ویروسی مسری به نام کرونا در سال ۲۰۲۰ زنگ خطری در آغاز سال بود که دامن گیر برخی از کشورها شد. ویروسی که از شهر ووهان چین تا قلب اروپا و آمریکا را نشانه رفت. خداروشکر مسئولان کشورمان با هوشمندی و درایت موفق شدند از ورود این ویروس به کشور جلوگیری کنند. […]
ویروسی مسری به نام کرونا در سال ۲۰۲۰ زنگ خطری در آغاز سال بود که دامن گیر برخی از کشورها شد. ویروسی که از شهر ووهان چین تا قلب اروپا و آمریکا را نشانه رفت. خداروشکر مسئولان کشورمان با هوشمندی و درایت موفق شدند از ورود این ویروس به کشور جلوگیری کنند. در کافه مصاحبه این شماره به سراغ خانم دکتر نسرین بیدی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری رفتیم و البته کرونا بهانه ای بود تا با این متخصص خوب کشورمان هم در مورد موفقیت ایشان و هم آگاهی دادن مردم نسبت به ویروس کرونا مصاحبه و گپ وگفت و گویی داشته باشیم. دکتر نسرین بیدی یکی از موفق ترین و متخصصان حاذق عفونی در کشور است که با وی گفت وگویی ترتیب داده ایم که از نگاهتان میگذرد:
بنده به عنوان متخصص عفونی اولین و مهمترین توصیه ام به افراد جامعه این است که به خود ترس و واهمه به هیچ وجه راه ندهند چرا که طبق گفتههای مسئولان مربوطه این ویروس به آن صورت در کشور دیده نشده است و قرار نیست اگر یک بیماری واگیردار به سمت کشورمان آمد همه بخواهیم با ترس و رعب و وحشت با آن مواجه شویم بنابراین اولین گام آگاهی درست و حفظ خونسردی و سپس پیشگیری از این بیماری است.
لطفا خودتان را معرفی کنید؟
دکتر نسرین بیدی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری، متولد سال ۵۶ از شهرستان سبزوار هستم. دوران تحصیلی را در زادگاهم تا مقطع دیپلم در رشته ریاضی در سبزوار گذراندم. بسیار فرد درس خوان و باهوش بودم اما در زمان ما اینگونه مرسوم بود که رشته تجربی برای خانمها بهتر است به همین خاطر در سال چهارم تغییر رشته دادم و این باعث شد تا من در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مدت هفت سال پزشکی عمومی بخوانم و دوره تخصص را در رشته بیماریهای عفونی و گرمسیری فارغ التحصیل شوم.
دوران مدرسه هم شیطنت داشتید؟
در دوران مدرسه خیلی درس خوان بودم و این در دوران دانشگاه هم وجود داشت چرا که درس خواندن و تحصیل علمی همیشه جزء علاقههای من بوده است. معمولا بچه آرامی بودم و شیطنتهای آنچنانی نداشتم. به هر حال شیطنت دوران بچگی را نمیتوان نادیده گرفت و من هم تا اندازه ای شیطنت داشته ام اما اینکه شیطنتهایم برای دیگران آزاردهنده باشد اینگونه نبوده است . بیشتر درس میخواندم و از همان دوران نوجوانی برای خودم اهدافی را متصور بودم که خداروشکر توانستم با سختی و تلاش شبانه روزی به آن دست پیدا کنم.
چرا تخصص عفونی؟ قبول دارید این تخصص در جامعه کمرنگ است؟
پاسخ شما را اینگونه بدهم که در واقع رشته تخصصی عفونی در حد فوق تخصص بود. یعنی پزشکان ابتدا تخصص داخلی را میگذراندند و بعد برای فوق تخصص به سمت تخصص عفونی میرفته اند اما بعد از گذشت زمان، تخصص عفونی بسیار حائز اهمیت قرار گرفت و باعث شد تا این رشته هم وارد مرحله جدیدی از تخصص بعد از گذراندن دوره هفت ساله قرار گیرد. اما خودم به شخصه از ابتدا تخصص عفونی را دوست داشتم و همیشه در دوران کارآموزی علاقه داشتم که در مورد بیماریهای عفونی تحقیق و تفحص کنم و در حال حاضر هم بسیار رضایت دارم که این تخصص را انتخاب کنم و این مطلب را هم بگویم که قبول دارم هنوز این تخصص در بین افراد جامعه آنچنان که باید اطلاع رسانی نشده است و این نیازمند فرهنگسازی و اطلاع رسانی درست از سمت رسانهها است.
