به گزارش «جمله» وزیر بهداشت روز سهشنبه با معرفی سیما سادات لاری به عنوان سخنگوی جدید وزارت بهداشت، از وی خواست از هرگونه «سیاسیکاری» پرهیز کرده و برای موضعگیری در شبکههای اجتماعی نیز با خود وزیر «هماهنگ» کند. لاری در حال حاضر معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت نیز هست و با […]
به گزارش «جمله» وزیر بهداشت روز سهشنبه با معرفی سیما سادات لاری به عنوان سخنگوی جدید وزارت بهداشت، از وی خواست از هرگونه «سیاسیکاری» پرهیز کرده و برای موضعگیری در شبکههای اجتماعی نیز با خود وزیر «هماهنگ» کند. لاری در حال حاضر معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت نیز هست و با حفظ سمت، سخنگویی این وزارتخانه را هم به عهده گرفته است.
در حکم غیرمنتظره آقای نمکی همچنین تاکید شده که کیانوش جهانپور اصلا سخنگوی وزارت بهداشت ایران نبوده و تنها به عنوان «رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی در طول مدیریت بیماری کرونا از طرف روابط عمومی خبررسانی بیماری کرونا را به عهده» داشته است.
در این نامه که روز سهشنبه، ۲۰ خردادماه، در وبسایت رسمی وزارتخانه منتشر شد همچنین گفته شده که «قبلاً» نیز «هیچ کدام از همکاران» به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت ایران منصوب نشدهاند. به نظر میرسد این جملات برای رد کردن برکناری کیانوش جهانپور از سخنگویی وزارت بهداشت آمده است که ماهها آشکارا در این نقش در شبکههای مجازی و رسانهها فعالیت داشت.
پرهیز از سیاسی کاری
با این حال وزیر بهداشت در بخش دیگری از حکم سیما سادات لاری بدون اشاره به جزئیات، از وی خواسته «با امانتداری، دقت و پرهیز از هرگونه سیاسیکاری»، فقط بر «جنبههای فنی و تخصصی» این وزارتخانه متمرکز شود.
به نظر میرسد تاکید وزیر اشاره غیرمستقیمی باشد به موضعگیریهای گاه تند کیانوش جهانپور که در کنار فعالیت سازمانی خود، در شبکههای اجتماعی بر سر آمار کرونا با شماری از خبرنگاران و کاربران فضای مجازی درگیر میشد.
در یکی از جنجالیترین درگیریهای توییتری، وی و علی وهابزاده، مشاور رسانهای وزارت بهداشت، با خبرنگارانی که سوال میکردند جمهوری اسلامی که میگوید تحت تحریم دارویی قرار دارد، چطور توانسته محموله ۹۶ تنی لوازم پزشکی از آلمان به کشور وارد کند، به واکنشهای عجیب و شدیداللحن پرداختند.
آقای جهانپور همچنین در حوادث اخیر آمریکا که پس از کشته شدن جورج فلوید، یک سیاهپوست آمریکایی به دست پلیسی سفیدپوست آمریکا رخ داد، بارها به صراحت به موضعگیری پرداخته و چندین توییت در این زمینه منتشر کرده است.
او پیش از آن نیز با سفیر چین در ایران بر سر بیماری کرونا در توییتر وارد مشاجره شده بود که حاشیههایی را برای وزارت بهداشت ایجاد کرد و واکنشهای بسیاری را در فضای مجازی فارسیزبان برانگیخت.
پاسخهای تند چانگ هوا به آقای جهانپور با واکنش کاربران فشای مجازی مواجه شد و پایان این مشاجره توییتری نیز با قدردانی سخنگوی پیشین وزارت بهداشت از حمایتهای (رژیم کمونیستی) چین از ایران در سختیها پایان یافت.
با این که در حکم وزیر بهداشت آمده که جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت نبوده، در فضای مجازی، کاربران این حکم را نشانه برکناری وی و متن حکم را حاوی «گلایههای» وزیر بهداشت از عملکرد حاشیهساز وی دانستهاند.
وزارت بهداشت که در زمستان سال گذشته، شیوع کرونا در ایران و به ویژه شهر قم را انکار میکرد، پس از افزایش آمار ابتلا و مرگومیر در قم، به این موضوع اعتراف کرد. از آن پس، وزارت بهداشت ایران تصمیم گرفت روزانه آمار ابتلا و مرگومیر ناشی از کرونا در کشور را اعلام کند و کیانوش جهانپور مسئول اطلاعرسانی در این زمینه شد.
پس از آن بود که حضور رسانهای و فعالیت مجازی سخنگوی پیشین وزارت بهداشت افزایش یافت و حاشیههایی را به همراه آورد.
