در حالی شهرهای ایران با خاموشی مواجه شده‌اند که ایران دارای پتانسیل‌های عظیم انرژی خورشیدی است و تونل‌های باد در اکثر کلانشهرها وجود دارد و به اعتقاد مدیرعامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران، زمان شدت مصرف در زمان اوج تولید انرژی‌های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی رخ می‌دهد که می‌توان با توسعه فناوری‌های این حوزه از شدت […]

در حالی شهرهای ایران با خاموشی مواجه شده‌اند که ایران دارای پتانسیل‌های عظیم انرژی خورشیدی است و تونل‌های باد در اکثر کلانشهرها وجود دارد و به اعتقاد مدیرعامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران، زمان شدت مصرف در زمان اوج تولید انرژی‌های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی رخ می‌دهد که می‌توان با توسعه فناوری‌های این حوزه از شدت مصرف کاست. دکتر مسلم موسوی، با اشاره به مزیت‌های ایران در حوزه انرژی تجدیدپذیر، گفت: همانطور که کشور در حوزه سوخت‌های فسیلی مانند نفت و گاز کشوری غنی است و رتبه اول را داریم، در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی‌های بادی و خورشیدی، زیست توده نیز پتانسیل‌های بالایی داریم که متاسفانه تاکنون مغفول مانده است.

 

 

این نوع انرژی‌ها دارای مزایای اقتصادی است، به این معنا که با توجه به پیشرفت فناوری‌های مربوط به این حوزه در دنیا، هزینه‌های خرید به ازای هر کیلووات به شدت در حال کاهش است، به طوری که هزینه سرمایه‌گذاری در پنل‌های فتوولتائیک در ۵ سال اخیر ۴۰ درصد کاهش یافته است. موسوی با بیان اینکه بر اساس پیش‌بینی‌ها در ۵ سال آینده هزینه‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه به میزان ۴۰ درصد کاهش پیدا می‌کند، ادامه داد: در حال حاضر قیمت‌های انرژی خورشیدی به کمتر از هزار دلار به ازای هر کیلووات رسیده است و اگر این روند توسعه یابد، با فناوری‌های فسیلی مانند نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی قابل رقابت خواهد شد.

وی استفاده از انرژی تجدیدپذیر را منجر به کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی در نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی دانست و یادآور شد: این امر مزیت بالایی دارد چون کشور می‌تواند از سوزاندن نفت و گاز و گازوئیل در نیروگاه‌ها جلوگیری کند و با صادرات و یا تبدیل آنها به محصولات با ارزش‌تر بتواند ارزش افزوده تولید کند.

امکان تولید پراکنده انرژی در کشور

موسوی قابلیت تولید پراکنده را از دیگر مزایای فناوری‌های فتوولتائیک و بادی نام برد و اضافه کرد: این منابع به ما امکان تولید انرژی در محل مصرف را می‌دهد، به همین دلیل موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های انتقال و توزیع نیروی برق می‌شود.

وی اظهار کرد: استفاده از این فناوری‌ها در مراکز حساس و کلیدی مانند بیمارستان‌ها استقلال تامین انرژی را برای آنها فراهم می‌کند، ضمن آنکه این مراکز در مواقع حساس و بحرانی کارکردهای خود را از دست نخواهند داد.

 

انرژی تجدید پذیر فناوری لوکس نیست

موسوی با بیان اینکه بسیاری تصور می‌کنند انرژی‌های تجدیدپذیر جزو فناوری‌های لوکس است، اضافه کرد: با توجه به توسعه فناوری‌هایی که در دنیا در این حوزه رخ داده است و با توجه به کاهش قیمت‌ها، دیر یا زود این فناوری‌ها در زندگی بشر جای خود را باز خواهند کرد و چه بهتر که ما از همین الان به فکر توسعه این فناوری‌ها در کشور باشیم.

وی ادامه داد: از سوی دیگر نیز باید توجه داشته باشیم که خرید فناوری و محصولات خارجی و استفاده از آنها هر چند که برای کشور مزیت داشته باشد، ولی مزایای آن به طور کامل عاید کشور نمی‌شود و لازم است اقدام به بومی‌سازی این فناوری‌ها در این حوزه کنیم. البته در سال‌های اخیر چند شرکت‌ دانش‌بنیان در این حوزه گام‌هایی برداشته‌اند و امیدواریم بیشتر شود.

 

باد و خورشید دو اولویت کشور در تجدیدپذیرها

مدیر عامل انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران به استحصال انرژی از پسماندهای شهری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بسیاری از کلانشهرهای کشور مانند تهران،‌ اصفهان، مشهد و شیراز و همچنین شهرهای شمالی کشور با معضلات زیست محیطی ناشی از دفع غیر بهداشتی پسماندهای شهری مواجه هستند؛ در حالی که استفاده از فناوری‌های این حوزه می‌تواند برای این مناطق مفید باشد.

موسوی ادامه داد: بسیاری از مناطق کشور در کانون‌های پرتابش خورشیدی قرار دارند که در چنین زمین‌هایی که امکان فعالیت صنعتی و کشاورزی وجود ندارد، می‌توان از آن برای احداث پنل‌های خورشیدی بهره‌برداری کرد.

وی وجود تونل‌های باد را از دیگر مزایای کشور در حوزه تجدیدپذیرها عنوان کرد و افزود: مناطقی چون خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، نواحی قزوین و منجیل دارای منابع لایزال بادی هستند که می‌توان از آن در جهت تولید انرژی تجدیدپذیر استفاده کرد.

 

امکان رفع چالش خاموشی با

موسوی، پایین بودن قیمت انرژی در کشور را از چالش‌های موجود در کشور دانست که همین امر موجب شده است کسی دغدغه صرفه‌جویی انرژی را نداشته باشد و اظهار کرد: این رویکرد کشور را با شدت مصرف انرژی مواجه کرده است، به گونه‌ای که شدت انرژی به ازای هر یک واحد تولید در GDP 10 برابر کشورهای پیشرفته است.

وی با تاکید بر اینکه شدت انرژی ۱۰ برابر کشور ژاپن است، افزود: به این معنا که برای تولید یک واحد محصول، ۱۰ برابر آنها انرژی مصرف می‌کنیم، چون قیمت‌های انرژی پایین است و کسی به دنبال صرفه‌جویی انرژی نیست. از این رو به دلیل افزایش جمعیت، افزایش مصرف انرژی دارای شیب زیادی است و از سوی دیگر کاهش شدت انرژی نیز به دلیل عدم بهینه‌سازی رخ نمی‌دهد.

موسوی با اشاره به توانمندی محققان کشور در این زمینه، ابراز امیدواری کرد که با حمایت مسوولان زمینه برای تولید و بومی‌سازی فناوری‌های این حوزه در کشور فراهم شود.