زهرا ایرانشاهی تاریخچه روابط دیپلماتیک ایران و گرجستان به هزاران سال میرسد اما از اوایل سال ۲۰۱۰ همکاری بین دو کشور افزایش یافت و در زمینه واردات و صادرات کالا و حملونقل آن، امروز ایران یکی از مهمترین شرکای تجاری گرجستان محسوب میشود. درواقع در طول ۱۰ سال گذشته، تهران با تفلیس توافقاتی بهمنظور حذف […]
زهرا ایرانشاهی
تاریخچه روابط دیپلماتیک ایران و گرجستان به هزاران سال میرسد اما از اوایل سال ۲۰۱۰ همکاری بین دو کشور افزایش یافت و در زمینه واردات و صادرات کالا و حملونقل آن، امروز ایران یکی از مهمترین شرکای تجاری گرجستان محسوب میشود.
درواقع در طول ۱۰ سال گذشته، تهران با تفلیس توافقاتی بهمنظور حذف مالیات بر کالا و تشویق سرمایهگذاری در صنعت هوایی، حملونقل زمینی و دریایی و همکاری گمرکی و تجاری داشته است. چراکه با توجه به تنوع مسیرهای حملونقل برای انتقال کالا، کشور ما گرجستان را بهعنوان یک مسیر جایگزین مناسب برای حملونقل مواد به اروپا محسوب میکند.
حالا اما نشست دو روزه کمیسیون مشترک حملونقل بینالمللی جادهای جمهوری اسلامی ایران و گرجستان در تفلیس برگزار شده و در این نشست دو روزه، هیات ایرانی به ریاست عبدالهاشم حسننیا، رئیس سازمان راهداری و حملونقل جاده ای با هیات گرجی درباره گسترش همکاریهای حملونقل بینالمللی دوجانبه و حل مشکلات موجود برسر راه حملونقل جادهای بین دو کشور تبادل نظر کردهاند.
قوام شهیدی سفیر کشورمان در گرجستان در مراسم افتتاحیه این نشست، با اشاره به موقعیت برتر ترانزیتی ایران و گرجستان در منطقه، ابراز امیدواری کرد که برگزاری منظم کمیسیونهای مشترک حملونقل علاوهبر تسهیل در حملونقل، نقش اساسی در رشد مبادلات تجاری دو کشور داشته باشد.
رئیس سازمان راهداری نیز که ریاست هیات ایرانی را برعهده داشت، در ابتدای اين اجلاس با قدردانی از مهماننوازی طرف گرجی، استمرار در برگزاري نشستهاي مشترك حملونقلي گرجستان و ايران را از جنبههاي برجسته ارتقاي سطح همکاریهاي دو كشور دانست و اظهار داشت: با توجه به تاريخ مشترك و سوابق حسن همجواري دو ملت در طي قرنها، كه تاريخ انعقاد موافقتنامه حاضر در فاصله كوتاهي از استقلال گرجستان و روند رو به رشد تردد كاميونهاي دو كشور، حاکی از نماد عزم ايران بر تعميق روابط با گرجستان، بوده و لازم است با تداوم توسعه راهگذرهاي فراگیر و مطمئن برای انتقال کالا بين دو كشور از طريق سواحل درياي سياه و خليج فارس و توسعه مسیرهای عبوري كه باعث ایجاد رقابت و افزایش قدرت و بهكارگيري همه ظرفیتهای موجود جهت تسريع در رشد اقتصادي منطقه و رفع موانع نقاط مرزی مي شود، تاكيد شود.
عبدالهاشم حسننيا همچنين با تبريک به دولت گرجستان بابت الحاق به موافقتنامه حملونقل كالاهاي خطرناک از طريق جاده ADR))، به رئوس اقدامات الحاق جمهوري اسلامي ايران به اين موافقتنامه اشاره، و اقدامات و تمهيدات موازي تا زمان الحاق از جمله طي ادوار آموزشي لازم، اخذ گواهينامههاي معاينه فني كاميون و تاييد سلامت تانكر و بارگير و مبادله فهرست مراكز رسمي صدور گواهينامهها از مراجع ديپلماتيك را برشمرد.
