امنیتی ترین کنفراس بین المللی در زیر سایه نا امنی جهانی!
امنیتی ترین کنفراس بین المللی در زیر سایه نا امنی جهانی!

  کاوه ایرانی – روزنامه نگار/   بامداد روز گذشته کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی کار خود را آغاز کرد که که جهان را بحران‌های خطرناک فرا گرفته است. حدود ۳۵ تن از سران کشورها و نزدیک به ۱۰۰ وزیر خارجه تا شامگاه یکشنبه درباره بحران‌های موجود گفت‌وگو خواهند کرد. ولفگانگ آیشینگر، که از سال […]

 

کاوه ایرانی –
روزنامه نگار/

 

بامداد روز گذشته کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی کار خود را آغاز کرد که که جهان را بحران‌های خطرناک فرا گرفته است. حدود ۳۵ تن از سران کشورها و نزدیک به ۱۰۰ وزیر خارجه تا شامگاه یکشنبه درباره بحران‌های موجود گفت‌وگو خواهند کرد. ولفگانگ آیشینگر، که از سال ۲۰۰۹ ریاست کنفرانس را به عهده دارد، هفته گذشته در نشست مطبوعاتی با بهت و حیرت سوالی را مطرح کرد که پیش از آن اذهان عمومی جهان را در خصوص عملکرد این کنفرانس به خود مشغول کرده بود. او پرسید « چگونه می‌توان ظرف دو روز و نیم به این همه معضل امنیتی رسیدگی کرد»؟

به گزارش «جمله» روز گذشته کنفرانس امنیتی مونیخ با خوشامد گویی ولفگانگ ایشینگر رئیس کنفرانس و سخنرانی فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه سابق آلمان آغاز شد.
در همین حال؛ آنه گرت کرامپ کارن باوئر وزیر دفاع آلمان در کنفرانس خبری مشترک با مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفت داعش هنوز به طور کامل شکست نخورده است.
وی افزود: «در حال حاضر، شرایط داخلی در عراقی کمی پیچیده است اما مهم است که ما توانستیم در قالب یک ائتلاف قرار داشته باشیم و در کنفرانس امنیتی مونیخ می توانیم در ارتباط با این موضوع گفتگو کنیم».
به گفته “ولفگانگ ایشینگر”، رئیس کنفرانس بین المللی مونیخ حدود ۴۰ نفر از سران کشورها و ۱۰۰ وزیر امور خارجه و وزیر دفاع در این اجلاس مهم بین‌المللی گرد هم خواهند آمد.
ایشینگر، در آستانه برگزاری این اجلاس مهم بین المللی در مصاحبه های مختلفی با رسانه های آلمانی به بیان دیدگاه های خود پرداخت.
وی روز گذشته در گفتگویی با زد دی اف آلمان از شرایط بسیار جدی و غیر معمول در دنیا سخن گفته و تاکید کرد که با توجه به شرایط بین المللی بسیار خطرناک این مسئله اهمیت دارد در سطوح مختلف سیاسی مذاکراتی انجام شود.
وی با توجه به بحران ها در لیبی، سوریه و یمن انتقاد شدیدی به موضع ضعف غرب برای حل این بحران ها وارد کرده و گفت: «در حالی که جنگ و درگیری رخ می دهد ما تنها نظاره گر هستیم».
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه برای اولین بار در این نشست شرکت خواهد کرد. رئیس جمهور آمریکا در این کنفرانس حضور نخواهد داشت، اما نمایندگان زیادی از طرف دولت آمریکا برای شرکت در این اجلاس سالانه به مونیخ می آیند.
وزرای امور خارجه، دفاع و وزیر انرژی آمریکا و همچنین سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا به عنوان یکی از سرسخت ترین مخالفان ترامپ در این اجلاس شرکت خواهند کرد. میت رامنی، سناتور جمهوریخواه آمریکایی هم در این کنفرانس شرکت خواهد کرد.

