روز گذشتنه در حالی رئیس جمهور آغاز سال تحصیلی ۹۹-۱۴۰۰ را رسماً اعلام کرد که بر خلاف سالهای گذشته به دلیل بحران کرونا در هیچ مدرسه ای حضور نیافت و به طور مجازی آغاز سال تحصیلی را اعلام کرد. این اقدام رئیس جمهور در کنار تصمیم ناسنجیده آموزش و پرورش موجی از واکنش ها را از سوی مقامات بهداشت و درمان و نمایندگان مجلس در پی داشت.
به گزارش «جمله» در حالی که دانشآموزان روز شنبه ۱۵ شهریور موظف به شرکت حضوری در مدارس بودند، حسن روحانی، رئیس جمهوری ، مراسم آغاز سال تحصیلی را به صورت “ویدیوکنفرانس” برگزار کرد و در این مراسم حضوری مجازی داشت.
روحانی در این مراسم گفت: «امسال سال انضباط دقیق دانشآموزان است چیزی شبیه پادگانهای آموزشی نیروهای مسلح. انضباط همیشه در کلاسها و مدرسه یک اصل بوده است، اما امسال انضباط اصل مهمی است، دانشآموز باید حتما فاصله اجتماعی را رعایت کند و در زمان ورود و خروج با تراکم و ازدحام نباید مواجه شود.»
در همین رابطه حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: «متاسفانه آقای روحانی خیلی توجهی به نظر کارشناسان و متخصصان حوزههای مختلف ندارند و خودشان تصمیم میگیرند، مخصوصا در رابطه با کرونا تا به امروز آقای رئیسجمهور چند دسته گل به آب داده است که آخرین آن بازگشایی مدارس و آموزش حضوری است».
شهریاری ادامه داد: «حالا که ایشان میگویند که بچهها باید در مدرسه حضور پیدا کنند، ای کاش خودشان هم امروز از طریق فضای مجازی زنگ شروع سال تحصیلی جدید را نمیزدند و در یک مدرسه حاضر میشدند»!
وی تاکید کرد: «ما به شدت نگران سلامتی بچهها، خانوادهها و معلمان هستیم؛ چگونه میشود بچههای مدرسهای را توجیه کرد که شما فاصلهگذاری را رعایت کنید و ماسک بزنید، معتقدم اینگونه رفتارها بیشتر به یک شوخی شبیه است تا یک واقعیت؛ ولو اینکه بگویند ما ۱۰ نفر را در یک کلاس قرار میدهیم».
این تناقضها چگونه توجیه میشود؟
مرتضی حاجی، وزیر اسبق آموزش و پرورش خطاب به حاجی میرزایی (وزیر فعلی) نوشت: «من متوجه دلیل افزایش اضطراب خانوادهها با اصرار بر حضور دانش آموزان در مدارس نمیشوم. اگر خدای نخواسته برای یک نفر مشکل ایجاد شود مملکت دچار مشکل و بهانهای برای اعتراض گسترده فراهم میشود. خصوصا که مسئولان بهداشتی هم اظهار نگرانی میکنند. مردم را از سفر منع میکنیم ولی میگوییم ۱۴ میلیون دانش آموز به مدرسه بروند».
وی افزود: «اصرار می کنیم عزاداریها در فضای بسته نباشد ولی بچه ها را به داخل کلاس میبریم ولو با نصف کردن تعداد و دو نوبته کردن. بارها گفته شده از منزل بیرون نروید حتی به دیدن پدر و مادرها نیز نروید، یا گفته شده بیش از چند نفر در فضای بسته اتاق نباشند ولی بچهها را که کمتر از بزرگترها مراقبت میکنند به داخل کلاس میبریم. این تناقضها چگونه توجیه میشود؟ قطعا من اگر فرزند دانش آموز داشتم به مدرسه نمیفرستادم ولو به قیمت یکسال عقب ماندن که مطمئنا با روشهای موجود این اتفاق نخواهد افتاد. پیشنهاد میکنم تا دیر نشده اعلام کنید حضور فیزیکی منتفی است و یا حداقل داوطلبانه است و الزامی نیست».
هشدار درباره وقوع فاجعه انسانی
عباس آقازاده، رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی ایران هشدار داده که این کار «میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود».
آقازاده در نامه سرگشادهای خطاب به ستاد ملی مقابله با کرونا، که ریاست آن را رئیس جمهوری حسن روحانی بر عهده دارد، تاکید کرد که “دستور” وزیر آموزش و پرورش “با شرایط حاکم بر همهگیری ویروس کرونا و وضعیت قرمز بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد”.