خیلی از افراد جامعه برای درمان بیماریهای عفونی خود کمتر به متخصص عفونی مراجعه دارند و معمولا دیگر تخصصهای رواج یافته مثل تخصص زنان، مجاری ادراری و متخصص ریه مراجعه دارند. علت چیست؟
بسیار پیش آمده است که خیلی از افراد به خصوص خانمها اگر مشکل عفونت ادراری پیدا میکنند خیلی سریع به متخصص زنان مراجعه میکنند در حالیکه همانطور که از اسم آن پیدا است باید به متخصص عفونی مراجعه کنند یا در مورد عفونت ریوی معمولا افراد به متخصص ریه مراجعه میکنند که همه این موارد نیازمند فرهنگسازی و اطلاع رسانی درست رسانههای کشور است که به مردم چنین آگاهی را بدهند که بیماریهای عفونی باید توسط متخصص عفونی ویزیت و درمان شود. ضمن اینکه یک متخصص عفونی حدود چهار سال فقط در مورد بیماریهای عفونی واحد درسی میگذارند و این خود گواه بر پاسخ به سوال شما است.
شخصیت یک متخصص عفونی آیا خشک و بدخلق است؟
اصلا اینگونه نیست و من خودم به شخصه سعی کرده ام شخصیت مهربان و خوشرویی داشته باشم و برخیها تصور غلطی از ما پزشکان دارند در حالیکه اینگونه نیست. در تخصص ما وقتی من با بیمار اچ آی وی مواجه میشوم خیلی با مهربانی خاصی مشاوره میدهم و این به شخصه در من وجود دارد.
عکس العمل شما با مراجعه یک فرد اچ آی وی چیست؟
نه تنها ما متخصصان عفونی بلکه همه افراد جامعه باید این قشر از بیماران اچ آی وی را پذیرش کنند چرا که این بیماری مسری نیست و این افراد هم نباید در جامعه طرد شوند و من خودم به عنوان متخصص عفونی همیشه سعی کرده ام با روی خوش به این عزیزان مشاوره بدهم.
رمز موفقیت دکتر نسرین بیدی؟
رقابت سالم و پشتکار و خودباوری رمز موفقیتم بوده است و همیشه این مطلب را به دخترم گوشزد کرده ام. رقابت همیشه به منزله چیز بدی نیست. ما باید یاد بگیریم که در مقاطع علمی و پیشرفت با دیگران رقابت کنیم و در اینجا مبحث حسادت و چشم و هم چشمی به هیچ وجه مطرح نیست. من همیشه خودم از رقابت سالم استقبال کرده ام و این سلامت اخلاقی را به دخترم همیشه گفته ام. مسئله دیگه پشتکار و خودباوری است که به مثابه دو بال در مسیر پرواز به سوی قلههای موفقیت میتواند کارساز باشد.
ولی خیلیها به خصوص خانمها هنوز به خودباوری نرسیده اند. چه توصیه ای دارید؟
به هر حال بخشی از این عدم خودباوری متاسفانه به جامعه بر میگردد که در برخی جهات چنین فرصتی را در اختیار خانمها قرار نداده است اما مهمترین پاسخ به سوال شما این است که به هر حال باید بانوان عزیز بدانند که هیچ کس به اندازه خودشان نمیتواند به خود آنها کمک کند و باید در این مسیر با اعتماد به نفس و خودباوری پا به عرصه موفقیت بگذارند اگر احساس میکنند آگاهی لازم در این مورد را ندارند حتما به یک مشاور و یا به کلاسهای آموزشی بروند تا با یادگیری به خودباوری برسند. مهمترین مسئله ترس است. زمانی که ما نسبت به یک مسئله ترس داریم معمولا سعی میکنیم کمتر وارد موضوع شویم در حالی که برخی مسائل نه تنها ترس مفهومی ندارد بلکه میتواند سرآغازی برای موفقیت یک خانم باشد. همانطور که گفتم آموزش و یادگیری مقدمه خودباوری در بانوان است که با تمرین و ممارست میتوان به آن دست یافت.
بهترین سکانس دوران کاری شما؟
یک آقا پسری در اثر مسمومیت دچار مشکل عفونت ریوی شده بود که بعد از دو ماه یک آقایی شیک پوش در بیمارستان جلوی من را گرفت و خودش را معرفی کرد و وقتی فهمیدم این همان بیمار من بوده است بسیار خوشحال بودم که سلامتی اش را به دست آورده است. به طور کل هر فردی که به ما مراجعه میکند و بعد سلامتی خودش را به دست میاورد جزء بهترین و ماندگارترین سکانسهای زندگی حرفه ای من است.
اگر پزشک نمیشدید؟
به احتمال زیاد تدریس و معلمی را انتخاب میکردم. از همان دوران جوانی تدریس را دوست داشتم. همین که بتوانم به دیگران انتقال علم بدهم حس و حال خوبی در من ایجاد میشود اما خدا را شاکرم که پزشک شدم تا این رسالت بر گردن من باشد تا بتوانم حال عده ای مردم جامعه ام را خوب کنم.
