انحرافِ دولت از ریل
انحرافِ دولت از ریل
دلیل بی‌توجهی دولت‌مردان سیزدهم که نام دولت خود را «دولت مردمی» گذاشتند، از ولی‌نعمتان و صاحبان واقعی انقلاب «ناکارآمدی» است. این دولت که در رأس و بدنه خود به‌ویژه در تیم اقتصادی از ناکارآمدی عمیقی رنج می‌برد و نمی‌داند دقیقاً چه کاری با اقتصاد کشور و معیشت مردم باید انجام دهد، هر روز در مقابل مشکلات اقتصادی مردم، به توجیهات عجیب دست می‌زند

سرویس سیاسی

در دیدگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) مردم «ولی‌‎نعمت» و صاحبان اصلی نظام اسلامی و کشور هستند و آن پیر سفرکرده حضور مردم درصحنه را رمز بقای انقلاب می‌دانستند. در سیره رهبر معظم انقلاب نیز همین خط دنبال شد و معظمٌ له نیز همواره برنقش مردم در فرازهای مهم انقلاب از پیروزی تا جنگ تحمیلی و جهاد اقتصادی و فرهنگی و استمرار این نقش تأکید داشته‌اند، اما متأسفانه دولت سیزدهم خواسته یا ناخواسته توجه خود را از مردم بازگرداند.

