهو شمارش شده است که پیش بینی میشود تعداد آنها بیش از این باشد. آهو یا غزال میشداغ از جمله گونههای خاص و در معرض انقراض خوزستان و تنها گونه آهویی است که در زیستگاه خود به صورت طبیعی و آزاد زندگی میکند. میشداغ، (به زبان محلی مشداخ) یکی از مناطق کویری منحصربفرد با وسعت ۶۰ هزار هکتار در غرب خوزستان بین شهرهای بستان و عبدالخان در شهرستان دشت آزادگان (منطقه مرزی فکه) قرار دارد که از سال ۹۰ به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت. نماد این غزال ۲ حفره بزرگ روی صورت یا اصطلاحا «چال روی گونه» است. این آهو بومی منطقه بینالنهرین است. قلمروش از میشداغ و بستان تا دشت عباس و عراق است و این شاخصها باعث شده حمایت شود.
استفاده از پلاستیکهای یکبار مصرف در اروپا ممنوع شد
قانونگذاران اتحادیه اروپا از طرح پیشنهادی در خصوص منع استفاده از مواد پلاستیکی یکبار مصرف حمایت کردند.
نمایندگان اتحادیه اروپا با این اقدام، بار سنگینی را بر تولیدکنندگان برای بازیافت محصولات تحمیل کردند تا گامی برای پاکسازی اقیانوسها از آلودگی برداشته شود. به موجب این طرح پیشنهادی که مورد تائید و حمایت پارلمان اروپا قرار گرفت، استفاده از ۱۰ نوع محصول پلاستیکی یک بار مصرف که از جایگزینهای موجود برخوردارند، تا سال ۲۰۲۱ ممنوع خواهد شد. کشورهای عضو اتحادیه اروپا به موجب این طرح، ملزم خواهند بود ۹۰ درصد از بطریهای پلاستیکی را تا سال ۲۰۲۵ بازیافت کنند.
«فردریک رایس» نماینده بلژیکی اتحادیه اروپا به رویترز گفت: پیامی قوی به بخش صنعت فرستادیم و حمایت مردمی از این مساله، گسترده و رو به افزایش است. بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا تنها یک چهارم از ۲۵ میلیون تُن ضایعات پلاستیکی تولیدی خود در هر سال را بازیافت میکند. کارشناسان امیدوارند که قوانین جدید به کاهش بهای پلاستیکهای بازیافتی منجر شود. قوانین اتحادیه اروپا باید در جریان مذاکراتی با کشورهای عضو این اتحادیه به تائید و تصویب نهایی رسد.
طرح پیشنهادی فوق شامل ممنوعیت کامل استفاده از بشقابها و ظروف پلاستیکی، گوشپاککن و نیهای مخصوص نوشیدن مایعات میشود و درخواست کاهش استفاده از لیوانهای یک بار مصرف و دیگر محصولات مشابه مخصوص بستهبندی غذا را ارائه میدهد. این طرح با هدف مقابله با آلودگی حاصل از مصرف محصولات پلاستیکی که اقیانوسها و زندگی جانداران دریایی را تهدید میکند، ارائه شده است.
یکی از اعضای پارلمان اروپا که حامی این طرح است، گفت که چنانچه این نهاد اقدامی انجام ندهد، تا سال ۲۰۵۰ پلاستیکهای موجود در اقیانوسها بیش از ماهیها خواهد بود. به گفته حامیان این طرح، ممنوعیت در نظر گرفته شده راهی آسان برای تک تک افراد است تا مصرف مواد پلاستیکی را کاهش دهند و به پاکسازی اقیانوسها کمک کنند. اما منتقدان این طرح معتقدند که بیشتر آلودگی اقیانوسها به واسطه تجهیزات ماهیگیری است و این گونه ممنوعیتها ممکن است موانعی را برای افرادی با ناتوانیهای خاص ایجاد کند.
تشکیل کارگروه جلوگیری از بیماریهای واگیر حیات وحش و دام اهلی
کارگروه مشترک دامپزشکی و حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی با حضور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، مدیرکل دامپزشکی، مدیرکل منابع طبیعی و نماینده امور عشایری استان برگزار شد. مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی با اعلام این خبر گفت: طی چند سال اخیر بیماریهای واگیردار در حیاتوحش کشور یکی از دغدغههای مهم و جدی حفاظت محیطزیست بوده است. اکبری اعلام کرد: از آنجایی که روشهای مختلف درمانی در حیاتوحش خیلی موثر نیست، لذا اقدامات پیشگیرانه در این خصوص از ضروریات است.