صعود جهان خیالی و کارتونی
صعود جهان خیالی و کارتونی
تا چندسال گذشته، پویانمایی‌های ایرانی حتی در مقام مقایسه با همتایان خارجی خود هم نبودند و این یک سوژه برای منتقدان به حساب می‌آمد که نمونه‌های بی‌کیفیت داخل را با غول‌های این صنعت در جهان مقایسه کنند. اما چند سالی هست که تولیدات انیمیشن کشور، رشد چشم‌گیر و شگفت‌آوری داشته و نه تنها در تراز بین‌المللی قرار گرفته، بلکه حتی باید در مواردی اعتراف کرد که از خیلی تولیدات خارجی، پیشرفته‌تر و شایسته‌ی تقدیرتر شده‌است.

پویانمایی‌های ایرانی روند تحولی و پیشرفت خود را در گام‌های اولیه با اعتلای محتوا آغاز کردند. تولیداتی که از لحاظ بصری تعریف چندانی نداشتند اما محتوا و شخصیت‌پردازی آن‌ها به قدری قوی و هنرمندانه بود که طرفداران زیادی پیدا کرد و به اصطلاح برند شد. این مهم با شناسایی نیازهای کودک و نوجوان امروز و داشتن آگاهی از سلیقه آنان امکان‌پذیر شد. پویانمایی‌های «شکرستان» ساخته مرکز صبا و «پهلوانان» ساخته سیاوش زرین‌آبادی، نمونه‌های این آثار هستند. گام بعدی مربوط به جلوه‌های بصری شد و امروز آثار پویانمایی، چیزی از همتایان خود عقب ندارند.
«لوپتو» به کارگردانی عباس عسکری، «پسر دلفینی» به کارگردانی رضا فصاحت (که قسمت دوم آن هم برای جشنواره فجر چهل‌وسوم آماده شده و سریال آن نیز توسط پلتفرم فیلیمو پخش می‌شود)، «ایلیا: جستجوی قهرمان» به کارگردانی سیدعلی موسوی‌نژاد، «ببعی قهرمان» به کارگردانی حسین صفارزادگان و میثم حسینی، «آخرین داستان» به کارگردانی اشکان رهگذر و … تنها نمونه‌های این تحول محسوب می‌شوند. پویانمایی‌های ایران توامان با این تغییرات و پیشرفت‌ها، نقش‌آفرینی گسترده‌ در عرصه بین‌المللی هم داشتند. به‌عنوان مثال پسر دلفینی در روسیه توانست بالغ بر یک میلیون و ۷۳۰ هزار دلار فروش کند و تبدیل به یک پدیده در شرایط اقتصادی امروز سینمای کشور شود.
امروز در جشنواره چهل‌وسوم فجر نیز طی یک اتفاق بی‌بدیل،‌ چهار پویانمایی ایرانی حضور دارد. «افسانه سپهر» ساخته عماد رحمانی و مهرداد محرابی، « پسر دلفینی ۲» ساخته محمد خیراندیش، «زال و رودابه»، ساخته محمدعلی سجادی و «ژولیت و شاه» ساخته اشکان رهگذر، این چهار انیمیشن هستند که فارغ از نتیجه و اینکه می‌توانند در جشنواره افتخارآفرین باشند یا نه، بی‌شک به سبد پویانمایی‌های ایرانی ورود پیدا خواهند کرد.