دلیل بی‌توجهی دولت‌مردان سیزدهم که نام دولت خود را «دولت مردمی» گذاشتند، از ولی‌نعمتان و صاحبان واقعی انقلاب «ناکارآمدی» است. این دولت که در رأس و بدنه خود به‌ویژه در تیم اقتصادی از ناکارآمدی عمیقی رنج می‌برد و نمی‌داند دقیقاً چه کاری با اقتصاد کشور و معیشت مردم باید انجام دهد، هر روز در مقابل مشکلات اقتصادی مردم، به توجیهات عجیب دست می‌زند.
اینکه فلان روزنامه هم‌سو با دولت، صبر و نجابت مردم را نادیده بگیرد و مدعی شود مردم دلیل گرانی‌ها را می‌دانند و یارانه‌اش را هم دارند می‌گیرند و تلویحاً مدعی شود مردم حق اعتراض ندارند یا روزنامه دولت ادعا کند که امید به زندگی در این دولت ۷۰ درصد رشد داشته و بدتر از همه معاون اول رییس‌جمهور اعلام کند آنچه که به‌عنوان یارانه به مردم می‌دهیم بیش از هزینه‌ای است که به مردم تحمیل شده است همه حکایت از بیگانگی دولت سیزدهم با مردم است گویا از منظر دولتمردان، مردم دیگر ولی‌نعمت نیستند و دست کردن در جیب و دهان آنان از طرف دولت، تورم فزاینده و رکود کمرشکن، همه از اتفاقات عادی حکمرانی است که همه شهروندان باید تحمل کنند.
در همین رابطه نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور و این‌که آیا راه حل عبور از شرایط فعلی مذاکراه است، گفت: مشکل ما مذاکرات نیست، مشکل ما نادیده گرفتن مردم است.
احمد علیرضابیگی در پاسخ به این سوال که چه تغییراتی باید در نوع حکمرانی ایجاد شود که مردم دیده شوند گفت: باید به محوریت مردم احترام گذاشته شود و مردم بتوانند انتخاب کنند. وی تأکید کرد: مردم باید امکان انتخاب ماشین لباس‌شویی‌ تا نماینده‌شان در مجلس و رییس‌جمهور را داشته باشند وقتی ما انتخاباتی با ۲۵درصد پشتوانه مردم برگزار کردیم قطعاً باید از جهت پشتوانه ملی احساس خلأ کنیم.
سخنان نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در شرایطی است که مشارکت حداکثری مردم در حکمرانی، یکی از مولفه‌های مهم «حکمرانی مطلوب» است و اگر به این نکته توجه کنیم که انقلاب ۵۷ مردمی‌ترین انقلاب قرن بیستم بود و در همه این سال‌ها نیز زمینه‌های مشارکت مردم فراهم و از مردم به دلیل حضور در صحنه، قدردانی می‌شد، بی‌راه نیست بگوییم این سطح از بی‌توجهی دولتمردان به مطالبات عمومی، سابقه نداشته است و به نوعی انحراف از ریل اصلی انقلاب است.
دولت در حالی نشان داد که برای اقتصاد و معیشت مردم طرح و برنامه ندارد که امروز بر همه مشخص است با اجرای طرح آزادسازی قیمت‌ها، قصد جان توده‌ها را کرد و طیف گسترده‌ای از مردم اعم از کارمند و کارگر و حتی اصناف را در امور روزانه زندگی، بی‌دفاع رها
کرده است.
در شرایطی که مطالبه اصلی مردم، اقتصاد و معیشت و قیمت مرغ، نان، روغن و شکر است و هر روز معلمان و بازنشستگان و کارگران، تجمعات صنفی دارند، دولت سیزدهم در تیتر رسانه‌های خود با دشمنان فرضی مشغول نبرد است و از مردم می‌خواهد لب‌های خود را بر اعتراض بدوزند و چیزی نگویند و در این جنگ اقتصادی، دوام بیاورند در حالی‌که همه فشار این شرایط بر مردم عادی است و مدیران دولتی سهمی در این جنگ ندارند.
کار تنها به این نقطه ختم نشد و دولتمردان در حالی که برای اقتصاد کشور و معیشت مردم طرحی ندارند، هر روز در تریبون‌های خود ادعا می‌کنند نباید از هدایت جامعه به اموری چون فرزندآوری غافل شوند و هر روز به دنبال ایجاد قوانین سختگیرانه برای فرزندآوری می‌روند در شرایطی که هر انسان عاقلی می‌داند امنیت شغلی و توسعه و تحکیم منابع درآمدی شهروندان، در افزایش تمایل به ازدواج، تشکیل خانواده و فرزندآوری موثر است اما دولتمردان همه این بدیهیات را منکر شدند تا به شیوه خود و به دور از هرگونه مشارکت اراده مردم در حکمرانی به راه خود بروند و تعجب ما در این است که چرا نام دولت سیزدهم را «دولت مردمی» نامیدند در حالی‌که نقش مردم در این دولت کمتر از همه دولت‌های پیشین است.حکمرانی بدون حضور حداکثری مردم، شیوه ناصوابی است که در تاریخ انقلاب اسلامی به نام دولت سیزدهم ثبت شد و در آینده تحلیل‌نویسان بسیاری به این موضوع خواهند پرداخت اما تردیدی نداریم که نام دولت سیزدهم در لیست مردودی‌ها جای خواهد داشت.

 

 

نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس:
تورم ناشی از حذف ارز ترجیحی مهار می‌شود

نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: رئیس جمهور قول داده که تورم ناشی از حذف ارز ترجیحی در چند ماه آینده کاهش پیدا می‌کند و مهار می‌شود.ولی اسماعیلی درباره عملکرد دولت سیزدهم، اظهار داشت: هنوز یک سال از تشکیل کابینه دولت سیزدهم نمی‌گذرد و لازم است به دولت فرصت دهیم تا کارش را انجام دهد.
وی بیان کرد: پس از آنکه یک سال از عمر دولت سیزدهم گذشت، ما می‌توانیم ارزیابی‌های خود را درباره عملکرد وزرا انجام دهیم تا در صورتی که لازم شد، تغییراتی در کابینه اتفاق بیفتد.نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه خط قرمز ما معیشت مردم است و همه باید به دنبال رفع مشکلات مردم باشیم، تصریح کرد: ارزیابی ما نسبت به عملکرد وزرا باید دقیق باشد و در صورتی که وزیری عملکرد مطلوبی نداشته باشد، هیچ ایرادی ندارد که در کابینه تغییراتی اتفاق بیفتد و آن وزیر تغییر کند.سخنگوی فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات مهم دولت سیزدهم، گفت: بنده عضو ستاد مقابله با کرونا هستم و یکی از اقدامات بسیار مهم دولت سیزدهم آن بود که به خوبی بیماری کرونا را کنترل کرد. این در حالی است که در دولت سابق ما حتی نمی‌توانستیم یک واکسن برای مقابله با این بیماری وارد کنیم.وی ادامه داد: بعد از اینکه دولت سیزدهم آغاز به کار کرد، هم واردات واکسن کرونا رونق گرفت و هم شاهد افزایش تولید واکسن در داخل کشور بودیم. عملکرد دولت در این زمینه بسیار خوب بود و تجربه‌ای بسیار عالی برای دولت جهت مدیریت بحران‌های دیگر شد و دولت گام مثبتی در این زمینه برداشت که نمی‌توانیم آن را نادیده بگیریم.اسماعیلی متذکر شد: عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای و شرکت در اجلاس اکو هم از جمله اقدامات مثبتی است که منجر به باز شدن پنجره‌های اقتصادی به روی کشورمان شد. دولت رئیسی در عمل نشان داده است که دنیا را در پنج کشور غربی خلاصه نمی‌کند و حجم مناسبات اقتصادی ایران از زمان روی کار آمدن این دولت افزایش چشمگیری داشته است.نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات دولت برای مدیریت ارز ترجیحی، گفت: مدیریت ارز ترجیحی به خوبی در حال انجام است. علی رغم اینکه در اجرای این کار یکسری مشکلات وجود دارد و قبول داریم که مردم در وضعیت معیشتی سختی قرار دارند و تورم افسارگسیخته است، اما همین که دولت وارد این میدان شد، بسیار مهم است.نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ارز ترجیحی حق همه مردم است که در سال‌های اخیر فقط متعلق به چند نفر بود و بین آنان دست به دست می‌شد و لازم بود تغییراتی در شیوه اختصاص ارز ترجیحی ایجاد شود. رئیس جمهور قول داده تورم ناشی از حذف ارز ترجیحی در چند ماه آینده کاهش پیدا می‌کند و مهار می‌شود که امیدواریم این مسئله هر چه زودتر محقق شود.

 

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس:
«تثبیت شراکت راهبردی با کشورهای همسایه» استراتژی دولت سیزدهم است

