چندین دهه است که تصمیم سازان و تصمیم گیران بارها تلاش کرده اند تا متکدیان شهر را جمع آوری کنند، هر بار طرح هایی به اجرا گذاشته اند طرح هایی که نه تنها بیشتر نمادین بوده و فقط رسانه ای شده و حاصلی دربر نداشته است؛ بلکه با گذشت زمان و اجراییشدن انواع و اقسام […]
چندین دهه است که تصمیم سازان و تصمیم گیران بارها تلاش کرده اند تا متکدیان شهر را جمع آوری کنند، هر بار طرح هایی به اجرا گذاشته اند طرح هایی که نه تنها بیشتر نمادین بوده و فقط رسانه ای شده و حاصلی دربر نداشته است؛ بلکه با گذشت زمان و اجراییشدن انواع و اقسام طرح ها، متکدیان به روز و شیک پوش شدهاند و دیگر بیشتر گدایان پولدستی نمیخواهند، بلکه به این افراد میتوان گفت، باندهای حرفه ای با تغییر شیوه تکدیگری مردم را سرکیسه میکنند. این افراد در مقابل داروخانه ها، مراکز خدماتی، اغذیه فروشی ها و غیره تجمع می کنند و با تغییر رفتار و نوع پوشش طلب غذا، دارو، کرایه ماشین برای رفتن به شهرستان می کنند. رفتارهایی تقریبا هوشمندانه که شهروندان را مجبور به کمک مالی می کنند. تجمع این افراد جلوی اغذیهفروشیها، داروخانهها و مراکز خدماتی نمونهای از تغییر رفتار آنهاست. متکدیان جدید با طلب غذا، پول دارو، پول کرایه برای رفتن به شهرستان شهروندان را با اصرار مجبور به کمک میکنند. بسیاری از گدایان را اتباع و کودکان خارجی پاکستانی و بنگلادشی تشکیل می دهند که به صورت باندی یا خانوادگی فعالیت میکنند. این افراد با اجرای طرح های مبارزه از مکانی به مکان دیگری کوچ می کنند یا در یک بازهزمانی ناپدید می شوند تا اوضاع آرام شون و باز سر و کله آن ها پیدا می شود. در همین حال، مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استان تهران از ثبت اطلاعات متکدیان در سامانه جامع آسیب دیدگان اجتماعی در آینده نزدیک خبر داد. به گفته فرزانه مروستی؛ با استقرار و بکارگیری این سامانه، کل اطلاعات در کشور از متکدیان در سامانه ثبت خواهد شد و در حقیقت ۳۱ استان به سامانه متصل میشوند. وی در تشریح اقدامات استانداری تهران در برخورد با پدیده تکدیگری در سطح این استان، گفت: دو گروه درگیر آسیب تکدیگری هستند؛ متکدیان و کودکان خیابانی. کودکان خیابانی درگیر فعالیتی هستند که ما آن را تکدیگری پنهان یا شبه تکدیگری مینامیم. قوانین و مقررات موجود در این خصوص شامل آیین نامه ساماندهی کودکان خیابانی مصوب هیئت وزیران سال۱۳۸۴ و آئین نامه ساماندهی متکدیان مصوب ۱۳۷۸ شورای عالی اداری است که به عنوان اسناد بالادستی تکلیف استانداری را در برخورد با این پدیده مشخص کرده است.
جرمی که مجازات بازدارنده ندارد
وی ادامه داد: اگرچه در قانون مجازات اسلامی تکدی گری جرم محسوب میگردد و درحال حاضر متکدیان جمع آوری شده با دستور قضایی در سامانسراهای شهرداری نگهداری میشوند، اما به نظر می رسد این مجازات نتوانسته است بازدارنده باشد و افراد متکدی گاهی برای چندمین بار به این مراکز ارجاع داده میشوند. از طرفی ظرفیت نگهداری این مراکز هم محدود است.
گردش مالی بالای تکدیگری در تهران
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استان تهران در بخش دیگری از صحبت های خود درباره رقمی که روزانه در سطح استان تهران مردم به متکدیان کمک می کنند و درآمد متکدیان در سطح شهر، گفت: واقعا در این خصوص نمیتوان رقم دقیقی را اعلام و یا تایید کرد. برخی از متکدیان حرفهای که شرایط ترحم برانگیزی دارند، درآمد بیشتری هم کسب میکنند. معمولا سالخوردگان، زنان، کودکان و افرادی که دارای نقص جسمی هستند، نسبت به مردان جوان و میانسال درآمدشان بیشتر است. همچنین دیگر متکدیانی که از شیوههای حرفه ای استفاده میکنند مثلا به بهانه خرید دارو یا در راه ماندگی در طول روز مبالغ زیادی را به جیب میزنند؛ اما آنچه مسلم است گردش مالی بسیار بالای پدیده تکدیگری است.
وضعیت زنان و کودکان متکدی غیرایرانی
وی درباره اتباع خارجی که اقدام به تکدیگری میکنند نیز گفت: در حال حاضر در حوزه اتباع بزرگسال مرد تکدیگری بسیار کم است؛ چرا که قوانین طرد آنها بسیار جدی است. این کار جرم است و به محض اینکه مرد غیر ایرانی به خاطر ارتکاب به این جرم دستگیر شود، از کشور طرد خواهد شد؛ اما درباره کودکان و زنان بیسرپرست بر اساس تعهدات ما به کنوانسیونهای بینالمللی محدودیتهایی وجود دارد.وی ادامه داد: در حال حاضر ۸۶ درصد متکدیان در حوزه کودکان از اتباع خارجی هستند. آنچه که باید مدنظر قرار گیرد این است که مردان و زنان غیر ایرانی نه به صورت مستقیم بلکه هدایتگر این کودکان محسوب میشوند؛ به طوریکه که معمولا فرد بزرگسالی ۴ الی ۵ بچه را سر چهارراه به گدایی وادار میکند. البته تکلیف قانون در برخورد با این قبیل افراد مشخص است. بزرگسالی که کودکی را به گدایی وادار کند، برابر قانون سه ماه تا یک سال حبس دارد و قطعا برای بزرگسال غیرایرانی که مرتکب چنین جرمی شود، بحث طرد از کشور حتما اجرا خواهد شد.
دلسوزی جایز نیست
مروستی درباره نحوه برخورد با مافیا تکدیگری در استان تهران نیز گفت: اطلاعاتی توسط شهرداری و نیروی انتظامی از افرادی که صبحها کودکان و حتی بزرگسالان را به سر چهارراهها میآورند و شبها نیز جمعآوری میکنند، دسته بندی شده است. لذا در حال پیگیری های قضایی و انتظامی برای برخورد با این افراد هستیم. سال گذشته نیز چند نمونه برخورد با این افراد انجام شد. مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استان تهران خطاب به همه شهروندان گفت: شهروندان باید بدانند دلسوزی در مورد متکدیان جایز نیست. اگر در این فضا میخواهید به بچهها کمک کنید و به دنبال کمک و صیانت از حقوق آنها هستید، به هیچ عنوان به آنها کمک مالی نکنید؛ چراکه در این صورت این افراد هر روز محتاج تر میشوند و هیچ مشکلی از آنها حل نخواهد شد. تا زمانی که ما کمک میکنیم و پول میدهیم، بزرگسال میفهمد این منبع درآمد خوبی است و این کودکان وادار به تکدیگری در معابر میشوند.