در حالی که آتش‌سوزی‌های طبیعی در فرانسه و اسپانیا وسعت زیادی از زمین‌های این کشور را سوزانده اما شیب کاهشی دمای هوا در برخی از مناطق اروپا که تقریبا یک هفته با موج گرمای کشنده مواجه بودند، موجب تسکین این قاره شده است. هشدارهای هوای گرم در سراسر شمال و غرب فرانسه روزها پس از […]

در حالی که آتش‌سوزی‌های طبیعی در فرانسه و اسپانیا وسعت زیادی از زمین‌های این کشور را سوزانده اما شیب کاهشی دمای هوا در برخی از مناطق اروپا که تقریبا یک هفته با موج گرمای کشنده مواجه بودند، موجب تسکین این قاره شده است. هشدارهای هوای گرم در سراسر شمال و غرب فرانسه روزها پس از موج گرمای تمام مدتی که سراسر ایتالیا، اسپانیا و برخی کشورهای اروپای مرکزی را فرا گرفته بود، برداشته شد. حدود شش روز از گرمای شدیدی که منجر به وقوع آتش‌سوزی‌های طبیعی و تشدید آلودگی‌ هوا شده و طبق آمارهای رسمی جان چهار نفر در فرانسه و دو نفر در اسپانیا و ایتالیا را گرفته بود، می‌گذرد.

ثبت رکورد گرما در فرانسه
دمای هوا در منطقه جنوبی “گارد” فرانسه در روز جمعه به بالاترین حد خود در تمامی سال‌ها یعنی ۴۵.۹ درجه سانتی‌گراد رسید که موجب آتش‌سوزی و سوختن ۶۰۰ هکتار زمین و نابودی چندین خانه و وسیله نقلیه شد. این درجه حرارت از دمای “دره مرگ” در کالیفرنیا نیز بیشتر است. فرانسه هفتمین کشور اروپایی است که در کنار بلغارستان، پرتغال، ایتالیا، اسپانیا، یونان و مقدونیه شمالی دمای هوای ۴۵ درجه‌ای را به ثبت رسانده است و همین امر باعث شد تا سرویس هواشناسی این کشور برای نخستین بار هشدارهای هواشناسی قرمز را صادر کند. محصولات کشاورزان جنوب فرانسه نیز به دلیل موج گرمای شدید اروپا از بین رفته است. این گرما یادآور موج گرمای کشنده سال ۲۰۰۳ در فرانسه است که موجب مرگ نزدیک به ۱۵ هزار نفر در این کشور شد.

هشدارهای آب و هوایی
آژانس ملی آب و هوایی اسپانیا اعلام کرده که از ۵۰ منطقه، ۴۰ منطقه در این کشور با هشدارهای آب و هوایی مواجه بوده و از آن میان هفت منطقه نیز با خطرات جدی روبه‌رو شده‌اند. دمای هوا در منطقه “خیرونا” در شمال شرقی اسپانیا در روز جمعه به ۴۳.۹ درجه سانتی‌گراد رسید که – بالاترین میزان دمای ثبت شده در این منطقه محسوب می‌شود. همچنین آتش سوزی که در روز جمعه در شهر مرکزی اسپانیایی “آلمورکس” آغاز شد، حداقل ۱۶۰۰ هکتار زمین را سوزانده و سپس با عبور از منطقه مادرید منجر به تخلیه اجباری یک روستا شده بود. از روز یک‌شنبه دمای هوا روند کاهشی پیش گرفت، هر چند طبق اعلام آژانس هواشناسی ملی اسپانیا دمای هوا در برخی از نقاط کشور به خصوص در شمال شرقی این کشور هم‌چنان بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد باقی خواهد ماند. سرویس آب و هوایی آلمان نیز با هشدار نسبت به شدت گرما در روز یک‌شنبه، دمای بیش از ۳۹ درجه سانتی‌گرادی برای مناطقی از “زاکسن” در شرق تا “راین بالا” در غرب و رسیدن دما حتی به ۴۰.۳ درجه سانتی‌گراد خبر داده بود. طبق اعلام این سرویس، دمای هوا در ماه ژوئن امسال چهار درجه بیشتر از میانگین دوره مرجع ملی بین سال‌های ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰ میلادی بوده است. گرمای شدید اروپا هم‌چنین منجر به افت کیفیت و آلودگی هوا در برخی از شهرهای اروپا شده و مقامات این شهرها را بر آن داشت تا اقدامات ضد آلودگی در پیش گیرند.

سال ۲۰۱۹ یکی از داغ‌ترین سال‌ها
کارشناسان هواشناسی می‌گویند تضعیف یک جریان تند باد در سطح بالا به طور فزاینده‌ای باعث سکون سیستم‌های آب و هوایی و افزایش دمای هوا در تابستان‌ها ‌می‌شود. پنج مورد از داغ‌ترین تابستان‌های ۵۰۰ سال اخیر اروپا در قرن جاری به وقوع پیوسته است. در اوایل هفته جاری سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد ۲۰۱۹ در مسیری قرار گرفته است که در میان داغ‌ترین سال‌های جهان قرار داشته و دوره ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ نیز داغ‌ترین دوره پنج ساله‌ای به شمار می‌رود که تاکنون به ثبت رسیده است. این سازمان هم‌چنین اعلام کرد که موج گرمای اروپا کاملا با ارتباط شدیدِ اثرات انتشار گازهای گلخانه‌ای هماهنگ است. بنا بر گزارش شبکه خبری الجزیره، روز جمعه “اعتراضات روی پل” در پاریس برگزار شد و طی آن صدها نفر که اغلب از میان دانش‌آموزان بودند، برای اعتراض به وضعیت نامطلوب آب و هوایی ترافیک را بند آوردند. این اعتراضات هدف هشدار به مردم و فراخواندن رسانه‌ها برای توجه بیشتر به تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن را دنبال می‌کرد. اما دولت‌ها به جای گوش دادن به این اعتراضات و پیگیری مطالبات معترضین با نیروهای امنیتی با آن‌ها برخورد کرده‌اند.