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: استراتژی دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم در راستای تثبیت شراکت راهبردی با کشورهای همسایه از مهم‌ترین اقداماتی است که نشان می دهد این دولت عزم جدی برای توسعه اقتصاد کشور و حل مشکلات معیشتی مردم دارد.محمد طلا مظلومی در مورد دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم گفت: دیپلماسی اقتصادی ابزار مهمی برای رشد و توسعه کشورهاست و دولت سیزدهم هم در آغاز بکار خود، سیاست تقویت تعامل با همسایگان و دیپلماسی اقتصادی را در دستور کار خود قرار داده است.نماینده مردم بهبهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای، بیان داشت: این دستاورد مهمِ نخستین سفر آیت‌الله رئیسی به تاجیکستان بود. عضویت ایران در این سازمان، درهای بازارهای آسیای میانه را به روی کالاهای صادراتی ایران باز می‌کند، پیوستن به این سازمان موجب رونق صادرات و افزایش درآمدهای ارزی کشور خواهد شد.عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران با کشورهای همسایه خاطر نشان کرد: دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم در راستای تثبیت شراکت راهبردی با کشورهای همسایه از مهم‌ترین اقداماتی است که نشان می دهد این دولت عزم جدی برای توسعه اقتصاد کشور و حل مشکلات معیشتی مردم دارد.
مظلومی افزایش فروش نفت را از دیگر اقدامات موثر دولت عنوان کرد و گفت: با تلاش مضاعف دستگاه دیپلماسی کشور و وزرات نفت افزایش فروش نفت و میعانات گازی در دستور کار قرار گرفت که دستاوردهای مطلوبی برای اقتصاد کشور به همراه داشت. این اقدام در تنگناهایی اقتصادی با تامین ارز مورد نیاز کشور تا حدودی مشکلات را رفع کرد.
وی با بیان اینکه بهترین راه مقابله با تحریم‌های ظالمانه نظام استکباری، استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های کشور است تصریح کرد: مقام معظم رهبری تعبیر اقتصاد مقاومتی یعنی اتکا به ظرفیت داخلی را به عنوان یک راهکار برای برون رفت از این وضعیت مطرح کردند و دولت سیزدهم هم در تبعیت از مقام معظم رهبری اقدامات موثری را برای خنثی سازی تحریم ها در دستور کار خود قرار داده است.نماینده مردم بهبهان با اشاره به سیاست دولت سیزدهم در تقویت تعامل با همسایگان عنوان کرد: دولت سیزدهم علاوه بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی تولید، تعامل با کشورهای همسایه را در دستور کار خود قرار داده است این اقدامات، ترسیم کننده آینده روشنی از ایران اسلامی بر پایه «ما می توانیم» است.وی با بیان اینکه مجلس همراه و هماهنگ با دولت در مسیر حل مشکلات معیشتی مردم گام بر می دارد، افزود: مجلس با توجه به رویکرد دولت سیزدهم در ارائه خدمات مطلوب و بی منت به مردم، در کنار دولت به عنوان پشتیبان خواهد ایستاد و از همه ظرفیت‌های خود در حمایت از دولت استفاده می‌کند.

 

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس:
تیم مذاکره‌کننده به مجلس گزارش دهد که در مذاکرات چه خبر است

عباسی گفت: پس از یک سال از برگزاری مذاکرات هسته ای با گروه جدید، باید دقیق بگویند چه اتفاقی افتاده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در جلسات رسمی و غیر رسمی مجلس از توضیحاتی که ارائه می شود، متوجه نمی شوم در مذاکرات هسته ای چه خبر است. تاریخ و جغرافیا نمی خواهیم گوش بدهیم. باید دقیق بگویند چه اتفاقی می افتد. آقای باقری هم اگر قرار است چیزی نگویند، اصلا به مجلس نیایند.
آقای عباسی به خبرگزاری ایسنا هم گفته به عنوان یک نماینده مجلس، خواستار دریافت متن مذاکرات هسته ای است.
این گفته پس از پایان مذاکرات ایران با نماینده اروپا در دوحه پایتخت قطر مطرح می شود؛ مذاکراتی که در هفته های گذشته با اعلام معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا “بی نتیجه” پایان یافت.
در این دور از مذاکرات هسته ای، ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم اما تنها با حضور هماهنگ کننده و نماینده اتحادیه اروپا گفتگو می کنند؛ جمهوری اسلامی پس از خروج یک طرفه آمریکا از توافقنامه برجام تاکنون، در مذاکرات هسته ای با این کشور پشت یک میز ننشسته است.
انریکه مورا ۸ تیر ماه با پایان مذاکرات دوحه، از اینکه “هنوز پیشرفتی که تیم اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده این مذاکرات نسبت به آن امیدوار بود، به دست نیامده”، ابراز
تأسف کرد.
با این حال او گفت که “با فوریت بیشتری برای احیای یک توافق کلیدی و عدم اشاعه و ثبات منطقه ای ادامه خواهیم داد.”
سخنگوی جدید وزارت امور خارجه ایران هم همان روز اعلام کرد علی باقری و انریکه مورا طبق روال همیشه، با یکدیگر در تماس خواهند بود.
در حالیکه اسفند ماه پارسال سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ایران از آماده شده حدود ۹۸ درصد پیش نویس توافق مشترک هسته ای خبر داده بود، اما هنوز نتیجه ای در بر نداشته است.
همان زمان، آقای خطیب زاده موضوعات باقی مانده را در مورد “رفع تحریم‌ها، تضمین ها و برخی از ادعاهای سیاسی که در مورد فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران است” اعلام
کرده بود.
آقای عباسی عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت که “وقتی تنها ۲ درصد از مسائل مانده، یعنی وزن آن مهم است. چرا به نتیجه نمی رسد؟ چون اصل مشکلات در همان ۲ درصد است. برای مصرف داخلی می گویند اینقدر از مذاکرات حل شده و همه فکر می کنند ۲ درصد مانده و همه چیز حل می شود.”
بر اساس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها، اگر کشورهای ۱+۴ برای اجرای تعهداتشان و رفع کامل تحریم­ ها از جمله تحریم های هسته­ ای، نظامی، حقوق بشری و علیه ایران اقدام کنند، دولت باید گزارش دقیق اقدامات انجام شده را به مجلس ارائه دهد.

