ایران مدنی / تعرض به اراضی دولتی بیشتر به این دلیل رخ می دهد که تصاحبگران تصور می کنند که دولت برخی از زمین ها را رها کرده در صورتی که هرکدام از زمین های دولتی شناسنامه ای برای خود دارند و در موقع مقتضی کاربری مشخصی خواهند داشت. تنها در سال گذشته از […]
ایران مدنی /
تعرض به اراضی دولتی بیشتر به این دلیل رخ می دهد که تصاحبگران تصور می کنند که دولت برخی از زمین ها را رها کرده در صورتی که هرکدام از زمین های دولتی شناسنامه ای برای خود دارند و در موقع مقتضی کاربری مشخصی خواهند داشت. تنها در سال گذشته از ۲۲۰۹ هکتار اراضی دولتی به ارزش چهار هزار و ۱۱ میلیاردتومان، رفع تعرض و تصرف شده است. چنین رقمی نشان دهنده عزم دولت برای واگذاری زمین ها به بخش مسکن پس از آزادسازی آنها نیز هست.
این در حالی است که اخیرا مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در سال جهش تولید، اقدامات آن سازمان را در حوزه حفاظت از اراضی ملی و ارایه زمین به اجرای طرح اقدام ملی مسکن تشریح کرده است.
علی نبیان با یادآوری این مطلب که سازمان ملی زمین و مسکن، بخشی از اراضی تحتاختیار خود را به اجرای طرح اقدام ملی مسکن اختصاص داد، افزود: جلسات متعددی در ماه پایانی سال گذشته با تمامی مدیران کل راه و شهرسازی استانها، برای شناسایی اراضی تحتاختیار انجام شده است و در این جلسات، برنامههای وزارت راه و شهرسازی که شامل جمعبندی نظرات معاونت مسکن و ساختمان، سازمان ملی زمین و مسکن و معاونت معماری و شهرسازی است به استانها ارایه شده است.
نبیان خاطرنشان کرد: مقرر شده است تا اراضی که در حریم وجود دارند و یا در محدوده قانونی شهرها هستند به طرح اقدام ملی مسکن اختصاص یابد.
وی توضیح داد: به منظور تخصیص اراضی بیشتر به اجرای طرح اقدام ملی مسکن، شناسایی اراضی تحتاختیار انجام شده است و این شناسایی حاصل همکاری مدیران استانی و مدیران ارشد ستادی است. این در حالی است که درخصوص اقدامات این سازمان برای حفاظت از اراضی ملی در اقصی نقاط کشور، سامانه تلفنی ۱۶۵۶ به عنوان سامانه ارتباط مردمی با یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن راهاندازی شده است.
اما اقدام دیگر این سازمان این است که برنامه ریزی شده است تا بر اساس تکالیف وزارت راه و شهرسازی با همکاری معاونت شهرسازی و معماری بتوان اراضی که قابلیت افزایش به محدوده شهرها را دارند به محدوده شهرها اضافه شوند و بدین ترتیب بتوان بخشی از کمبود زمین را برای احداث و تولید مسکن جبران کرد.
نبیان در اینباره اعلام کرد: برنامهریزی شده است تا اراضی که در محدوده قانونی شهرها هستند اما کاربری غیرمسکونی دارند با همکاری معاونت شهرسازی و معماری شناسایی شده و پس از شناسایی چنانچه قابلیت کاربری مسکونی را داشته باشند برای تولید وعرضه مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی برای تولید و عرضه مسکن قرار بگیرد.
گفتنی است که نبیان پیش از این نیز گفته بود که ۱۷۵۱۲ متصرف به اراضی دولتی در کشور شناسایی شدهاند و عملکرد ۱۱ ماهه یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن حاکی از رفع تصرف و اجرای احکام قطعی۶۵۵ مورد در ۷۷۵ هکتار اراضی دولتی و همچنین رفع فوری تعرض ۲۴۸۷ مورد در زمینی به مساحت یکهزار و ۴۳۴ هکتار دارد که در مجموع ارزش رفع تصرف های قطعی و فوری ۴۰۱۱ میلیاردتومان است. وی بر همین اساس بر ضرورت همکاری مردمی برای حفاظت از اراضی ملی تاکید کرد.
