نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری از سال ۹۵ بود که مسئولان شهرستان ملایر تلاش کردند تا با توجه به ظرفیتهای بالای محصول انگور ملایر بتوانند این مساله مطرح کنند که انگور ملایر ثبت جهانی شود به همین جهت این طرح را به وزارت خانه ارائه و پیگیر آن شدند تا این میراث گران بها را […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
از سال ۹۵ بود که مسئولان شهرستان ملایر تلاش کردند تا با توجه به ظرفیتهای بالای محصول انگور ملایر بتوانند این مساله مطرح کنند که انگور ملایر ثبت جهانی شود به همین جهت این طرح را به وزارت خانه ارائه و پیگیر آن شدند تا این میراث گران بها را به جهان معرفی کنند. بعد از دو سال پیگیری جهانی شدن انگور ملایر به واقعیت تبدیل شد و دهم آذر ماه امسال ثبت خوشه های طلایی انگور ملایر در سازمان جهانی خواروبارو کشاورزی ملل متحد(فائو) کام ملایریها را شیرین کرد.
بعد از دو سال پیگیری و تلاش مستمر؛ دهم آذرماه امسال با افتخار بزرگی نصیب کشاورزان و باغداران ملایر شد و آن هم ثبت نظام تولید انگور دره جوزان ملایر بود و انگور به عنوان دومین میراث مهم کشاورزی ایران و پنجاه و سومین میراث کشاورزی جهان در فائو به ثبت رسید، رخدادی جهانی که فائو نیز آن را در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کرد. امروز مردم ملایر خوشحالند که زحمات کشیده شده برای ثبت جهانی این محصول ارزشمند و طلای سبز ملایر به بار نشسته و می رود تا این نشان ارزشمند بستری برای رونق اقتصادی این شهرستان در حوزههای مختلف در آینده باشد.
به همین منظور و به دنبال اعلام خبر ثبت جهانی نظام تولید انگور دره جوزان ملایر، نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در فائو این رویداد را دستاوردی بزرگ برای کشور خواند که با این اقدام تاریخ ۱۲ هزار ساله کشاورزی ایران به رسمیت شناخته شد.
امروز حاصل زحمات دستان پینه بسته باغداران ملایری به بار نشسته و مسیر جهانی شدن ملایر هموار شده تا بیش از گذشته شاهد رونق صنعت گردشگری ملایر با توجه به این امر مهم باشیم.
جهانی شدن انگور را به فال نیک می گیریم و سفر به دور دنیا را با «خوشه های زرین» آغاز می کنیم، سفری که سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) برای ایران هموار کرد.
ثبت جهانی نظام تولید انگور این نکته را که در بسیاری از اسناد تاریخی، از ایران به عنوان نخستین خاستگاه کشاورزی جهان نام برده شده است، به اثبات رساند و در رقابت با نظام تولید انگور در کشورهای صاحب نامی همچون ایتالیا، در جایگاه نخست جهان نشاند.
شانس بالای انگور ملایر در جهانی شدن
سرپرست پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با اشاره به اینکه نماینده سازمان خواروبار جهانی به همراه هیئتی از مؤسسه پژوهشهای اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در این پژوهشکده حضور یافتند گفت: در این حضور از تمام حوزههای مرتبط با انگور و کشمش از جمله تاکستانهای درهجوزان، تاکستانهای آموزشی تحقیقاتی و ساختمان پژوهشکده، آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه ملایر، ایستگاه تحقیقات انگور ملایر، کارخانجات تهیه و بستهبندی کشمش، موزه و صنایع دستی مرتبط با برداشت، خشک کردن و تهیه شیره انگور، قنوات و سیستم توزیع آب در تاکستانها و بازارچههای زنگنه و روستای گردشگری مانیزان طی دو روز بازدید به عمل آمد.
دکتر روحاله کریمی افزود: بخش عمدهای از پروپوزال مربوط به شهر جهانی انگور، فیلمنامه و ترجمه بروشورهای مرتبط با حوزه انگور و کشمش شهرستان ملایر توسط پژوهشکده ترجمه و در اختیار نماینده فائو قرار گرفت.
سرپرست پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با بیان اینکه نماینده فائو با بازدید از تمام پتانسیلهای شهرستان در حوزه انگور، کشمش و شیره ابرازخرسندی کرد، افزود: باتوجه به قدمت زیاد کشتوکار، زیرساختهای موجود و ارتباط خوب تاکداران با سازمانهای دولتی و مراکز دانشگاهی و پژوهشی به ویژه پژوهشکده انگور و کشمش، انگور ملایر از شانس بالایی برای جهانی شدن برخوردار است البته نتیجه قطعی در جلسهای که تقریباً ظرف ۲ ماه آینده در مقر سازمان خواروبار جهانی در رم ایتالیا برگزار و اعلام میشود.
کارشناسان معتقدند امروز انگور از نظر ارزش اقتصادی و صنعت، بالاترین جایگاه را دارد و با ثبت جهانی این محصول بدون تردید در صنعت گردشگری نیز می تواند بیشترین سهم را از آن خود کند.
ثبت جهانی انگور ملایر، پازل گردشگری ایران و استان همدان را در سال میزبانی همدان در ۲ رویداد مهم بین المللی تکمیل کرد؛ رکن مهمی در توسعه که برای به ثمر رسیدن آن راهی پر فراز و نشیب طی شد تا بار دیگر دروازه گردشگری ایران این بار توسط «خوشه های زرین» به روی گردشگران داخلی و خارجی گشوده شود، دروازه گردشگری به نام دره جوزان ملایر.