 

 

سردار حسن‌زاده تشریح کرد؛
برنامه‎‌های سپاه تهران در عید غدیر
سردار حسین حسن‌زاده فرمانده سپاه محمد رسول الله تهران بزرگ در نشست خبری جهت تشریح برنامه‌های بزرگداشت عید سعید غدیر و روز عفاف و حجاب در ستاد فرماندهی سپاه تهران برگزار شد گفت: برنامه‌های متنوعی برای بزرگداشت این دو مناسبت پیش بینی شده است که فردا صبح به مناسبت روز عفاف و حجاب اجتماع بزرگ بانوان در ورزشگاه دوازده هزار نفری آزادی برگزار می‌شود.
وی افزود: هدف اصلی ما از برگزاری این مراسم نمایش حجاب و عفاف است و در این مراسم از مادران شهدا تجلیل می‌شود.
فرمانده سپاه تهران بزرگ با اشاره به برنامه‌های سپاه تهران بزرگ برای عید غدیر در تهران گفت: ۱۱۰ برنامه محوری در مساجد و حسینیه‌های بزرگ در تهران جشن غدیر برگزار می‌شود.
سردار حسن‌زاده تصریح کرد: عید غدیر فرصت بسیار خوبی برای تشریح اهمیت عید غدیر است؛ همچنین تلاش داریم که بیش از یک ملیون صد هزار خانوار در مسئله مهم اطعام غدیر شرکت کنند و پرس‌های غذا تهیه شده میان مردم توزیع شود. این اقدام مردمی است و بیش از ۵ میلیون پرس غذا در روز غدیر میان مردم توزیع می‌شود.
وی افزود: در شب عید غدیر نیز در ۱۱۰ نقطه تهران مراسم بزرگداشت عید برگزار و نور افشانی می‌شود، همچنین با برپایی ایستگاه‌های مختلف در خیابان‌ها و محلات از مردم پذیرایی می‌شود.
فرمانده سپاه محمد رسول الله تهران بزرگ، توزیع بسته‌های معیشتی و کمک مردمی را از دیگر برنامه‌ها به مناسبت عید غدیر اعلام کرد و گفت: به مناسبت عید غدیر بیش از ۱۱۰ هزار بسته میان نیازمندان توزیع می‌شود.
سردار حسن‌زاده، راهپیمایی و کوه‌پیمایی را از دیگر برنامه‌های به مناسبت عید غدیر اعلام کرد و گفت: در روز جمعه در چهار نقطه در ارتفاعات شمال تهران، سرخ حصار، آبشار تهران و شهرک شهید محلاتی راهپیمایی و کوه پیمایی انجام می‌شود.