اینکه گفتیم امروز به صراحت می‌توان گفت انیمیشن‌های ایرانی توان ایستادن در جایگاه‌های بلندتر از همتایان خارجی را دارند به چند علت است. نخست اینکه ابزارهایی که در اختیار آثار بین‌المللی هست، در اختیار انیمیشن‌سازان داخلی نیست. امروزه هوش مصنوعی به راحتی می‌تواند هر الگو و داستانی را تبدیل به پویانمایی کند و این ابزارها به خدمت فیلم‌های سینمایی خارجی هم آمده‌اند. هوش مصنوعی در جامعه ایران هم هست اما هنوز جاافتاده نیست و اندرخم تشکیل معاونت و وزارتخانه است و آنچه از پویانمایی‌های ایرانی می‌بینیم، تا درصد زیادی مربوط به توان و تخصص هنرمندان ایرانی است. دلیل دوم اینکه آثار خارجی، بازار دارند. متاسفانه پای تحریم در تولیدات ایرانی هم باز است. امکان فروش آثار به سهولت خارجی‌ها، در اختیار صاحب اثران ایرانی نیست و برای فروش تولیدات باید به‌راستی بازاریابی کنند و این نشان می‌دهد که وقتی یک پویانمایی ایرانی در کشوری دیگر فروش و استقبال چشمگیر دارد، زحمات بسیار قابل تقدیرتری برای آن کشیده شده‌است.
تداوم حمایت از پویانمایی‌ها در اکران‌های آنلاین هم یک موضوع مهم و ضروری است. انیمیشن سینمایی «مسافری از گانورا» پس از مدتی اکران روی پرده، توسط پلتفرم فیلمنت به شکل آنلاین اکران شد. فیلیمو به بخش کودک و نوجوان خود توجه ویژه داشته و حتی بخش جدایی برای آن تعریف کرده‌است. «فیلیموکودک» و «فیلیمومدرسه»، این دو پخش اختصاصی برای کودکان و نوجوانان است. حال فیلمنت که به اکران آنلاین توجه ویژه دارد، با اکران انیمیشن‌ها می‌تواند در مقام رقابت با فیلیمو قرار بگیرد و مبرهن است که افزایش رقابت‌ها به نفع انیمیشن‌سازان است.
با تمام این احوال، این آثار با این رشد عالی و بی‌نظیر، باز هم موانع داخلی دارند. مثل همیشه سنگ سلیقه پیش پای هنرمندان این حوزه است. صاحبان اظهاراتی چون اینکه شخصیت ببعی قهرمان به دلیل نداشتن حجاب حافظ ارزش‌های ایرانی و اسلامی نیست، اگر در مقام تصمیم‌گیرنده بنشینند، هرچه هنرمندان رشته‌اند را پنبه خواهند کرد. مهاجرت متخصصان این حرفه هم معضل بزرگی است. تمام سوپروایزرهای انیمیشن «شاهزاده روم» مهاجرت کرده‌اند. این پویانمایی و «فیلشاه» و «بچه زرنگ»، هرسه آثاری قوی با درونمایه مذهب بوده‌اند. درواقع باید گفت این از معدود دفعاتی است که برای پیشرفت و تعالی در یک رشته هنری، تنها کافی است که رویه موجود را ادامه دهیم. این حضورهای بین‌المللی و شرکت در جشنواره‌های معتبر داخلی اگر با افزایش توان هنرمندان، حمایت‌های دولتی، پرهیز از نگاه‌های سلیقه‌ای و تبلیغات گسترده همراه باشد، می‌توان به چشم‌انداز قرار گرفتن در میان پرفروش‌ترین پویانمایی‌های جهان نیز رسید.

رئیس رسانه ملی در آیین نخستین سالگرد تأسیس شبکه سحاب اعلام کرد:
آغاز به کار شبکه
پرس تی وی ترکی
رئیس رسانه ملی ضمن تبریک پیروزی مقاومت سرافراز فلسطین و غزه و روز باشکوه تحمیل اراده مقاومت بر دشمن سفاک صهیونیستی، آغاز به‌کار رسمی سرویس ترکیه پرس تی‌وی و نیز هیسپان تی‌وی به‌ زبان پرتغالی برای برزیل از روز یکشنبه را اعلام، بر افزایش دایره مخاطبان در سطح جهان با اقدام قرارگاهی تأکید کرد و گفت که باید صدایمان را رساتر و بلندتر به گوش جهانیان برسانیم.