در همین حال خبرگزاری مهر نیز روز سهشنبه، ۲۰ خرداد، در گزارشی از «خیز دوباره» ویروس کرونا در ایران خبر داده است.
این خبرگزاری نوشته تا آغازین روزهای خرداد ۹۹ که «مراقبتها با شدت بیشتری» دنبال میشد، آمار در حال فروکش بود. اما چند روزی هست که دوباره میزان ابتلا در تهران و سایر شهرهای «مسافرپذیر» صعودی شده است.
رشد صعودی کرونا در کشور
به گزارش ایرنا، احسان مصطفوی، عضو کمیته ملی اپیدمیولوژی کووید ۱۹، هم درباره روند «نسبتا تند صعودی» ابتلا به کرونا گفته که افزایش بیماریابی، بازگشاییها و رعایت نکردن پروتکلها از عوامل این روند صعودی است.
مصطفوی افزود: «همچنین در هفتههای اخیر یک روند نسبتا تند صعودی گزارش موارد جدید بیماری را در کشور داریم که از عوامل مختلفی متاثر میشود؛ ابتدا اینکه در یک ماه اخیر میزان تست موارد مشکوک به کووید ۱۹ را به طور قابل توجهی افزایش دادیم و از تعداد ۱۰ هزار تست در یک ماه گذشته اکنون به بیش از۲۰ هزار تست روزانه رسیده است».
وی ادامه داد: «همچنین برخی بازگشاییها اتفاق افتاده و طبیعتا با برخی عدم رعایتها انتظار داریم پیک اپیدمی و موجهای دوم و سوم را شاهد باشیم. اکنون نیز استانهای خوزستان، آذربایجانهای شرقی و غربی، کردستان و هرمزگان استانهایی هستند که نسبت به سایر استانها درگیری بیشتری را با بیماری دارند».
مصطفوی گفت: «انتظار داریم کشورهایی که یک روند نزولی را در روزها و هفتههای اخیر در موردشان شاهد بودیم و البته آزادسازیهایشان را با تاخیر چند هفتهای نسبت به ما شروع کردند، در روزها و هفتههای آینده افزایش موارد بروز بیماری را داشته باشند».
عضو کمیته اپیدمیولوژی کووید۱۹ وزارت بهداشت، با بیان اینکه این بیماری ناشناخته است و با روشنتر شدن زوایای مختلف امیدواریم بتوانیم کنترل بهتری از آن داشته باشیم، افزود: «چارجوبی که اکنون در این زمینه و به صورت هدفمند دنبال میشود، تست افراد پرخطر از جمله سالمندان جهت شناسایی زودهنگام آنها و انجام اقدامات مداخلهای موثر در آنها و پیشگیری از مرگ و میر در آنهاست».
احتمال آلودگی ۱۵ میلیون تن به کرونا در ایران تا کنون
مصطفوی افزود: «البته شدت آلودگی از یک استان به استان دیگر متفاوت است. بر اساس این یافتهها شاید حدود ۱۵ میلیون نفر جمعیت کشور از اول اپیدمی تا کنون آلودگی را تجربه کردهاند».
وی ادامه داد: «این موضوع پیام خوبی دارد؛ یعنی اینکه اگر بپذیریم حدود ۱۵ میلیون نفر مبتلا به ویروس شدند، یعنی این که میزان کشندگی ویروس خیلی کمتر از چیزی است که تصور ما و جامعه جهانی بوده و با ویروس خوش خیمتری مواجه هستیم».
وی در این باره افزود: «در استانهایی که “سِرومثبت بودن” کمتر است، انتظار داریم در روزها و هفتههای آینده دچار پیکهای بیشتری شوند. اما استانهایی مثل قم و گیلان و اصفهان و البرز شواهد میگوید درصد قابل توجهی از جمعیت شاید بیماری را گرفته باشند و انتقال در جمعیت عمومی آنها شاید کمتر خواهد شد. اما سیر انتقال بیماری قطعا در تابستان هم ادامه خواهد داشت و انتظار داریم درصد سرومثبت شدن جمعیت از حدود ۱۵ میلیون نفر بالاتر رود ».
روند افزایش مبتلایان به ویروس کرونا پس از آن بار دیگر اوج گرفت که بعضی از مقامات تصمیمگیرنده ، سیاست بازگشایی پس از کرونا را در پیش گرفتند. در این میان حسن روحانی، رئیس جمهور، اصرار دارد که کسب و کار را نمیتوان تعطیل کرد و مردم باید با این شرایط کنار بیایند. او حتی درخواست تعطیلی کارها را خواسته «ضدانقلاب» خوانده که توسط برخی رسانهها در داخل تکرار میشود.