حجم تجارت ایران و روسیه تا ۱۰ میلیارد دلار قابلیت افزایش دارد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: در سفری که آیت الله رییسی به روسیه داشتند، موافقت شد که حجم تبادلات تجاری بین دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار برسد و معتقدم این رقم تا میزان ۲۰ میلیارد دلار امکان افزایش دارد.
ابراهیم رضایی درباره دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم و میزان توسعه تجارت بین ایران و روسیه گفت: حجم صادرات بین ایران و روسیه در یک سال اخیر به ویژه پس از استقرار دولت سیزدهم افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است.
رییس گروه دوستی ایران و روسیه افزود: در دولت سیزدهم حجم تجارت ایران و روسیه تا چهار میلیارد دلار افزایش داشته است که این عدد در دولت قبل کمتر از سه میلیارد دلار بود و انتظار داریم این میزان در سال ۲۰۲۲ افزایش داشته باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ظرفیت‌های زیادی برای افزایش حجم تجارت بین دو کشور ایران و روسیه وجود دارد، گفت: در سفری که آیت الله رییسی به روسیه داشتند، موافقت شد که حجم تبادلات تجاری بین دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار برسد و معتقدم این رقم تا میزان ۲۰ میلیارد دلار امکان افزایش دارد.
نماینده مردم دشتستان در مجلس یادآور شد: تحریم‌هایی که پیش از این غرب علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرده بود و در ادامه جنگ روسیه و اوکراین منجر به تحریم روسیه شد، دو کشور ایران و روسیه را برای تعامل بیشتر تجاری و اقتصادی به یکدیگر نزدیک کرد. به این معنا که بسیاری از محصولات که روس‌ها به آن دسترسی ندارند توسط ایران تامین می‌شود و محصولاتی هم که به دلیل تحریم ما دسترسی درستی به آن نداریم توسط روسیه تامین می‌شود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه تحریم روسیه برای ایران فرصت است، تاکید کرد: تحریم به تسهیل در شتاب اجرای برخی از سیاستگذاری‌ها مانند حذف دلار از مبادلات تجاری و مالی بین دو کشور، کمک می‌کند.

حسن نیت ایران در مذاکرات برجام روشن است
عضو کمیسیون شوراها گفت:کسانی که مدعی زیاده خواهی جمهوری اسلامی ایران هستند خود مسائل فرا برجامی را به مذاکرات هسته ای کشاندند اما طرف ایرانی با حسن نیت بسیاری نظارت های فراپادمانی را پذیرفت تا مسیر مذاکرات از بن بست خارج شود.
محمدصفری ملک میان اظهار داشت: آنچه که ایران از مذاکرات انتظار دارد بازگشت به برجام و تضمین انتفاع اقتصادی ایران از توافق است و اگر این از نظر طرف های خارجی خواسته ای اضافی است پس ادعا های آنها برای حل پرونده هسته ای نیز بی اساس و دروغ است.
وی افزود: ما لغو تحریم ها و بهره مندی از حقوق اولیه استفاده صلح آمیز مانند همه کشورهای عضو (NPT)را از طرف های خارجی ۱+۴ انتظار داریم و آمریکا نیز اگر به دنبال بازگشت به برجام است باید تعهد دهد که دیگر بدعهدی و پیمانشکنی نخواهد کرد و این موضوع نیز جز با راستی آزمایی و قرار دادن بند هایی در متن توافق شدنی نیست.
نماینده مردم رودسر و املش تاکید کرد: کسانی که مدعی زیاده خواهی جمهوری اسلامی ایران هستند خود مسائل فرا برجامی و نامربوط را به مذاکرات هسته ای کشاندند و حقوقی را از کشورمان انتظار داشتند که هیچ کشوری در دنیا آن را به رسمیت نمی شناسد اما طرف ایرانی با حسن نیت بسیاری از نظارت های فراپادمانی را پذیرفت تا مسیر مذاکرات از بن بست خارج شود و حالا وقت آن رسیده است که آنها شفاف بگویند ادعا هایی که مطرح می کنند چیست.
به گزارش خانه ملت، وزارت خارجه آمریکا روز جمعه دربیانیه ای درخصوص سرعت تحولات برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد و بر تعهدش نسبت بازگشت دوجانبه به برجام تاکید نمود. آن‌ها از ایران خواستند تا خواسته‌های اضافی خود را کنار بگذارد و فورا با توافقی که درحال حاضر در دسترس است موافقت کند.