به گزارش روزنامه جمله به نقل از روابط‌عمومی رسانه ملی، پیمان جبلی در آیین نخستین سالگرد تأسیس شبکه سحاب معاونت برون‌مرزی که در مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد، اظهار کرد: پیش‌بینی لحظه پیروزی مقاومت که رهبر معظم انقلاب، شهید نصرالله و دیگر بزرگان جبهه مقاومت از لحظه اول ترسیم کرده بودند، محقق شده است.
وی افزود: رژیم صهیونیستی در همه عرصه‌ها شکست خورد و این یک ادعا نیست، واقعیتی است که مشاهده می‌کنیم و باتوجه‌ به جذب نیروهای فعال و تازه‌نفس در حزب‌الله و حماس، امروز شاهدیم که‌ پرچم پیروزی فلسطین بر روی ویرانه‌های غزه به اهتزار درآمده است.
رئیس رسانه ملی در ادامه خاطرنشان کرد: امروز، روز پیروزی اخلاق و ایستادگی و روزی پیروزی خون بر شمشیر است که باید به‌عنوان سرمایه‌ای بزرگ آن‌ را قدر بدانیم فلذا گسترده‌تر شدن جبهه مقاومت ماحصل بزرگ یک مقاومت ۱۵ ماهه است که تا سال‌ها از برکاتش بهره‌مند خواهیم برد و جای تبریک به همه ملت ایران، کشورهای محور مقاومت و امت اسلامی دارد.

شبکه سحاب و ارتقای میراث ارزشمند رادیوهای برون‌مرزی
جبلی در بخش دوم سخنانش از اقدام شجاعانه، به‌موقع، ضروری و جهش تحولی در رادیوهای برون‌مرزی که به تأسیس شبکه سحاب انجامید، سخن گفت و اظهار کرد: سابقه برخی رادیوهای برون‌مرزی به شش، هفت دهه می‌رسد که در رقابت بین قالب‌های نو و جدید از سایر رسانه‌های برون‌مرزی سبقت گرفته‌اند و امروز شاهد حرکت سریع رادیوها حتی برای جلو افتادن از شبکه‌های تلویزیونی برون‌مرزی هستیم.
وی افزود: تصویری شدن شبکه سحاب کمک شایانی به بیشتر دیده شدن تولیدات فاخر این شبکه خواهد کرد و تلاش برای استفاده حداکثری از فناوری‌های روز نیز می‌تواند به پیشبرد اهداف مدنظر کمک کند، فلذا شبکه سحاب یک نقطه قوی برای شروع و جای پای محکمی‌ برای قدم‌های بعدی است که میراث ارزشمند همکاران ما در طول دهه‌ها فعالیت در رادیوهای برون‌مرزی را به بهترین نحو ممکن ارتقا خواهد داد.
رئیس سازمان صداوسیما در ادامه تأکید کرد: اتفاقات شوق انگیز شبکه‌‌های تلویزیونی برون‌مرزی را هم نباید از نظر دور داشت و با استقبال بسیاری که در حوزه ترک‌زبان وجود داشت، شبکه پرس تی‌وی ترکیه فعالیتش را آغاز کرد که امیدوارم اعتلای این شبکه را در حوزه ترک‌زبان ببینیم.
جبلی در پایان با بیان اینکه گام هوشمندانه دیگر معاونت برون‌مرزی، راه‌اندازی شبکه هیسپان تی‌وی برزیل برای مخاطب پرتغالی‌زبان است، گفت: در این رقابت سنگین رسانه‌ای جهان و افقی که رهبری برای ما ترسیم کردند و نقش رسانه را پیش‌تر و بیشتر از نیروی نظامی دانستند، وظیفه ما بسیار سنگین‌تر شده است و حتماً باید با اقدام قرارگاهی، بر دایره مخاطبانمان در سطح جهان بیفزاییم و صدایمان را رساتر و بلندتر به گوش جهانیان برسانیم.

