گروگانگیری پروتئینی
گروگانگیری پروتئینی
در گرانی گوشت قرمز و ماهی، آنچه بیش از دیگر محصولات گوشتی بر سفره مردم خودنمایی می‌کند مرغ است‌.

بنابراین اگر دولت نتواند تورم مرغ را کنترل کند دیری نخواهد پایید که تنها منبع پروتئین هم از سفره ایرانی‌ها حذف شود و این یعنی به‌خطر افتادن جدی سلامت خانوار‌ها، بخصوص بچه‌ها که در سن رشد هستند و به شدت نیازمند کالری و پروتئین.
به گفته تولیدکنندگان مرغ تخم‌گذار و مرغ گوشتی قطعی ناگهانی برق مرغداری‌ها در پی تشدید سرما به اختلال در تهویه واحد‌ها و تلف شدن گله‌ها میانجامد و در این شرایط مرغداران در تأمین گازوئیل برای روشن نگه داشتن ژنراتور‌ها با مشکل روبه‌ور هستند. همین مسأله نه‌تنها تولید را با دست‌انداز‌هایی جدی مواجه می‌کند بلکه به‌صورت مستقیم بر قیمت مرغ تأثیر می‌گذارد.
تبدیل انواع دانه‌ها و محصولات کشاورزی به مواد غذایی مفید و پرکاربردی مثل گوشت و تخم مرغ دارد. این صنعت به عنوان یک صنعت نوپا و رقابتی، می‌تواند نقش بسزایی در اقتصاد کشور داشته باشد.
کوچک کاشانی، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا از تأثیر منفی قطعی برق بر تولید گفت و توضیح داد: قطع برق مرغداری‌ها از دو هفته پیش آغاز شده، قطعی نامنظم است و برق واحد‌های مرغداری هر لحظه ممکن است قطع شود و قطعی ناگهانی به تلف شدن پولت‌ها و جوجه‌های یک‌روزه میانجامد، مرغداران برای حل این مشکل مجبور به استفاده از ژنراتور هستند با این حال ژنراتور با کار در مدت زمان طولانی دچار مشکل می‌شود و البته استفاده از ژنراتور هزینه تأمین گازوئیل را هم به مرغداران تحمیل می‌کند. ضمن اینکه تهیه گازوئیل به آسانی صورت نمی‌گیرد.

وی افزود: اگر روند ناقص تأمین برق ادامه داشته باشد و معضل انرژی صنایع حل نشود کشور ما که امروز در تولید تخم مرغ مازاد دارد و به صادرات و ارزآوری روی آورده تبدیل به واردکننده تخم مرغ می‌شود.

مشکل مرغداری‌ها البته محدود به قطعی برق نیست و خبر حذف ارز نیمایی نیز به‌شدت آن‌ها را نگران کرده است. حذف این ارز به افزایش ۱۵درصدی قیمت تخم مرغ میانجامد زیرا ۳۷درصد از مواد اولیه تولید در صنعت مرغ تخمگذار از محل ارز نیما تأمین می‌شود و حذف این ارز به معنای افزایش هزینه‌های تولید است.
مواد اولیه تولید مانند ذرت و سویا با ارز نیمایی وارد می‌شود بنابراین اگر براساس اعلام بانک مرکزی اختصاص ارز نیمایی به واردات این اقلام متوقف شود قیمت تمام‌شده تولید مرغ گوشتی بالا می‌رود و نرخ گوشت مرغ در بازار افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر این، حذف ارز نیمایی سبب می‌شود تولیدکنندگان سرمایه در گردش بیشتری نیاز داشته باشند در حالی که این سرمایه را در اختیار ندارند، در این شرایط عملکرد بانک‌ها هم انقباضی است و هیچ تسهیلاتی در اختیار تولیدکننده قرار نمی‌دهند نتیجه این امر کاهش تولید و خروج سرمایه‌داران از صنعت پرورش طیور است.
مرغداری‌ها می‌گویند حذف ارز نیمایی و قطعی برق مشکلات تازه آنهاست و این صنعت از گذشته نیز با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کرد. که از مهم‌ترین و بزرگترین آن‌ها، می‌توان به عدم تأمین مناسب نهاده‌ها و کیفیت پایین آن‌ها اشاره کرد. نهاده‌های دامی که به طور عمده به صورت وارداتی می‌باشد، باعث شده است که صنعت مرغداری، یک صنعت وابسته از جهت نهاده‌های دامی محسوب شود، به گونه‌ای که اگر نهاده‌ای وارد کشور نشود، ما مجبور به تعطیل کردن این صنعت خواهیم بود. به همین دلیل، بحث تأمین نهاده‌های دامی، از مهم‌ترین بحث‌هایی است که در این صنعت مطرح می‌شود که به وجود آمدن هر گونه خلل و مشکل در زنجیره تأمین نهاده‌ها، باعث آسیب‌های فراوانی به این صنعت خواهد شد. بر همین اساس، باید برای برون رفت از این مشکل، راهکار‌های مناسبی را پیشنهاد و اجرایی کرد که یکی از این راهکار‌ها، جایگزین کردن نهاده‌هایی مثل کنجاله سویا و ذرت، به وسیله گندم و کلزا است. با توجه به شرایط اقلیمی حاکم بر کشورمان و تنوع اکولوژیکی بالایی که در داخل داریم، می‌توانیم با به کارگیری از تمامی این فرصت‌ها، بخش خیلی زیادی از کمبود نهاده‌ها را جبران کنیم.
اما مسأله اینجاست که کشور با مشکلات عدیده‌ای مواجه است که اجازه تمرکز بر بخش‌های مختلف را نمی‌دهد. بنابراین به‌نظر می‌رسد راه‌حل نهایی در بهبود شرایط کلی اقتصاد باشد که گویا جز با رفع تحریم‌ها و پیوستن ایران به تجارت جهانی ممکن نیست.