او این کار را “به خطر انداختن جان میلیونها دانشآموز و آموزگار و خانوادههای ایشان، و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسؤلین غیرمرتبط با امور بهداشتی” خواند و از روحانی خواست از بازگشایی حضوری مداری در همه مناطق “اکیدا جلوگیری” کند.
دکتر محمدرضا ظفرقندی رئیس کل سازمان نظام پزشکی نیز روز گذشته در نامه ای سرگشاده خطاب به وزیر آموزش و پرورش نوشت:« علت واقعی این تصمیم غیرمنتظره برای مردم مکشوف نیست و امیدوارم علتی خارج از مصالح آموزشى و پرورشی نباشد، ولی هر چه هست با شرایط خطیر بیماری کرونا و سلامت دانش آموزان و خانواده آنها سازگارى ندارد و یقینا موجب تحمیل بیماران بیشتر برجامعه پزشکی، پرستاری و کادر درمان خواهد شد».
وی افزود: «شما بخوبی واقفید که در شرایط حضور دانش آموزان در مدرسهها بخصوص در پایه دبستان علیرغم ابلاغ بخشنامه ها، امکان عملی و مطمئن رعایت اصول سه گانه محافظتی وبهداشتی (شفا) میسر نیست».
این مقام سازمان نظام پزشکی تصریح کرد: «موارد ذکر شده در بخشنامه ابلاغی معاون جنابعالی هم از جهات متعدد غیر علمی و دارای تناقض است. اکثر موارد تسری بیماری در دوره بدون علامت (کمون) است و لذا عدم حضور دانش آموزان در ایام علامتدار حلال مشکل انتقال بیماری نیست».
ظفرقندی در بخش دیگری از نامه خود آورده است: «جناب آقای وزیر از نظر علوم اپیدمیولوژی و بهداشت در شرایط همه گیری بیماریهای واگیر اولین محلهایی که بایدتعطیل شوند مدارس و آخرین محلهایی که باز گشایی میشوند مدارس هستند. اینجانب بعنوان فردی که سالها در مدارس کشور تدریس کرده و افتخار معلمی داشته و با شرایط واقعی مدارس و تجمع دانش آموزان آشنا هستم وامروز به عنوان نماینده جامعه خدوم پزشکی کشور و به منظور حفظ سلامت مردم و عبور از شرایط بحرانی موجود، ضمن اعلام نگرانی و هشدار در مورد عواقب این تصمیم ومسئولیتها وتبعات ناشی از آن، بطور جد درخواست بازنگری در ابلاغیه اخیر و اهتمام بیشتربه استفاده از آموزش درفضای مجازی و از راه دور را دارم».
منتظر استیضاح باشید!
در همین رابطه ولی اسماعیلی نماینده مجلس با انتقاد از وزیر آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس در دوران کرونا خطاب به وزیر گفت: «منتظر سوال و استیضاح باشید».
نایب رئیس اول کمیسیون اجتماعی مجلس در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: «آقای وزیر آموزش و پرورش، شتاب زدگی در بازگشایی مدارس بدون تامین زیر ساختها مخصوصا در مناطق محروم، به استقبال کرونا رفتن است. ایران فقط ولنجک نیست که آقازادههای حضرات غرق در بهترین امکاناتاند؛ دانش آموزان مناطق محروم حتی آب برای شستن دست ندارند! منتظر سوال و استیضاح باشید.»
عیسی امینی، وکیل پایه یک دادگستری در گفتوگو با ایلنا، در خصوص بازگشایی مدارس اظهار کرد: «ما باید بپذیریم مرجع قانونی تشخیص نهایی در این خصوص، نهادهای متولی این امر هستند، اما تصمیم بازگشایی مدارس قابل اعتراض در مراجع قانونی است و اگر اجرا شود و آثاری ایجاد کند و ثابت شود که این تصمیم، نادرست بوده، طبیعتاً برای نهاد متولی، در مقابل مردم مسئولیت مدنی ایجاد میکند».
وی خاطرنشان کرد: «این تصمیم نزد مراجع جهت ابطال قابل اعتراض است و اگر اجرا شود و زیانبار باشد مسئولیت مدنی برای دولت ایجاد میکند؛ جدا از اینکه مسئولیت و آثار اجتماعی دارد و چهره نظام مدیریتی را مخدوش میکند ».
آخرین آمار جانباختگان در کشور
روز گذشته سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس گفت: «در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر روز ( ۱۵ شهریور ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، هزار و ۸۹۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و ۹۷۶ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۸۴ هزار و ۶۶۶ نفر رسید».
وی ادامه داد: «متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۰ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری تاکنون به ۲۲ هزار و ۱۵۴ نفر رسید». سخنگوی وزارت بهداشت گفت: «خوشبختانه تاکنون ۳۳۲ هزار و ۱۳۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۳۷۰۸ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.