از نظر بیشترین میزان دارایی
در بین ۵۰۰ شرکت برتر ایران
بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد
بانک صادرات ایران رتبه دوم بیشترین میزان دارایی در میان ۵۰۰ شرکت برتر کشور را در همایش رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران به خود اختصاص داد. به گزارش روابط‌عمومی بانک صادرات ایران، همزمان با برگزاری بیست و هفتمین همایش رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران (IMI100) با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر صنعت،معدن و تجارت، مقامات دولتی و مدیران شرکت‌های بزرگ کشور، بانک صادرات ایران، حائز رتبه دوم بیشترین دارایی اعلام شد.
در این همایش که با سخنرانی محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور و سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت و مدیران سازمان مدیریت صنعتی کشور همراه بود، رتبه شرکت‌های برتر کشور در شاخص‌های مختلف فروش، دارایی، سودآوری، اشتغال و سایر شاخص‌های سال مالی ۱۴۰۲، رتبه‌بندی شدند.
بانک صادرات ایران با ۷۳ سال سابقه و حضور مؤثر در اقتصاد کشور، امروز بزرگترین بانک حاضر از نظر سرمایه در بورس کشور است و نقش برجسته‌ای در تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی و مالی
کشور دارد.

گزارش جمله‌ از آخرین آمارهای بانک‌ مرکزی از وضعيت تغذیه مردم در یک دهه اخير؛
آب رفتن سفره و خطر جدی سلامت ايرانيان
بر اساس تازه‌ترین آمارهای بانک مرکزی، سفره خانوار در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۹۳، کوچکتر و ناسالم‌تر شده است.
به گزارش جمله تغذیه سالم نقش بسیار مهمی در كنترل و پیشگیری از بیماری ها دارد، به طوری كه ۸۰ درصد بیماری های قلبی و عروقی و ۳۰ درصد سرطان ها با تغذیه سالم قابل پیشگیری است.
۴۴ درصد مرگهای قبل از ۷۰ سالگی و ۴۸ درصد مرگ های بعد از این سن به تغذیه نامناسب مربوط است و كم تحركی و فشار خون بالا نیز این عامل مرگ آور را تشدید می كند.
آمارها نشان می‌دهد كه ۳۳ درصد مردم ایران كم تحرك هستند، ۲۸ درصد كلسترول بالا دارند، مصرف قند و شكر و روغن نیز در كشور ما از میانگین جهانی بالاتر است و در مقابل مصرف میوه و سبزی از حد مجاز پایین‌تر است.
مهمترین توصیه‌های وزارت بهداشت برای داشتن زندگی سالم این است كه تعادل و توازن را در مصرف نمك، شكر و چربی رعایت كنیم، هر روز حداقل ۳۰دقیقه ورزش داشته باشیم، روزانه حداقل دو یا سه واحد( معادل یك لیوان) شیر یا لبنیات كم چرب مصرف كنیم، روزانه معادل پنج واحد سبزی و میوه و حبوبات یا نانهای سبوس دار مصرف كنیم.سازمان بهداشت جهانی اعلام كرده است كه مصرف روزانه ۵۰ گرم سوسیس یا كالباس حتما باعث بروز سرطان می شود و باید مصرف این مواد غذایی مضر به حداقل برسد، گوشت قرمز نیز حداكثر باید دو بار در هفته مصرف شود و گوشت سفید نیز مانند گوشت مرغ باید پس از جداكردن پوست آن كه محل تجمع چربی های مضر است، مصرف شود.
بانک مرکزی در تازه‌ترین اقدام خود، مصرف سالانه خانوار از اقلام خوراکی را اعلام کرده است. بر اساس این آمار می‌توان گفت وضعیت سفره خانوار طی ۱۰ سال گذشته تغییرات چشمگیری داشته است. کاهش سطح رفاه خانوارها باعث شده از مصرف گوشت قرمز و گوشت ماهی صرف نظر کرده و به جای آن از گوشت پرندگان استفاده کنند.
