افزایش قیمت چراغ خاموش برخی اقلام دارویی
افزایش قیمت چراغ خاموش برخی اقلام دارویی

این روزها بحث حذف ارز ترجیحی دارو باعث کمبود، گران شدن داروها و عدم پوشش بیمه‌ای مناسب شده و دغدغه‌ای اساسی در افکار عمومی جامعه به ویژه بیماران ایجاد کرده است و مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که در برخی از داروخانه‌های داروهای مورد نیاز وجود ندارند که این موضوع موجب نگرانی افکار عمومی شده است. […]

این روزها بحث حذف ارز ترجیحی دارو باعث کمبود، گران شدن داروها و عدم پوشش بیمه‌ای مناسب شده و دغدغه‌ای اساسی در افکار عمومی جامعه به ویژه بیماران ایجاد کرده است و مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که در برخی از داروخانه‌های داروهای مورد نیاز وجود ندارند که این موضوع موجب نگرانی افکار عمومی شده است. بر اساس گفته کارشناسان داروهای بدون نسخه و برخی داروهای تحت پوشش بیمه‌ها بدون سر و صدا گران شده‌اند، بدون اینکه بیماران متوجه بشوند. زیرا، بیمار فقط به فکر تهیه دارو است و گران بودن آن در ابتدا به چشم نمی‌آید. فقط زمانی مورد اعتراض واقع می‌شود که احتیاج به دارو در سبد ثابت خانواده قرار داشته باشد و باید همیشه یک یا چند قلم داروی خاص را برای بیمارش تهیه کند.
محمدباقر ضیاء رییس انجمن داروسازان ایران در خصوص حذف ارز ترجیحی و گرانی اخیر دارو می‌گوید: قیمت دارو افزایش داشته است ولی ارز ترجیحی دارو هنوز به‌صورت کامل حذف نشده است و داروهای بیماران خاص همچنان با ارز ترجیحی وارد می‌شود. همچنین صرف‌نظر از حذف ارز ترجیحی، هرسال به دلیل تغییرات قیمت مواد اولیه، تحریم و افزایش دستمزد نیروی انسانی شاهد افزایش قیمت دارو هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر ارز ترجیحی حذف نشده است چرا داروهای وارداتی گران شده است؟ توضیح می دهد: برخی از داروهای خارجی با ارزی که پیش‌ از این اخذ کرده‌اند وارد می‌شود و بخشی نیز در شرایط فعلی با ارز ترجیحی وارد می‌شود، قرار بر حذف ارز ترجیحی است ولی هنوز سیستم به این قطعیت نرسیده است که ارز ترجیحی را حذف کند و امیدواریم در یک ماه آینده وضعیت مشخص شود و تصمیمی که در این حوزه اتخاذ می‌شود به نفع مردم باشد.
رییس انجمن داروسازان ایران تصریح می کند: اگر ارز ترجیحی حذف شود باید یارانه به سمت بیمه‌ها سوق پیدا ‌کند تا مردم متحمل هزینه اضافی نشوند. متاسفانه ساختار بیمه کشور کارآمد نیست و باید تحول اساسی در این ساختار به وجود بیاید تا آسیب کمتری به بیماران وارد شود. متاسفانه بیمه‌های کشور کارآمد نیستند به‌طور مثال پایان سال نتوانستیم مطالبات داروخانه‌ها را دریافت کنیم بیمه‌ای که نمی‌تواند این تعهد را پرداخت کند چگونه می‌خواهد پس از حذف ارز ترجیحی پوشش یارانه‌ای دارو را پرداخت کند؟ امیدواریم سیستم اجرایی و مجلس با نظر کارشناسان این مساله را مدنظر قرار دهند.
ضیاء در پاسخ به این پرسش که کدام یک از داروها افزایش قیمت داشته است؟ توضیح می دهد: در خصوص داروهایی که در چند روز اخیر افزایش قیمت داشته‌اند آماری ندارم. افزایش قیمت‌ دارو به‌صورت موردی همیشه بوده و غیرمعمول نیست اما افزایش قیمت دارو به صورت انبوه اتفاق نیفتاده است. توضیح دکتر دارایی جهش قیمت یک‌ماهه نبوده و این افزایش قیمت در یک ‌روند طولانی بوده است اما اگر ارز ترجیحی حذف شود ما شاهد افزایش قیمت این چنینی خواهیم بود. حذف ارز ترجیحی باید زمانی اتفاق بیفتد که پوشش بیمه‌ای لازم با انتقال یارانه به سیستم‌های بیمه‌گر صورت گرفته باشد وگرنه مردم توان پرداخت هزینه‌های دارو را نخواهند داشت.
وی ادامه می دهد: افزایش قیمت دارو در شرایط فعلی طبیعی است و به این دلیل است که ارز ترجیحی این داروها تامین نشده است و برای اینکه این داروها در دسترس مردم باشد با ارز آزاد وارد شده است. در چنین شرایطی مسئولان بین افزایش قیمت دارو و بودن دارو، موجود بودن دارو را ترجیح می‌دهند.
علی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان ایران نیز در این زمینه گفت: افزایش قیمت دارو در سه ماه اول امسال وجود ندارد و قرار است پوشش بیمه ای برای چتر حمایت از داروها، ۹۰ درصد افزایش یابد. متاسفانه این روزها در فضای مجازی شایعاتی در مورد افزایش قیمت دارو موجب تشویق اذهان عمومی بویژه بیماران می شود، در حالیکه این موضوع صحت نداشته و هنوز افزایش قیمتی رخ نداده است.
فاطمی تصریح کرد: داروهای خارجی و برخی از داروهای بدون نسخه ای در سال ۱۴۰۰، دو برابر افزایش قیمت داشتند و در سه ماه اول امسال بهای داروها رشد ندارد، سازمان‌های بیمه گر هزینه برخی از داروها بویژه بیماران خاص را ۷۰ درصد پرداخت می کنند که قرار است امسال این پوشش بیمه ای به ۹۰ درصد برسد و اگر افزایش قیمت دارو بعد از سه ماه دیگر وجود داشت، بیماران از جیب خود هزینه ای بابت این افزایش پرداخت نخواهند کرد.