از تشکیک ترامپ تا تئوری توطئه!
از تشکیک ترامپ تا تئوری توطئه!

    کاوه ایرانی- روزنامه نگار/ حوادث ناخوشایند و غم انگیز، این روزها بر سر کشور ما سایه افکنده و گویا قرار نیست به همین سادگی دست از سر ملت ما بردارد. در دو ماه اخیر ملت ما روزهای سخت و تلخی را تجربه کرده اند. از حوادث تلخ آبان ماه، ترور ناجوانمردانه سردار ملت، […]

 

 

کاوه ایرانی-
روزنامه نگار/

حوادث ناخوشایند و غم انگیز، این روزها بر سر کشور ما سایه افکنده و گویا قرار نیست به همین سادگی دست از سر ملت ما بردارد. در دو ماه اخیر ملت ما روزهای سخت و تلخی را تجربه کرده اند. از حوادث تلخ آبان ماه، ترور ناجوانمردانه سردار ملت، جان باختن ده ها تن از هموطنانمان در مراسم وداع با سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، سقوط هواپیمای اوکراینی که بیشتر سرنشینان آن از هموطنانمان بودند و سقوط یک دستگاه اتوبوس در محور فیروزکوه…همگی حوادث تلخی هستند که بر روح و جان مردم سنگینی می کند. در این میان اما برخی از این حوادث به ابزار تسویه حساب های سیاسی بدل می شوند. همچون ماجرای سانحه هوایی که با اظهارات مغرضانه ترامپ اکنون به یک موضوع پیچیده بین المللی تبدیل شده است.

به گزارش «جمله» هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال که روز گذشته با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز، در ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه فرودگاه امام خمینی(ره) را به مقصد کی‌یف ترک کرده بود، پس از شش دقیقه پرواز در حوالی صبا شهر از توابع استان تهران سقوط کرد و تمام سرنشینان جانشان را از دست دادند.
سقوط هواپیمای اوکراینی تنها چند ساعت پس از عملیات موشکی سپاه به پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق رخ داد و این همزمانی موجب شد تا دشمنان تلاش کنند میان این دو حادثه به نوعی ارتباط برقرار کنند.
چند مقام اطلاعاتی آمریکا به رسانه‌های آمریکا مدعی شدند، شواهدی در اختیار دارند که نشان می‌دهد موشک‌ ایران روز چهارشنبه ۸ ژانویه (۱۸ دی)، هواپیمای مسافربری اوکراینی را به اشتباه سرنگون کرده است. طبق گفته این منابع، این شواهد از ماهواره‌های جاسوسی به دست آمده است.
دو مقام آمریکایی نیز به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که به «احتمال خیلی زیاد»، یک موشک زمین به هوای ایران، هواپیمای اوکراینی را ساقط کرده است.
آسوشیتدپرس تاکید کرد که این مقام‌های آمریکایی به شرط ناشناس بودن درباره این اطلاعات حساس صحبت کرده‌اند. آن‌ها اضافه کردند که اطلاع ندارند دلیل ایران در ساقط کردن این هواپیما چه بوده است اما با این حال گفته‌اند که می‌تواند به اشتباه این اقدام انجام شده باشد و هواپیمای مسافربری را به‌دلیل یک تهدید اشتباهی هدف قرار داده باشند.

تشکیک به سبک ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در واکنش به این سانحه هوایی مدعی شد که نسبت به سقوط این هواپیما مشکوک است و ممکن است کسی به اشتباه آن را ساقط کرده باشد.
وی افزود: «شاید کسی از طرف دیگر[ایران] اشتباه کرده باشد. برخی‌ها گفتند که مشکل فنی دارد اما شخصا حتی در حد فرضیه هم به آن باور ندارم.»
وی اضافه کرد، ایده‌آل این است که برای روشن شدن ماجرا، ایران جعبه سیاه را به بوئینگ بدهد اما اگر به فرانسه یا کشور دیگری هم بدهند نیز قابل قبول است. ترامپ تاکید کرد که حس می‌کند اتفاق خیلی فجیعی رخ داده است.
با این حال علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشور با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم با تکذیب سخنان مقام‌های آمریکایی گفت: «این حرف منطقی نیست. رسیدگی به این موضوع باید در فضای کارشناسی صورت گیرد.» وی تاکید کرد که چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.
علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی ایران در گزارش اولیه بررسی سقوط هواپیمای اوکراینی گفته بود که هواپیما ابتدا تا ارتفاع ۸ هزار پا صعود کرده و پس از آن همزمان با حذف اطلاعات هواپیما از صفحه رادار، با از دست دادن ارتفاع با زمین برخورد کرده و متلاشی شده است.
وی تاکید کرده بود که هیچ پیام رادیویی توسط خلبان در مورد شرایط غیر معمول پرواز مخابره نشده و مطابق گزارش‌های شاهدان عینی آتش‌سوزی در هواپیما مشاهده شده است. به گفته او مسیر برخورد هواپیما نشان می‌دهد که هواپیما در زمان سقوط دارای خط سیری در مسیر بازگشت به فرودگاه بوده است.
علی عابدزاده‌ به این نکته نیز اشاره کرده بود که آتش بیش از یک دقیقه در هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی بوده است و قبل از سقوط، شاهدان آتش را دیده‌اند و اگر اصابت موشک بود هواپیما منهدم می‌شد، تاکید کرد: امکان انفجار این هواپیما بر اثر شلیک موشک از لحاظ فنی وجود ندارد.
همزمان با سخنان این مقام مسئول ، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا مدعی شد شواهدی از منابع مختلف دارد که نشان می‌دهد هواپیمای اوکراینی با پدافند ایران ساقط شده است!