همچنین در این مدت تخم مرغ و پنیر به دلیل قیمت پایین‌تر تقاضای بالاتری در اقتصاد پیدا کرده و مصرف سایر لبنیات در این سال‌ها کاهش داشته است. بعلاوه، این آمار نشان می‌دهد سبک زندگی مردم در این سال‌ها نامناسب‌تر شده به طوریکه مصرف سیگار خانوارها افزایش پیدا کرده است.
به طور کلی مشاهده تغییرات الگوی مصرف اقلام خوراکی، آشامیدنی و دخانیاتی خانوارها، وضعیت رفاهی آن‌ها را نشان می‌دهد. به عبارتی تغییر در این الگوها می‌تواند به معنای تغییر سبک زندگی به دلایل اقتصادی، سیاسی و یا اجتماعی باشد. در این گزارش الگوی مصرف خانوارهای شهری طی یک دهه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
بر پایه تحلیل اکوایران آمارهای بانک مرکزی از مصرف اقلام خوراکی طی یک دهه نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۳ مصرف خانوارهای شهری از برنج، نان، گوشت دام، ماهی، شیر، ماست، روغن‌های نباتی، قند، شکر و انواع چای بیشتر از سال ۱۴۰۲ بوده است. برای مثال خانوارها در سال ۹۳ ، حدود ۱۲۰ کیلوگرم برنج مصرف می‌کردند که این رقم به ۱۰۰ کیلوگرم در سال ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین خانوارها در این سال ۴۱ کیلوگرم گوشت دام مصرف می‌کردند که به ۳۲ کیلوگرم کاهش یافته است.
با کاهش مصرف این اقلام، مصرف ۴ قلم از کالاهای خوراکی بیشتر شده است. این ۴ گروه عبارتند از: گوشت پرندگان، فرآورده‌های گوشتی،‌ پنیر و تخم مرغ. به بیانی خانوارها الگوی مصرف خوراکی خود را تغییر داده و به سمت اقلام خوراکی ارزانتر حرکت کرده‌اند. این آمار نشان می‌دهد مصرف گوشت دام و گوشت ماهی توسط خانوارها به ترتیب کاهش ۲۲ درصدی و ۳۳ درصدی داشته است. در صورتیکه مصرف گوشت پرندگان (بیشتر مرغ) و فرآورده‌های گوشتی به ترتیب ۲۰ درصد و ۳۳ درصد افزایش یافته است. همچنین خانوارها به سمت مصرف بیشتر تخم مرغ حرکت کرده و مصرف این کالا ۳۶ درصد رشد داشته است.
همچنین این آمار حاکی از آن است که استفاده از ماست و شیر در خانوار کاهش یافته و خانوارها به سمت مصرف بیشتر پنیر حرکت کرده‌اند. مصرف پنیر در سال ۱۴۰۲ ، حدود ۳۱ کیلوگرم بوده که نسبت به سال ۹۳ رشد ۳۴.۸ درصدی داشته است.
بعلاوه بانک مرکزی در آمارهای خود از مصرف سالانه اقلام خوراکی و دخانیاتی، مصرف سیگار در سال‌های مختلف را نیز منتشر کرده است. این آمار نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۳، هر خانوار شهری ۹۱۹ نخ سیگار مصرف می‌کرده که ۳۶۴ نخ آن سیگار ایرانی و ۵۵۵ نخ سیگار خارجی بوده است. این ارقام در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته و تعداد کل مصرف سیگار به ۱۰۴۵ نخ رسیده است. از این میزان، ۳۶۸ نخ ایرانی و ۶۷۷ نخ خارجی بوده است.
به طور خلاصه می‌توان گفت در ۱۰ سال گذشته استعمال سیگار ایرانی ۱.۱ درصد و استعمال سیگار خارجی ۲۲ درصد افزایش یافته است. طبق این آمار وضعیت سلامت روحی خانوارها در طی یک دهه اخیر با مخاطراتی مواجه شده به طوری که تمایل به استعمال دخانیات افزایش پیدا کرده است.