رییس سازمان راهداری وحمل ونقل جاده ای با دعوت از هيات گرجي جهت شركت در اجلاس هفته آينده راهگذر خليج فارس- درياي سياه در تهران، بر اهميت ارتقاي سطح تجارت دو كشور از ۲۰۰ ميليون دلار كنوني به يك ميليارد دلار هدفگذاري شده و همچنين افزايش تبادل ناوگان مسافري، تاكيد و جايگاه بخش خصوصي دو كشور را در گسترش همكاريها و انعكاس موانع به مسئولان ذيربط دولتي تبيين کرد.
در ادامه نشست، آكاكي ساگيراشويلي، معاون وزير اقتصاد و توسعه پايدار گرجستان، ضمن تشكر از حضور هيات ايراني و قدرداني از مساعي مستمر نسبت به تردد ناوگان آن كشور، به مواردي از جمله توسعه بنادر پوتي و باتومي بهعنوان گذرگاهي کلیدی برای کالاهای ترانزیتی اروپا به مقصد آسياي جنوبي از قلمرو ايران و گرجستان، کاهش زمان و هزینه عبور کالاها و ضرورت تشريك مساعي در تقويت زيرساختهاي حملونقل زميني طرفين در جهت جریان گردش کالا اشاره کرد.
شايان ذكر است در پايان اين نشست، يادداشت تفاهمي مشتمل بر افزايش شمار پروانههاي تردد در سالجاري و تبيين تعداد براي سالهاي آتي، ملاحظات نظام بيمهاي جبران خسارت در گرجستان، مشكلات بازرسيهاي طولاني در مرزها، ملاحظات تردد كاميونهاي ايراني با اسناد لازم تا زمان الحاق به ADR، توسعه حملونقل مسافري و برگزاري اجلاس آتي، به امضاي روساي هياتهاي دو كشور رسيد. همچنین منوچهر سلمانزاده، مديركل دفتر ترانزيت و حملونقل بينالمللي و نمايندگاني از انجمن صنفي شركتهاي حملونقل بينالمللي ايران و اتحاديه شركتهاي Iحملونقل مسافري ايران نيز هیات ایرانی را همراهي کردند.
تاریخچه روابط سیاسی دو کشور
از آنجایی که روابط سیاسی بین کشورها بر سایر روابطشان تاثیر مستقیم دارد، بررسی تاریخچه آن خالی از لطف نیست. در اواخر مه ۲۰۱۰ سفیر ایران، مجید صمدزاده صابر، اعلام کرد که قصد دارند که محدودیت ویزا برای سفر بین دو کشور را لغو کنند، که بهطور رسمی در ژانویه ۲۰۱۱ به اجرا درآمد.
در ۱۸ نوامبر ۲۰۱۳ نیز رئیسجمهور گرجستان، گیورگی مارگولاشویلی گفت دولت وی درتلاش برای تقویت رابطه دوستی بین تهران و تفلیس بود که در ملاقات با معاون وزیر امور خارجه ایران در آسیا و اقیانوس آرام و امور مشترکالمنافع، ابراهیم رحیم پور در تفلیس، مارگولاشویلی روابط صمیمانه بین دو کشور را که ریشه تاریخی دارد را قوی و مستحکم تعریف کرد.
در دیدار سفیر جدید گرجستان در ایران، یوسب چاخواشویلی در اوایل سال ۲۰۱۴ در تهران و در قالب سخنان محمدجواد ظریف بر دوستانه بودن ایران و گرجستان در طول تاریخ تاکید شد و وزیر امور خارجه ایران در اینباره گفت: ظرفیتهای زیادی برای گسترش روابط بین تهران و تفلیس بهویژه درحوزههای اقتصادی و پارلمانی وجود دارد.
گفتنی است که نهایتا گرجستان در مذاکرات ایران با کشورهای ۵+۱ در مذاکرات هستهای ایران، نقش مثبتی در لغو تحریمها علیه ایران داشت. بنابراین با توجه به نزدیکی جغرافیایی شراکت تجاری مهم دو کشور و سایر پارامانترها در روابط هر دو کشور، پیشبینی میشود که رابطه دو جانبه میان مردم دو کشور افزایش پیدا کند.