میزبانی هشتمین دوره جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۸۴ به جنوب شرق آسیا سپرده شد که شاید مهمترین دلیل آن را بتوان جنگ بین ایران و عراق عنوان کرد. چهارسال از برافروخته شدن آتش جنگ میگذشت و ایران با مشکلات عدیده اقتصادی و در تنگنای کامل به مسابقات قدم نهاد اما آن چیزی که بیشتر […]
میزبانی هشتمین دوره جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۸۴ به جنوب شرق آسیا سپرده شد که شاید مهمترین دلیل آن را بتوان جنگ بین ایران و عراق عنوان کرد. چهارسال از برافروخته شدن آتش جنگ میگذشت و ایران با مشکلات عدیده اقتصادی و در تنگنای کامل به مسابقات قدم نهاد اما آن چیزی که بیشتر از آتش جنگ تیم ملی را اذیت میکرد، قانون ۲۷سالهها یا همان ممنوعیت بکارگیری بازیکنان ۲۷سال به بالا در تیم ملی بود. ناصر ابراهیمی سرمربی وقت ایران سومین شخصی بود که در کمتر از ۲سال سکان هدایت تیم ملی به او سپرده میشد.
آمار فوق العاده ایران حاکی از آن بود، تیم ملی از سال ۱۹۷۲ که مسابقات جام ملتها در دو مرحله گروهی و حذفی انجام میپذیرفت همواره در مرحله نیمه نهایی حضور داشت. این مسابقات هم مانند دورهای گذشته در دو گروه ۵ تیمی پیگیری میشد، سپس دو تیم برتر از هر گروه راهی مرحله نیمه نهایی میشدند.
گروه A شامل تیمهای عربستان، قطر، کویت، کره جنوبی و سوریه میشد و در گروه B نیز تیمهای ایران، امارات، چین، سنگاپور و هند باید با هم به رقابت میپرداختند.شنبه دهم آذر سال ۱۳۶۳ سوت آغاز مسابقات به صدا درآمد. در گروه B ایران ابتدا به مصاف امارات رفت و توانست با گلهای حمید علیدوستی، شاهرخ بیانی از روی نقطه پنالتی و ناصر محمدخانی با نتیجه ۳ بر صفر این تیم را از پیش رو بردارد. در دومین دیدار نیز ایران با گلهای ناصر محمدخانی و ضیا عربشاهی ۲ بر صفر چین را از پیش رو برداشت، اما تساوی ناباورانه صفر بر صفر در مقابل هند در بازی سوم و یک بر یک در بازی آخر مقابل سنگاپور باعث شد تا ایران پس از چین تیم دوم جدول گروه B شود. تک گل ایران در مقابل سنگاپور نیز از روی نقطه پنالتی توسط شاهرخ بیانی به ثمر نشست.در گروه A عربستان سعودی و کویت به ترتیب به عنوان تیمهای اول و دوم به مرحله نیمه نهایی راه یافتند. کره جنوبی در این گروه آخر شد.۲۲آذر سال ۶۳ ایران و عربستان در ورزشگاه ملی سنگاپور به مصاف هم رفتند. سوت آغاز بازی توسط جورج کورتنی انگلیسی، در حالیکه این مسابقه به جهت حمایت عربستان از عراق برای ایران بسیار حیثیتی بود زده شد. ایران توسط شاهرخ بیانی در دقیقه ۴۳ نیمه اول به گل دست یافت. در نیمه دوم کنترل بازی کاملا در دست ایران بود که برق ورزشگاه لحظاتی قطع شد. ناصر ابراهیمی جهت کنترل بازی ناصر محمدخانی فوروارد زهردار آن سالهای آسیا را بیرون کشید و رضا احدی را به زمین بازی فرستاد که کارشناسان اعتقاد داشتند این تعویض اشتباه، عربستان را ترغیب به حملات بیشتری بر روی دروازه ایران کرد. بازی به دقایق پایانی نزدیک میشد در این لحظه پدر شاهرخ و شاهین بیانی در تهران به خاطر شکست عربستان آنهم با گلزنی پسرش شاهرخ سر از پا نمیشناخت و از خوشحالی به پخش شکلات و شیرینی در محل مشغول شد که ناگهان به او خبر دادند ایران گل مساوی را در دقیقه ۸۸ آنهم با گل به خودی شاهین بیانی یعنی پسر دیگرش دریافت کرده است.دومین اشتباه ناصر ابراهیمی درست در همین لحظه اتفاق افتاد. او بهروز سلطانی را از درون دروازه بیرون کشید و حافظ طاحونی را به زمین مسابقه فرستاد زیرا اعتقاد داشت طاحونی از سلطانی پنالتیگیرتر است. بازی در وقت اضافه با همان نتیجه ۱ بر ۱ به پایان رسید و ایران در ضربات پنالتی نتیجه را ۵ بر ۴ به عربستان واگذار کرد. طاحونی حتی جهت یک ضربه پنالتی را هم درست تشخیص نداد و محمد پنجعلی مدافع با تجربه ایران نیز ضربه خود را از دست داد تا ایران به مسابقه ردهبندی برود. کویت نیز با شکست ۱ بر صفر از چین حریف ایران در بازی رده بندی شد. یکشنبه ۲۵ آذر ۶۳ ایران و کویت به مصاف هم رفتند. ابتدا کویت در دقیقه ۲۶ توسط موید حداد به گل رسید و سپس ناصر محمدخانی در دقیقه ۸۰ حساب کار را به تساوی کشاند. دو تیم پس از ۱۲۰ دقیقه تلاش راهی ضیافت پنالتیها شدند که با از دست رفتن پنالتی جعفر مختاریفر و گل شدن پنالتی کویت، این تیم توانست ایران را در ضربات پنالتی با نتیجه ۵ بر ۳ شکست دهد تا ایران بدون باخت در وقت قانونی به مقام چهارم رسیده و پس از چهار دوره نتواند روی سکو قرار بگیرد. عربستان نیز با پیروزی دو بر صفر در مقابل چین برای اولین بار قهرمان آسیا شد.