لزوم نظارت بدون محدودیت بر ارزهای دیجیتال و آموزش همگانی آن/به‌دنبال محدودسازی و ابلاغ دستورالعمل‌های یکسویه نیستیم
لزوم نظارت بدون محدودیت بر ارزهای دیجیتال و آموزش همگانی آن/به‌دنبال محدودسازی و ابلاغ دستورالعمل‌های یکسویه نیستیم
«عبدالناصر همتی»، وزیر امور اقتصادی و دارائی در رویداد ملی ارز دیجیتال با بیان ویژگی‌های این ارز گفت: طبیعی است که ارز دیجیتال از نظر سرمایه‌گذاری و جایگزین پول زیاد شدن دارای مزایایی است و وابسته به کسانی که دارایی را کنترل می‌کنند نیست. پیشرفت ارزهای دیجیتال چشمگیر است و ما نباید مشابه کاری که در فضای مجازی باید انجام می‌دادیم و ندادیم از مدیریت آن غافل شویم و این فضا امروز به سمت غرب رفته است.

به گزارش روزنامه جمله، وی افزود: در جلسه هیئت عالی بانک مرکزی مسئله ارزهای دیجیتال و دستورالعمل نظارتی آن را بررسی کردیم و اینکه وزارت اقتصاد، بانک مرکزی یا شورای عالی فضای مجازی باید بر آن نظارت کند را مورد بررسی قرار دادیم که در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود دارد اما همکاران بانک مرکزی معتقدند بر اساس قانون اخیر بانک مرکزی، نظارت بر عهده آن‌هاست؛ البته فقط در بحث توکن‌های مالیاتی و بقیه نظارت بر عهده سازمان بورس است. ما داریم تلاش می‌کنیم به سمتی برویم که این اقدامات را سازمان‌یافته کنیم نه اینکه محدود کنیم. محدود سازی هیچ وقت موفق نیست. ما باید آثار منفی ارزهای دیجیتال را بر اقتصاد از بین ببریم و از آثار مثبت آن استفاده کنیم.
همتی تصریح کرد: ارزهای دیجیتال توسط ریاضیات محافظت می‌شوند نه نهادهای پشتیبان؛ یعنی توسط افراد یا تراست پشتیبانی نمی‌شوند. وقتی اینگونه باشد، طبیعی است که دولت‌ها و بانک مرکزی نسبت به آن بدبین باشند چون خارج از کنترلشان است. من به عنوان نماینده دولت می‌گویم که دولت‌ها دوست ندارند چیزی خارج از کنترلشان باشد اما دولت دکتر پزشکیان چنین قصدی ندارد که محدودیت ایجاد کند و به دنبال این است که از ارزهای دیجیتال استفاده بهینه بشود.
وزیر اقتصاد درخصوص استفاده‌هایی که می‌توان از رمزارزها به‌عمل آورد گفت: ما تحریم هستیم که اقدامی ظالمانه علیه اقتصاد کشور، تجارت و فعالیت‌های مالی ماست و وقتی ما نمی‌توانیم از طریق واسطه‌های مالی کار تجارتمان را انجام دهیم طبیعی است که ارز دیجیتال به ما کمک کند. ارز دیجیتال در شکست و خنثی‌سازی تحریم‌ها بسیار کمک کننده است. وقتی کشوری علیه یک کشور دیگر یک طرفه تحریم ایجاد می‌کند، شکستن آن غلبه بر سلطه است و بی‌قانونی نیست.
همتی افزود: امروز ارز دیجیتال قابل نادیده گرفته شدن نیست و من شنیده‌ام که برخی موسسات بزرگ مثل فیدلیتی بالای ۱۰۰ میلیون دلار بیت کوین دارند که این یعنی ارز دیجیتال ابزار مهمی در اقتصاد است اما ریسکش هم بالاست. ما موظفیم که این را به مردم بگوییم که با آگاهی به آن وارد شوند چون عرضه و تقاضای آن به دست کاربران نیست. من نمی‌دانم این روند، سیستم سنتی پولی را کنار می‌گذارد و کیف پول‌های مبتنی بر ارز دیجیتال به صحنه می‌آیند یا نه؛ اما روند جدی است و نمی‌توان آن را ندید و ما باید برای آن آماده باشیم.