پیشگیری ۱۰۰ درصدی از تعرض
به زمینهای دولت
در روزهای گذشته فرمانده یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن در اینباره گفت: دربازه زمانی ۲۵ اسفند لغایت ۱۵ فروردین ماه در مجموع با اجرای ۲۸۴ فقره رفع تصرف فوری به مساحت ۸۳۲ هزار و ۴۷۲ متر مربع و ۴۱ فقره حکم قطعی له دولت، ۱۵۸ هزار و ۹۴۰ مترمربع از اراضی دولتی آزاد سازی شد. جواد خردمند اعلام کرد: در این ایام برخی از افراد سودجو با سوء استفاده از شرایط حساس کشور در اعلام طرح فاصله گذاری اجتماعی در تعطیلات نوروز، با تصور اینکه در این ایام گشت های حفاظتی کمتر شده قصد تعرض به اراضی دولتی را داشتند که با حمایت و پشتیبانی خوب نیروی انتظامی و دستگاه قضایی توانستیم از هرگونه تصرف جدید در اراضی دولتی در این ایام پیشگیری کنیم.
فرمانده یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن بخشی از موفقیت یگان در مقابله با زمین خواری را به علت راه اندازی سامانه ۱۶۵۶ ارتباط مردمی با یگان حفاظت دانست و اضافه کرد: تنها در این بازه زمانی ۲۰ روزه ۳۱۹ گزارش دریافتی از تعرض به اراضی دولتی داشتیم که از این تعداد ۲۸۴ مورد آن واقعی بود و با هوشمندی پرسنل یگان حفاظت از تمامی این تعرضات جلوگیری شد.
وی در تشریح اقدامات ستادی یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن در برخورد قاطع با متعرضین به زمین های دولتی اظهار داشت: برای اولین بار مرخصی کلیه فرماندهان استان ها در این ایام لغو و فرماندهان یگان حفاظت هر استان شخصاً مسئولیت هدایت و کنترل حفاظت اراضی و تشدید مراقبت را بر عهده گرفتند.
سرهنگ جواد خردمند با اشاره به اینکه حفاظت از اراضی دولتی یک اقدام چند بخشی و حاصل تعامل نهادهای مختلف است افزود: انجام مكاتبه و اخذ دستور دادستان های محترم مراکز استان ها، شهرستان ها و دبيران شوراي حفظ حقوق بيت المال در راستاي تعامل و همكاري دستگاه هاي متولي در امر حفاظت به ويژه نيروي انتظامي و برگزاری جلسات تعاملی با يگان حفاظت ادارات منابع طبيعي و جهاد كشاورزي، محیط زیست و شهرداری در استان ها، فرماندهي انتظامي استان ها، حراست ادارات كل استان ها و هماهنگي با صدا و سيماي مراكز استان ها از جمله نتایج این همکاری و مساعدت جمعی در حراست از اراضی دولتی است.
لازم به توضیح است که ۵۰۰ واحد گشت از يگان حفاظت از اراضي ملي كشور در تمام ساعات شبانه روز در حال گشتزني هستند تا جلوی تصرف يا تعرض به اراضی ملی كشور را بگيرند. آنها تلاش مي كنند جلوي زمين خوارهايي را بگيرند كه با انواع واقسام شگردها براي وجب به وجب اين خاك نقشه كشيده اند.
درواقع زمين خواران روزانه به طور متوسط براي تصاحب صد هزار متر مربع – ده هكتار- از زمين هاي دولتي نقشه مي كشند. اين تبهكاران براي رسيدن به اهداف خود شگردهاي مختلفي را به كار مي بندند كه در چند گروه قابل دسته بندي است. جعل اسناد ملكي ، جعل اسناد هويتي ، نشانه گذاري هاي خودساخته، تباني با سازمان هاي ذيربط به واسطه پوششهاي قانوني و موافقت اصولي ، توسعه غيرقانوني در اراضي همجوار، پوشش هاي خيرخواهانه ، تصرف عدواني، سوء استفاده از خلاءهاي قانوني در ثبت در اداره مربوطه ، سوء استفاده از كپي هاي ثبتي و… از مهمترين شگردهايي هستند كه زمين خواران به كار مي بندند كه البته به علت اشرافي كه نيروهاي يگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن نسبت به اين شگردها دارند بسياري از آنها به سرعت كشف مي شوند.