عملیات روانی و دروغ پردازی های دشمن
علی ربیعی سخنگوی دولت شامگاه پنج‌شنبه درباره سقوط هواپیمای اوکراینی بیانیه‌ای صادر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «طبق قواعد بین‌المللی، سازمان هواپیمایی کشوری از کشوری که سانحه در آن رخ داده است (ایران)، از کشوری که صادر کننده گواهینامه صلاحیت پرواز است (اوکراین)، مالک هوایپما (اوکراین) کارخانه سازنده هواپیما (بوئینگ) و کارخانه سازنده موتور هواپیما (فرانسه) می‌توانند در فرایند تحقیق شرکت کنند. هم اکنون نماینده کشور اوکراین در ایران حضور دارد. ما از شرکت بوئینگ نیز می خواهیم نماینده خود را برای مشارکت در فرایند بررسی جعبه سیاه اعزام نمایند.»
با این حال در بخش دیگری از این بیانیه تصریح شده که ایران از حضور «کشورهای مرتبط دیگر که اتباع آنها در این حادثه تلخ جان باخته‌اند نیز در فرایند بررسی استقبال» می‌کند.
علی ربیعی در قسمتی دیگر از بیانیه خود ادعای دولت و برخی رسانه‌های آمریکایی در مورد احتمال سقوط هواپیما به دست ایران، این موضوع را «جنگ روانی» خوانده و گفته است: «امروز به روش کاملا حساب شده و شناخته شده در عملیات روانی به نقل از یک منبع آگاه از پنتاگون که خواسته نامش فاش نشود خبر اصابت دو موشک به هواپیمای اوکراینی را با آب و تاب در رسانه‌ها منعکس کرده است. در آینده که مشخص شد این ادعای دروغ عاری از حقیقت است هیچ کس مسئولیت این دروغ بزرگ را بر عهده نخواهد گرفت.»
او به دولت آمریکا توصیه کرده «به جای دروغ‌پردازی و شکل دادن یک عملیات روانی» به نتایج بررسی کمیته‌های فنی دقت کنند و افزوده است: «متاسفم که سیستم عملیات روانی دولت آمریکا و همراهان آگاه و ناآگاه آنها با این دروغ‌پردازی‌ها بر زخم‌های جانکاه خانواده‌های داغدار نمک می‌پاشند و برای تامین اهداف خود در این عملیات روانی خانواده‌های قربانیان این حادثه را نیز قربانی می‌کنند.»

روز گذشته وزیر امور خارجه اوکراین گفت که رئیس جمهوری این کشور اطلاعات مهمی از آمریکا درباره سقوط هواپیمای خود در ایران دریافت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وادیم پریستایکو وزیر امور خارجه اوکراین روز جمعه گفت: «ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهوری این کشور امروز تماسی تلفنی با مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا درباره سقوط هواپیما در ایران داشته است».
به گفته پریستایکو، رئیس جمهوری اوکراین پیش از این تماس تلفنی با نمایندگان دولت آمریکا دیدار داشته و “اطلاعات مهمی” درباره سقوط این هواپیما از آن‌ها دریافت کرده است که از سوی کارشناسان اوکراینی بررسی خواهد شد.
رئیس جمهوری اوکراین پنجشنبه شب در پیامی ویدئویی از مردم کشورش خواست در مورد علت سقوط هواپیمای این کشور در ایران گمانه زنی‌نکنند و از تئوری‌های توطئه، نتیجه‌گیری‌های عجولانه و مطالب تایید نشده اجتناب کنند.
شایعاتی در مورد شلیک موشک به سمت هواپیمای مسافربری اوکراینی که بامداد چهارشنبه در حوالی تهران سقوط کرد، در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌چرخد. برخی کشورهای غربی نیز مدعی شدند که یک موشک به صورت اشتباهی به سمت این هواپیما شلیک شده است.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا نیز که در رویارویی نظامی با ایران پس از به شهادت رساندن فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شکست تلخی را در عراق تجربه کرد، ادعای تازه‌ای را مبنی بر حمله موشکی ایران به هواپیمای مسافربری اوکراین مطرح کرده تا از طریق افزایش فشارها تهران را وادار به مذاکره کند.
روز چهارشنبه در حادثه سقوط هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراینی، ۱۴۷ مسافر ایرانی و ۳۲ مسافر خارجی جان باختند.