 

اروپا چه جایگزین‌هایی برای گاز روسیه دارد

اروپا با بدترین بحران انرژی در دهه‌های اخیر مواجه است و در بحبوحه هراس از کمبود سوخت و افزایش قیمت‌های برق و گاز طبیعی، همه توان خود را برای مواجهه با زمستان به کار بسته است، با این حال، یافتن منابع جایگزین انرژی روسیه، دشوارترین گام اروپا به نظر می‌رسد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، اروپا برای مقابله با حمله نظامی روسیه، همزمان با تبدیل کردن اوکراین به نمایشگاه تسلیحات متنوع و متعدد، جنگ اقتصادی را علیه مسکو در دستور کار قرار داده است. اما وابستگی بالای اروپا به منابع انرژی روسیه، واقعیتی است که کشورهای قاره سبز را با چالش جدی مواجه کرده است.
جریان گاز روسیه به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم‌۱ تاکنون به ۴۰ درصد ظرفیت، کاهش یافته است و از امروز دوشنبه به منظور تعمیر و نگهداری از جمله آزمایش قطعات مکانیکی و سامانه‌های اتوماسیون متوقف شد. در صورت تمدید این توقف عرضه، نگرانی‌هایی برای اروپا ایجاد خواهد شد.
تاکنون عرضه گاز روسیه به دلیل عدم پرداخت با روبل روسیه به چندین کشور اروپایی قطع شده و اوکراین نیز در ماه مه، مسیر ترانزیت گاز به اروپا را مسدود کرده است.
بنابراین کشورهای اتحادیه اروپا به لطف افزایش واردات گاز مایع از آمریکا و تکیه به ذخایر گاز و کاهش تقاضا احتمالا قادر خواهند بود در طول تابستان و در کوتاه‌مدت مقاومت کنند اما پر کردن شکاف انرژی روسیه در بلندمدت و فصل زمستان از چالشی جدی برای اروپا خبر می‌دهد. «جک شارپلز» محقق موسسه مطالعات انرژی آکسفورد در مصاحبه با نشریه ال کنفیدنسیال اسپانیا گفت: اگر دولت روسیه به گازپروم دستور دهد که صادرات گاز به اروپا را به طور کامل قطع کند، شکی نیست که اروپا با مشکل بزرگی روبرو خواهد شد.
مسیرهای اصلی انتقال گاز روسیه به اروپا کدامند؟
روسیه حدود ۴۰ درصد گاز طبیعی اروپا را به طور عمده از طریق خط لوله تامین می‌کند. کریدور ترانزیتی اوکراین، گاز روسیه را بیشتر به اتریش، ایتالیا، اسلوواکی و دیگر کشورهای اروپای شرقی می‌فرستد. مسیرهای جایگزین انتقال به اروپا که از اوکراین عبور نمی‌کنند شامل خط لوله یامال-اروپا است که از بلاروس و لهستان به آلمان می‌گذرد و نورد استریم ۱ که از دریای بالتیک به آلمان می‌رسد.
خط لوله گاز فراملی یامال- اروپا از قلمرو چهار کشور روسیه، بلاروس، لهستان و آلمان عبور می‌کند و ظرفیت آن ۳۲.۹ میلیارد متر مکعب گاز در سال است.شرکت گازپروم، غول گازی روسیه که مالک بخش لهستانی خط لوله یامال است، پیشتر در بیانیه‌ای از قطع عرضه گاز به اروپا از طریق خط لوله یامال که از خاک لهستان می‌گذرد و به آلمان متصل می‌شود، خبر داد.کرملین گفته است که کاهش عرضه از طریق نورد استریم ۱ از پیش برنامه ریزی نشده بود و تحریم‌های غرب، عامل این توقف است.
اروپا از کجا می‌تواند گاز تامین کند؟
آلمان، بزرگترین مصرف کننده گاز روسیه در اروپا که صدور گواهینامه خط لوله جدید گاز نورد استریم ۲ از روسیه را به دلیل جنگ اوکراین متوقف کرده است، این امکان را دارد تا گاز مورد نیاز خود را از انگلیس، دانمارک، نروژ و هلند از طریق خطوط لوله وارد کند.