صدور یک میلیون برگه معاینه فنی خودروهای سنگین
طی ۹ ماهه امسال در کشور
مدیرکل دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گفت: طی ۹ ماهه امسال و با فعالیت ۱۸۱ مرکز معاینه فنی در کشور، یک میلیون برگه معاینه فنی صادر شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‎ای، فرهاد مهریاری در همایش ملی معاینه فنی خودروهای کشور با اشاره به اهمیت نقش مراکز معاینه فنی در حفظ سلامت وسایل نقلیه و کاربران جاده‌ای بیان کرد: در بررسی عوامل موثر در افزایش آمار تصادفات وسایل نقلیه سنگین در محورهای برون‌شهری، وقوع سوانح ناشی از نقص فنی خودروها روندی افزایشی داشته که این خود ناشی از عمر بالای ناوگان و عدم اسقاط وسایل نقلیه از رده خارج است.
مدیرکل دفتر ایمنی و ترافیک بیان کرد: با توجه به این‌که بیش از ۶۰ درصد از مجموع ۵۰۰ هزار ناوگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر فعال در محورهای برون‌شهری بالغ بر ۱۵ سال عمر کاری دارند، کنترل معاینه فنی و اطمینان از سلامت خودرو باید با جدیت بیشتری انجام شود.
مهریاری افزود: بر این اساس ارائه خدمات کنترلی از سوی مراکز معاینه فنی متناسب با دریافت اطلاعات کافی درباره وسایل نقلیه و بازنگری در ظرفیت باربری ناوگان بر اساس میزان فعالیت و عمر کاری آن‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.
وی از راه‌اندازی و فعالیت ۱۸۱ مرکز معاینه فنی در کشور خبر و ادامه داد: طی ۹ ماهه امسال، یک میلیون و ۷۰ هزار برگه معاینه فنی در مراجعه اول صادر و ۳۳۰ هزار برگه نیز بعد از رفع عیب منتج به صدور معاینه فنی شد، همچنین حدود ۴۰۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه نیز در انجام آزمون‌ها رد شده‌اند‌ که در مجموع یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار خودرو سنگین و نیمه‌سنگین در سراسر کشور پذیرش شده‌اند.
وی افزود: از این مجموع، قریب به ۲۰ درصد مربوط به رفع اشکال، تعمیرات و دریافت مجدد معاینه فنی بوده و این آمار نشان می‌‌دهد که بسیاری از وسایل نقلیه معاینه فنی دریافت نمی‌کنند.
مدیرکل دفتر ایمنی و ترافیک تأکید کرد: در بخش حمل و نقل جاده‌ای ناوگان دارای کارت هوشمند باید نسبت به اخذ معاینه فنی اقدام نمایند و در صورتی‌که اعتبار معاینه فنی وسیله نقلیه به پایان برسد، کارت هوشمند آن غیر فعال می‌شود و امکان صدور سند حمل برای آن وسیله نقلیه غیر ممکن می‌شود.
سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای ارائه کارت هوشمند رانندگان و دریافت مجوزهای حمل بار و مسافر را منوط به دارا بودن معاینه فنی برای ناوگان حمل و نقل عمومی می‌داند.
مهریاری، بازنگری در تعرفه‌های مراکز معاینه فنی سنگین، تهیه و ابلاغ دستورالعمل نحوه انجام معاینه فنی ناوگان فوق سنگین، اصلاح آئین‌نامه اجرایی و اتصال صدور مجوزهای موافقت و بهره‌برداری مراکز معاینه فنی به درگاه مجوزها را از جمله اقدامات سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای برشمرد.
وی تصریح کرد: فعالیت مراکز معاینه فنی در کمک به حفظ سلامت جامعه، تأمین هوای پاک، جلوگیری از نشر آلاینده‌ها و کاهش تصادفات ناشی از نقایص فنی مستمر در وسایل نقلیه اثرگذار است.

  • نویسنده : سایه برین/ دبیر سرویس فرهنگ و اجتماعی