ماهور مهراد/ یکی از حوزه های جذاب برای انجام سرمایه گذاری، حوزه بنادر تجاری است. حالا به رغم تحریم های ظالمانه امریکا تقاضا برای مشارکت بخش خصوصی در این حوزه زیاد شده است و سازمان بنادر نیز در سدد است تا شرایط را برای ورود بخش خصوصی تسهیل کند. توسعه فاز سوم بندرشهید […]
ماهور مهراد/
یکی از حوزه های جذاب برای انجام سرمایه گذاری، حوزه بنادر تجاری است. حالا به رغم تحریم های ظالمانه امریکا تقاضا برای مشارکت بخش خصوصی در این حوزه زیاد شده است و سازمان بنادر نیز در سدد است تا شرایط را برای ورود بخش خصوصی تسهیل کند. توسعه فاز سوم بندرشهید رجایی با وجود شرایط تحریم و کرونا یکی از نشانه های پیشرفت بنادر به این طریق است. این در حالی است که توجه به زیرساخت های بندری، رونق گردشگری و توسعه صادرات با ایجاد و تحول در بنادر کوچک نیز ارکان دیگر توسعه در بنادر هستند که در یک سال گذشته نسبت به توسعه این موارد نیز توجه شایان توجهی شده است.
هوشمندسازی بنادر نیز یکی از مهمترین این پارامترها است که در کنار توجه به اتصال بنادر به شبکه ریلی می تواند منجربه رشد سریعتر بنادر بازرگانی گردد. این در حالی است که امسال در بندرشهید رجایی و امام خمینی با ایجاد زیرساخت ها شاهد اتفاقات مناسب و تسهیل گری در این زمینه بودیم و تخلیه بار از کشتی به واگن به صورت مستقیم در بندرشهید رجایی نیز نشانه این امر و توسعه در این مسیر است.
حالا مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی نیز در اینباره گفته است: خوشبختانه در سازمان بنادر و دریانوردی توانسته ایم حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان در سرمایه گذاری بخش خصوصی جذب کنیم و احداث پایانه تمام مکانیزه معدنی و فولادی در بندر شهید رجایی نیز ابر پروژه ای است که میزان اعتبار آن؛ بالا و باید از اولیت های بنادر و دریانوردی هرمزگان باشد که در این دولت عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
محمد راستاد با اشاره به اینکه در سال جهش تولید باید بخش مهمی از فاز سوم بندرشهید رجایی تا قبل از پایان سالجاری به بهره برداری برسانیم، اضافه کرد: انتظار می رود قبل از پایان سال دوازدهم؛ بهره برداری از فاز سوم نیز آغاز شود و قابلیت پذیرش کشتی تا ۱۸۴۰۰ TU را خواهد داشت.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور با بیان اینکه یکی از اولویت های سازمان بنادر و دریانوردی این است که حداکثر سهم ممکن بار را به سمت حمل و نقل ریلی ببریم، تصریح کرد: در بندرشهید رجایی و امام خمینی نیز با ایجاد زیرساخت ها شاهد اتفاقات مناسبی هستیم و تخلیه بار از کشتی به واگن به صورت مستقیم در بندرشهید رجایی نیز نشانه این امر و توسعه در این مسیردانست وبرکاهش بارجاده ای و بردن به سمت حمل و نقل ریلی تاکید کرد.
راستاد با اشاره به اینکه هرمزگان قطب سفرهای دریایی و گردشگری است و گام های مناسبی در این حوزه برداشته ایم، عنوان کرد: به روزرسانی ناوگان حملی و نقل دریایی و تشویق سرمایه گذاران برای توسعه زیرساخت ها و نوسازی ناوگان ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در جزیره قشم با چند سرمایه گذاری جزیی شرایط مساعدی برای گردشگری دریایی بوجود آمده است، اظهار کرد: هنوز با توجه به ظرفیت های موجود برای توسعه بسیار است که باید در دستور کار قرار گیرد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور با اشاره به اینکه با ۱۵۰ میلیون تن میزان تخلیه و بارگیری شاهد رشد بودیم و نشان داد با وجود تحریم ها همچنان توانمند هستیم، خاطرنشان کرد: با وجود تحریم ها و کرونا بازهم امیدواریم امسال در بحث تخلیه و بارگیری و به ویژه صادرات نفتی شاهد رشد باشیم.
گفتنی است که احیرا ظرفیت اساسی بندرشهید رجایی با خرید ۱۲ دستگاه جرثقیل کانتینری تا ۵.۸ TU افزایش یافته است و این افزایش بیش از ۴ برابری، ظرفیت اسکله های نفتی با افتتاح مخازن بنادر خلیج فارس و سه پست اسکله ۱۰۰ هزار تنی در بندر شهید رجایی را سه برابر می کند.
این در حالی است که رییس جمهور نیز در تمام سخنرانی های خود در روزهای گذشته بر نقش و اهمیت حمل ونقل دریایی برای اقتصاد کشور تاکید کرده و نقش بندر جاسک در کوتاه شدن زمان تجارت دریایی را نیز از دستاوردهای اخیر دولت عنوان کرده است. بر همین اساس نیز امروز شاهد افزایش ۱۶۰ درصدی صادرات از بندر جاسک هستیم.
حالا اما فاز ۳ طرح توسعه بندر شهید رجایی نیز یکی از پروژههای عظیم بندرسازی در ایران است که هم به لحاظ تجهیزات فنی و هم روند ساخت و سازهای عمرانی دارای پیچیدگیهای خاص و ویژگیهای منحصر به فرد است که در مجموع شامل احداث ۱۴۰۰ متر اسکله، ۴ میلیون متر مکعب لایروبی و احداث ۱۱۳ هکتار محوطه کانتینری پسکرانه است که با سرمایه گذاری یکهزار میلیارد تومانی سازمان بنادر و دریانوردی در دست اجراست.
تکمیل این فاز شرایط برای پهلوگیری کشتیهای بزرگ کانتینری با ظرفیت ۱۸ هزار TEU در بندر شهید رجایی فراهم میشود و ۲.۲ هزارTEU کانتینر به ظرفیت بندر شهید رجایی اضافه میشود.
طرح های توسعه برای فعالیت های نفتی در بندر شهیدرجایی شامل اقدامات توسعه ای از طریق جذب سرمایه گذار در بندر نفتی خلیج فارس و همچنین احداث سه پست اسکله نفتی جدید بعنوان طرح های مهم توسعه ای سازمان بنادر و دریانوردی سال ۹۹ است که با بهره برداری از این طرح ظرفیت صادرات فرآورده های نفتی از بندر شهید رجایی بیش از ۳۰ درصد افزایش می یابد.
گفتنی است که منطقه نفتی خلیج فارس به عنوان زون نفتی منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی با ۱۲ پست اسکله به عنوان مهمترین بندر نفتی زیر مجموعه سازمان بنادر و دریانوردی فعالیت می نماید.