خانم دکتر متاسفانه شاهد یک ویروس به نام کرونا در کشور چین و بعد برخی از کشورهای جهان بوده ایم. ترس و وحشت به خیلیها غالب شده است. توصیه شما چیست؟
امروزه متاسفانه ترس زیادی در مورد بیماری کرونا وجود دارد که فضای حاکم را جوی نا آرام کرده است.بیش از ۲۵ کشور جهان درگیر این ویروس شده اند اما بنده به عنوان متخصص عفونی اولین و مهمترین توصیه ام به افراد جامعه خودم این است که به خود ترس و واهمه به هیچ وجه راه ندهند چرا که طبق گفتههای مسئولین مربوطه این ویروس به آن صورت در کشور دیده نشده است و قرار نیست اگر یک بیماری واگیردار به سمت کشورمان آمد همه بخواهیم با ترس و رعب و وحشت با آن مواجه شویم بنابراین اولین گام آگاهی درست و حفظ خونسردی و سپس پیشگیری از این بیماری است.
پیشگیری و شست وشوی دست و صورت چگونه باید باشد؟
اولین توصیه جدی من به کسانی است که سرماخوردگی دارند و خیلی راحت با دیگران دست یا روبوسی میکنند. صحبت من کرونا نیست اگر ما سرما خورده ایم باید به این سطح از شعور و اگاهی برسیم که با دیگران تماس بدنی نداشته باشیم و این باید فرهنگسازی شود اما همانطور که گفتم در مورد بیماری کرونا مهمترین راه پیشگیری است. توصیه ما این است که هر وقت از بیرون به منزل میآیند حتما دست و صورت خود را با آب و مواد شوینده بشورند به خصوص کسانی که در مراکز درمانی کار میکنند. ما باید یاد بگیریم که وقتی به منزل یا محل کار خود میرسیم حتما به درستی دستان خود را با آب و مواد شوینده با صبوری خاصی بشوریم تا کامل آلودگی از دستان پاک شود. هنوز خیلیها فرهنگ درست شست و شوی را به خوبی نمیدانند در صورتیکه اگر هر بار در روز دست و صورت به خوبی با مواد شوینده شسته شود کمتر شاهد بیماری در جامعه هستیم.
توضیح بیشتری میدهید؟
ما یاد گرفته ایم در عرض چند ثانیه و خیلی سریع دستان خود را بشوریم در حالیکه دست باید با مواد شوینده در نقاط کف دست و لای انگشتها به خوبی شست وشو داده شود تا میکروبها و آلودگیها به خوبی از ناحیه دستان پاک شوند. این کار نه نیازمند آموزش خیلی جدی است نه چیز دیگری باید خود افراد به این آگاهی برسند که دست و صورت خود را به خوبی بشورند تا خدای ناکرده بیمار نشوند.
علائم این بیماری چیست؟
تب، سرفه و به خصوص تنگی نفس و کوفتگی بدن از جمله علامتهای این بیماری است که تقریبا شباهت به بیماری آنفولانزا دارد و توصیه ما این است اگر فردی شبیه این علائم را دارد برای اینکه ذهنیت روانی برای خودش پیش نیاید میتواند به مراکز درمانی مراجعه کند و آزمایشی از ته حلق این فرد انجام میشود که مبتلا به کرونا است یا اینکه فقط یک سرماخوردگی بوده است. ویژگی مهم این بیماری این است که چند روزی ممکن است فرد دچار بیماری کرونا شده باشد اما خود فرد هم نداند بنابراین بسیار مهم است که در صورت مشکوک بودن حتما به مراکز درمانی مراجعه شود.
درصد مرگ و میر این بیماری چگونه است؟
کرونا مرگ و میر بالایی ندارد و حدود دو و خورده ای درصد بوده است که البته به همت تلاشگران عرصه پزشکی در جهان گویا واکسن این بیماری هم در دست راه اندازی خط تولید است. نگرانی در مورد این بیماری خاطر مسری بودن آن است که ترس را در جوامع جهانی حاکم کرده است.
در پایان چه صحبتی دارید؟
متاسفانه عده زیادی به داروخانهها هجوم آورده اند و ماسک تهیه کرده اند این خود باعث ایجاد ترس در جامعه میشود و امیدوارم مردم فقط راه پیشگیری را بدانند که بهترین راه برای خلاصی از این بیماری است. توصیه دیگرم به همه مردم عزیز این است که بیشتر در مورد متخصصین و تخصصهایی که دارند تحقیق کنند. همانطور که در بطن مصاحبه گفتم تعداد قابل توجهی از مردم به خصوص خانمها وقتی خدای ناکرده درگیر یک بیماری عفونی میشوند به هر تخصصی ممکن است مراجعه کنند و کمتر به ما متخصصین عفونی مراجعه دارند که درس این تخصص را بهتر از دیگر متخصصین گذرانده ایم. این نیازمند فرهنگسازی و اطلاع رسانی از سوی رسانهها است که به مردم اطلاع رسانی کنند. در پایان تشکر ویژه ای از شما آقای کوماهی دارم که به ما متخصصان عفونی هم در رسانهها توجه کردید تا شاید با خواندن این مصاحبه و گفت وگو بتوانیم گره ای یا هدفی را باز یا
فرهنگسازی کنیم.