نروژ، دومین صادرکننده بزرگ اروپا پس از روسیه، برای کمک به اتحادیه اروپا برای رسیدن به هدف خود برای پایان دادن به اتکا به سوخت های فسیلی روسیه تا سال ۲۰۲۷، تولید خود را افزایش داده است.
انگلیس به گاز روسیه وابسته نبوده و طبق امضای توافقی میان شرکت «سنتریکا» (Centrica) و شرکت نروژی «اِکینور» (Equinor)، عرضه گاز اضافی از طریق این کشور به اروپا در زمستان انجام خواهد شد.
کشورهای جنوب اروپا می‌توانند گاز آذربایجان به ایتالیا را از طریق «خط لوله ترانس آدریاتیک» و «خط لوله گاز طبیعی ترانس آناتولی» از طریق ترکیه دریافت کنند و آمریکا از آمادگی ارسال ۱۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی مایع به اتحادیه اروپا در سال جاری میلادی خبر داده است.
لهستان که حدود ۵۰ درصد از گاز مصرفی خود را با گاز روسیه تامین می‌کند، اعلام کرده است که می‌تواند گاز خود را از طریق دو مسیر با آلمان تامین کند.
همچنین در ماه اکتبر، خط لوله ای میان لهستان و نروژ با ظرفیت انتقال ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز در سال افتتاح خواهد شد.
آیا گزینه‌های دیگری برای تامین گاز وجود دارد؟
چندین کشور می توانند با روی آوردن به واردات برق از طریق همسایگان خود یا با تقویت تولید برق از محل انرژی هسته‌ای، انرژی‌های تجدیدپذیر، نیروگاه‌های آبی یا زغال سنگ، هرگونه خلا در تامین انرژی را پر کنند.
اروپا در تلاش است تا با قطع استخراج زغال سنگ به اهداف اقلیمی دست یابد، اما برخی از کارخانه‌های زغال سنگ از اواسط سال ۲۰۲۱ به دلیل افزایش قیمت گاز دوباره فعال شده‌اند.به گزارش تارنمای اسپوتنیک موندو، مراکش و نیجریه در تلاشند تا خط لوله گاز ترانس آفریقایی خود را تقویت کنند و با اتصال هفت هزار کیلومتر از آب‌هایی که از ۱۳ کشور آفریقایی می‌گذرد، عملیات گازرسانی به اروپا در نبود گاز روسیه را انجام دهند.
آلمان و آنگولا به توافق رسیده اند که شرکت دولتی «سونانگول» (Sonangol) اولین تامین کننده هیدروژن سبز آلمان باشد. «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان در سفر به سنگال از قصد این کشور برای انجام پروژه‌های گاز و انرژی تجدیدپذیر با این کشور غرب آفریقا خبر داد. ایتالیا، یکی دیگر از واردکنندگان بزرگ گاز روسیه نیز دیپلماسی فعالی داشته و با جمهوری دموکراتیک کنگو، مصر و آنگولا برای افزایش صادرات قرارداد امضا کرده است. ایتالیا همچنین با شرکت الجزایری «سوناتراک» (Sonatrach) قراردادی برای افزایش حجم گاز وارداتی از طریق خط لوله گاز ترانس مدیترانه‌ای که دو کشور را به هم متصل می‌کند، امضا کرده است.
کشورهای اروپایی درحال مذاکره و تلاش برای قطع واردات انرژی از روسیه و تحریم کامل بخش انرژی این کشور هستند اما تحلیلگران، قطع کامل وابستگی قاره سبز به گاز کرملین را زمان بر اعلام کرده و احتمال داده اند حداقل تا سال ۲۰۲۴، این وابستگی ادامه داشته باشد.