موضوعات مهم کنفرانس امنیتی مونیخ
در پنجاه و ششمین کنفرانس بین المللی مونیخ به موضوعات مهمی از جمله بحران سوریه، مناقشات اخیر بین آمریکا و ایران و مناقشات خاورمیانه ای پرداخته خواهد شد. همچنین مسئله مقابله با ویروس کرونا در چین هم از دیگر موضوعاتی است که در این نشست به آن پرداخته خواهد شد.
کره شمالی هم که برای اولین بار به این کنفرانس دعوت شده بود این دعوت را رد کرد. علاوه بر تحولات سیاست بین المللی همچنین مسئله زلزله سیاسی در آلمان بعد از انتخابات تورینگن و ضعف حزب دموکرات مسیحی هم از مسائل مهمی است که در این کنفرانس درباره آن صحبت خواهد شد.
ایشینگر همچنین در گفتگویی با هفته نامه اشپیگل از شکست سیاست خارجی اروپایی سخن گفت.کمنفرانس امنیتی مونیخ امسال بخصوص به موضوع فقدان غرب خواهد پرداخت.
ایشینگر ادامه داد :«ما شاهد از دست رفتن فاجعه بار توانایی عمل کل جامعه بین المللی هستیم. ما شکست شورای امنیت سازمان ملل را تجربه می کنیم. ما شکست سیاست خارجی اروپایی را تجربه می کنیم. ما شاهد دوره آخرالزمان نیستیم، اما یک دوره وقفه را تجربه می کنیم که پیامدهای سیاسی امنیتی آن هنوز به عموم مردم نرسیده است».
کنفرانس مونیخ در مواجه با ابرچالش های جهانی
در نشست امسال «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو هم حضور دارد. او طی روزهای اخیر میزبان اجلاس وزرای دفاع کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی در بروکسل بود تا درباره بحران‌های جاری در عراق، افغانستان، لیبی، سوریه و همچنین تحرکات روسیه بحث و گفت وگو شود.
روسیه با ساخت موشک های جدید ۹M۷۲۹ و SSC-۸ که توان حمل کلاهک اتمی را دارند موجب نگرانی ناتو شده است. این موشک ها قابلیت جابجایی زیادی داشته و به شدت غیرقابل شناسایی هستند. آنها می توانند با کمترین امکان اخطار شهرهای اروپایی را هدف قرار دهند. اروپا از اینکه در طول جنگ سرد به عرصه مسابقه تسلیحاتی شوروی و آمریکا تبدیل شده بود خاطره خوشی ندارد. در آن دوره آمریکا و شوروی برای پرهیز از تجاوز به خاک اصلی یکدیگر، بیشتر ممکن بود به اهداف اروپایی حمله کنند.
اروپایی ها در سال‌های پایانی جنگ سرد و با امضای معاهده INF در مورد برچیدن موشکهای میانبرد، می توانستند نفس راحتی بکشند. با این حال تحرکات جدید روسیه در ساخت موشکهای مذکور سبب شد تا معاهده INF به طور عملی در تاریخ دوم اوت سال گذشته (۲۰۱۹) باطل شود.
دبیر کل ناتو روز پنج شنبه در پایان نشست اجلاس ناتو، چالش ایجاد شده توسط موشک‌های میان‌برد روسیه را یک چالش مهم توصیف، اما تصریح کرد : «این سازمان دست به مقابل به مثل نزده و موشک‌های میان‌برد اتمی در خاک اروپا نصب نخواهد کرد. او با این حال گفت که ناتو توانایی های دفاعی و بازدارندگی خود را فعال خواهد کرد».
از سویی اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر به منظور تحقق اهداف سیاسی و امنیتی خود در صدد تشکیل اتحادیه‌ای مستقل از ناتو، در حوزه مسائل دفاعی بر آمده است. مقام‌های اروپایی می‌گویند که این ساختار، جایگزین ناتو نخواهد شد و در خدمت پیشبرد اهداف سیاست خارجی اتحادیه برای جلوگیری از بحران در سطح بین‌المللی خواهد بود. با این حال انگلیس یکی از منتقدان تشکیل این اتحادیه بود که ۱۱ بهمن گذشته از اتحادیه اروپا خارج شد.
ادامه سیاست دیپلماسی عمومی ایران در مونیخ
محمد جواد ظریف که برای شرکت در نشست مونیخ به آلمان رفته است، صبح روز گذشته در حاشیه این کنفرانس امنیتی با گروه الدرز (ریش سفیدان – مقامات بلند پایه سابق سازمان ملل متحد) دیدار کرد.
روز گذشته وزیر امور خارجه کشورمان با نخست وزیر و وزیر امور خارجه کانادا نیز دیدار کرد. دیدار و گفتگوی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و نخست وزیر کانادا در حاشیه نشست کنفرانس امنیت مونیخ انجام شد.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا صبح روز گذشته و در حاشیه نشست کنفرانس امنیت مونیخ با حضور در محل استقرار دکتر محمد جواد ظریف در خصوص موضوعات موردعلاقه طرفین به تبادل نظر پرداخت. گفته می شود سرنوشت بررسی نهایی جعبه سیا هواپیمای مسافربری اوکراین یکی از موضوعاتی بود که طرفین پیرامون آن به بحث و گفت و گو پرداختند. در طی برگزاری این کنفرانس به احتمال قوی وزیر خارجه کشورمان دیدارهایی با سران و وزاری کشورهای متعدد در راستای سیاست دیپلماسی عمومی خود داشته باشد.

ادعای پمپئو در مورد ایران قبل از کنفرانس مونیخ
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان به سر می‌برد، مدعی شد که از جمله بحث‌ها در این کنفرانس مسئله مقابله با ایران خواهد بود.
وی پس از ورود به آلمان برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ در پیامی توییتری با اعلام این مطلب افزود : «خوشحالم که برای حضور در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۰ در آلمان هستم. این کنفرانس نشست مفیدی برای بحث درباره امنیت مشترک، مقابله با ایران و تقویت روابط آمریکا- اروپا خواهد بود».
این ادعاها در حالی مطرح می شود که ولفگانگ ایشینگر رییس این اجلاس پیش از آغاز رسمی اجلاس مونیخ نسبت به “ناکامی غیرقابل بخشش” جامعه جهانی در حل و فصل مناقشات مختلف در جهان چون تنش‌ها در سوریه نارضایتی شدید خود را ابراز کرد و افزود، ما شاهد بحران‌های و رویدادهای ناگوار بیشتری فراتر از تصور افراد در جهان هستیم.