کشور ما با دارا بودن ۲۵۰ تالاب، یکی از کشورها غنی تالاب است که در این بین ۸۵ تالاب دارای اهمیت بیشتری است که ۲۴ تالاب در کنوانسیون رامسر و ۶ تالاب هم جزو تالاب های مونترو محسوب می شوند. بر همین اساس، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بر لزوم حفظ تأمین حقآبه تالابها تاکید […]
کشور ما با دارا بودن ۲۵۰ تالاب، یکی از کشورها غنی تالاب است که در این بین ۸۵ تالاب دارای اهمیت بیشتری است که ۲۴ تالاب در کنوانسیون رامسر و ۶ تالاب هم جزو تالاب های مونترو محسوب می شوند. بر همین اساس، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بر لزوم حفظ تأمین حقآبه تالابها تاکید دارد و در آخرین صحبت خود گفته که باید دعوای جدی با وزارت نیرو جهت گرفتن حقآبه تالابها را آغاز کنیم.
عیسی کلانتری با اشاره به اجرای دو پروژه زیست محیطی در خوزستان گفت: اجرای این دو پروژه کافی نیست و اگر تالابها از بین برود، بخشی از زندگی کشور از بین خواهد رفت. ما باید دعوای جدی با وزارت نیرو جهت گرفتن حقآبه تالابها را شروع کنیم. وی با بیان اینکه امسال در کوهرنگ ۲۰۰ میلیمتر بارندگی داشتیم، افزود: در حوضه زایندهرود سد لبریز بود اما به جای ۱۷۵ میلیون مترمکعب آب برای گاوخونی، تاکنون بیشتر از ۵ میلیون مترمکعب آب به این تالاب نرسیده است.
به گفته کلانتری، این وضعیت به معنی این است که مسئول سازمان حفاظت محیط زیست با نزدیکترین دوست خود در دولت باید برای گرفتن ۱۷۵ میلیون مترمکعب آب گاوخونی بجنگند. حساسیت آب برای گاوخونی به مراتب بیشتر از آب برای کشاورزی است.
به گفته کارشناسان؛ عمده دلیل خشک شدن تالاب ها، احداث سد است. نیاز طبیعی و اکوسیستمی تالاب ها است که حداقل سالی دو بار سیلاب ببینند تا مناطق دچار خشکی را بهبود ببخشند و آلودگی ها را شست و شو کرده و به سمت دریا ببرند. این فرایند تا قبل از احداث سدها اتفاق می افتاده و اگر چه سیلاب ها به روستاها خسارت می زد و با احداث سدها بخشی از سیل کنترل شد ولی توسعه سدسازی و کنترل جریانات آبی حالت طبیعی محیط زیست را برهم زد.
اکنون شاهدیم که میزان تامین آب تالاب به شدت کاسته شده و دلیل این کاهش آب تالاب و نیز مشکلات منطقه دستکاری در طبعیت بوده است. تامین آب اکنون صرفا برای نگهداشتن شرایط ناپایدار و در حد آبدار شدن سطح تالاب است.
یکی دیگر از مسائلی که کارشناسان مطرح می کنند، خشکسالی است که وضعیت تالاب ها را به مرز بحران رسانده است. خشک سالی موجود در منطقه، حرص و ولعی که برای نگهداری آب برای مسائل کشاورزی وجود دارد، آلایندگی ها و پساب های مختلفی که به تالاب ریخته می شود، حتی پساب های شهری که بدون کنترل و هیچ تصفیه ای به تالاب وارد می شوند، دست به دست هم داده اند تا تبعات بسیار وحشتناکی را برای تالاب به بار آوردند.
احیای تالابها برای کنترل گرد و غبار در اولویت است
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به لزوم ساماندهی وضعیت تالابهای کشور گفت: تامین حقآبه تالابها برای احیای آنها در دستور کار ویژه دولت قرار گرفته است تا از تولید گرد و غبار محلی در مناطق مختلف کشور جلوگیری شود.
حمید ظهرابی گفت: امسال با تاکید رییس جمهوری مبنی بر حفظ و احیای تالاب ها، حقآبه آنها تامین میشود. بسیاری از تالابهای کشور در انتهای حوضههای آبخیز قرار دارد و برخی بهرهبرداران بالادستی به حق آبه تالابها تعدی میکنند.
وی ادامه داد: امسال یک کارگروه ملی به ریاست معاون اول رییس جمهوری و دبیری سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای پیگیری برنامههای احیای تالابها تشکیل شده است. جلب مشارکت مردم برای جریان سازیهای اجتماعی و توسعه فعالیتهای بومی و محلی با هدف تامین حق آبه تالابها نیز در دستور کار قرار دارد. معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در خصوص نقش مهم تالابها در اکوتوریسم گفت: در سایه مدیریت جامع زیست محیطی از تالابها و سرمایه گذاری ادارات میراث فرهنگی میتوان از ظرفیتهای گردشگری تالابها استفاده کرد و موجب توسعه اقتصادی منطقه شد. ظهرابی با اشاره به ضرورت حفظ تنوع زیستی تالابها اظهارکرد: ۹ برنامه مدیریتی برای حفظ تنوع گونههای پرندگان و جلوگیری از انقراض آنها با مشارکت های مردمی آماده شده است.
وی با اشاره به وضعیت مطلوب تالاب کانی برازان مهاباد در زمان حاضر، گفت: کمبود آب در انتهای تابستان و آلودگی منابع تغذیه کننده آب تالاب مهمترین تهدیدهای این تالاب به شمار میرود.