وی در این‌باره توضیح داد: آماده بودن یعنی فعالان اصلی، اتحادیه‌ای برای خود تشکیل دهند و منتظر نباشند بانک مرکزی ابلاغیه‌ای برای آنها بدهد. اقدامات این زمینه را فردی و شرکتی انجام ندهید که باعث برداشت‌های مختلفی می‌شود ولی وقتی به صورت صنفی مطرح شود قابل توجه‌تر است و من به عنوان وزیر کمک خواهم کرد که این اتحادیه تشکیل شود و مثل صنف طلا و باقی فعالیت‌های اقتصادی کشور به شکل تشکیلاتی و مطالعاتی پیگیری شود.
وزیر اقتصاد درخصوص لزوم آموزش صحیح در این زمینه گفت: بحث آموزش این موضوع هم باید به نهادی سپرده شود. بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، بورس یا همان اتحادیه باید آموزش عمومی به مردم بدهد. تخصصی را مردم از طریق فضای مجازی می‌دانند ولی ابعاد مختلف آن باید به مردم گفته شود.
همتی افزود: موسسات مالی مثل صرافی‌ها می‌توانند این ارزها را به عنوان دارایی استفاده کنند. گفته می‌شود امروز ارزش آن ده‌ها میلیارد دلار در دست مردم است که می‌شود به عنوان وثیقه آنها را در شرایط لزوم استفاده کرد. در روند کاری اگر این نکات را در نظر گرفت، یعنی آموزش لازم دهیم، اتحادیه ایجاد شود و ریسکش به مردم توضیح داده شود و محدودیت را به همه بخش‌ها تعمیم ندهیم، اتفاقات قابل توجهی می‌افتد.
وزیر اقتصاد گفت: محدودیت با نظارت فرق دارد. محدودیت می‌خواهد از زیر نظارت فرار کند. وقتی می‌خواهیم پرداختی انجام دهیم که غیر قابل برگشت است و مجوز خاصی لازم ندارد، یعنی سازمان‌های نظارتی نباید دخالتی کنند اما اینکه اثر منفی آن به اقتصاد ما ربطی ندارد اشتباه است و نهادهای نظارتی باید بر آن حساس باشند و نظارت کنند. اما نظارت نباید گسترش را محدود کند و مرز ظریفی در این باره هست که با صحبت و فعالیت‌های اتحادیه‌ای می‌توان آن را حل کرد.
وی در خصوص آسیبی که فیلترینگ بر پیکره اقتصاد کشور وارد کرد گفت: دولت معتقد است که با مدیریت هدفمند فضای مجازی که فیلتر کردن و محدود کردن نیست، بحث ارزهای دیجیتال و اقتصاد دیجیتال را می‌توان گسترش داد. ضرری که فیلترینگ به کسب و کار مردم، به گردش مالی اقتصاد دیجیتال و سرمایه‌گذاران آن زد، خیلی بالاست و اقتصاد بازار سیاه فیلترشکن هم ضرر بدتری زد. میزان بازار سیاه فیلترشکن با بخش رسمی درآمدهای ارتباطات برابر است که این حرکات از نظر دولت قابل قبول نیست. امیدواریم در چهارچوب اقتصاد دیجیتال رمز ارزها با هدف رشد دارایی‌ها، رشد اشتغال جوانان و کمک به خنثی‌سازی تحریم‌ها بتوانیم در کشور فعالیت‌های اقتصادی را همسو با اقتصاد جهان رشد دهیم.
وزیر اقتصاد در پایان تاکید کرد: ما باید نشان دهیم که دولت، دولت منعطفی است و می‌خواهد بر اساس نظر مردم و بر طبق وفاق عمومی فعالیت کند و دنبال این نیستیم که دستورالعملی بنویسیم و ابلاغ کنیم و نظر مردم را نبینیم.

  • نویسنده : مریم آهون‌بر