به گزارش «جمله» حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان، در واکنش به عدم تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه ایران گفت: «برای اولین بار است که در طول تاریخ آمریکا قطعنامهای علیه ایران تهیه کرده و فقط یک رأی آورده است. آن هم یک کشور کوچک! یک جزیره!… ببینید آمریکا کارش به کجا رسیده است […]
به گزارش «جمله» حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان، در واکنش به عدم تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه ایران گفت: «برای اولین بار است که در طول تاریخ آمریکا قطعنامهای علیه ایران تهیه کرده و فقط یک رأی آورده است. آن هم یک کشور کوچک! یک جزیره!… ببینید آمریکا کارش به کجا رسیده است که جز خودش فقط یک کشور کوچک با او همراهی میکند». روحانی که در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا سخن میگفت، رد قطعنامه علیه ایران را «یک شکست سیاسی بزرگ دیگر برای آمریکا» دانست. مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل پس از شکست قطعنامه آمریکا در اظهار نظری گفت: «مماشات هیچگاه در راستای منافع مشترک بشریت عمل نکرده است. به عکس، تنها قدرتهای زورگو را جسورتر کرده است. همه دولتها مسئولیت اخلاقی دارند تا تمامی آنچه در توان دارند را برای بازگرداندن ایمان به ارزشها، اهداف و اصول مندرج در منشور سازمان ملل به کار گیرند. این دین ما به خودمان و به نسلهای آیندهمان است که باید با نتایج عملها و بیعملیهای ما زندگی کنند»
نماینده ایران همچنین در توئیت دیگری نوشت: «نتیجه رأی درشوراي امنيت در مورد تحریم تسلیحاتی ایران، بار دیگر انزواي آمريكا راعيان كرد». او افزود «پیام شورای امنیت: «نه به يكجانبه گرايي، آمريكا بایداز این افتضاح بیاموزد. تلاش آمريكا براي “بازگرداندن” تحریمها غیرقانونی است و همانطور که امروز شاهد بوديم، توسط جامعه بین المللی رد شد».
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز رای نیاوردن قطعنامه پیشنهادی آمریکا در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را شکستی “تاریخی” برای ایالات متحده خواند و آن را نتیجه «دیپلماسی فعال» جمهوری اسلامی دانست. عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ، شنبه ۲۵ مردادماه در یک پیام توییتری نوشت: «سابقه نداشته که آمریکا تا این حد منزوی باشد».
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه «دیپلماسی فعال ایران در کنار استحکام حقوقی برجام»” باعث شد که قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت رأی نیاورد.
حمید بعیدی نژاد، سفیر کشورمان در لندن در پی شکست قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل در صفحه توییترش نوشت: «رد شدن کامل پیش نویس قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل نشانگر سطح انزوای بینالمللی دولت آمریکا است». بعیدی نژاد در ادامه اظهار کرد: «فشار حداکثری بین المللی علیه آمریکا برای تغییر رفتارش در برابر توافق هستهای ایران در حال افزایش است».
خشم رژیم صهیونیستی از وتوی طرح آمریکا
اسرائیل رد شدن طرح پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت را به عنوان اقدامی “ننگین” محکوم کرد.
گیلاد اردان، نماینده تازه اسرائيل در سازمان ملل روز شنبه در پیامی توییتری گفت که با این اقدام شورای امنیت نشان داد که “در ایفای مسئولیت خود در حفظ صلح و امنیت بینالمللی ناکام مانده است”.
به گفته نماینده اسرائیل تصمیم مزبور “ناآرامی بیشتر خاورمیانه و دور خشونت در جهان” را تشدید خواهد کرد.
آمریکا: به تلاش ادامه میدهیم
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای به شدت از شورای امنیت انتقاد کرد و این نهاد را به بیتوجهی به مطالبات کشورهای منطقه و اسرائیل متهم کرد.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا گفت خودداری شورای امنیت از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران “نشانه ناکامی آن در حفظ صلح و امنیت بینالمللی” است.
به گفته وزیر خارجه آمریکا بدین ترتیب شورای امنیت “دست بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان را برای خرید و فروش اسلحه باز گذاشته است”.
در همین راستا کلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد گفت کشورش از تلاش برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران دست بر نخواهد داشت.
واکنش دیگر اعضای شورای امنیت
نمایندگی جمهوری خلق چین در سازمان ملل در واکنش به ناکامی آمریکا در به تصویب رساندن قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در توییتی گفت نتیجه به دست آمده نشان میدهد “یکجانبهگرایی از هیچ حمایتی برخوردار نیست و زورگویی شکست خواهد خورد.”
نمایندگی چین استدلال میکند از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده و دیگر عضو آن نیست، نمیتواند خواهان برگشتن تحریمها علیه ایران باشد. در همین رابطه چین تأکید کرده که همچنان به توافق برجام پایبند و خواهان اجرای کامل آن است. نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز در بیانیهای گفت که قطعنامه ۲۲۳۱ مدت تحریمها را پنج سال در نظر گرفته بود و این مدت قرار نبود تمدید شود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پیشنهاد کرده است که برای “ایجاد سازوکاری در منطقه خلیج فارس برای ایجاد امنیت و بنای اعتماد” تمام طرفهای امضاکننده پیمان هستهای با ایران (برجام)، “نشستی مجازی” برگزار کنند و راههای فعال ساختن همکاری برای پیشبرد توافق برجام را بررسی کنند.
علاوه بر چین و روسیه، که از آغاز آشکار بود با قطعنامه پیشنهادی آمریکا مخالف هستند، کشورهای فرانسه و بریتانیا، متحدان اروپایی آمریکا نیز به طرح آمریکا رأی ممتنع دادند.
رای ممتنع بریتانیا
دفتر نمایندگی بریتانیا در سازمان ملل نیز در پی رد قطعنامه بیانیهای صادر کرده و تاکید کرده نگرانیها خود از رفتارهای «بیثباتکننده» ایران در منطقه خاورمیانه را بارها تکرار کردهاست.
بریتانیا میگوید این اقدامات جمهوری اسلامی خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در حمایت از توافق اتمیست.
بریتانیا، آلمان و فرانسه، متحدان اروپایی ایالات متحده به پیشنویس آن کشور در مورد تمدید تحریمهای تسلیحاتی رای ممتنع دادند. دفتر نمایندگی بریتانیا در مورد دلیل رای ممتنع خود میگوید «مشخص بود که قطعنامه موفق نمیشود حمایت شورای امنیت را به دست آورد و نمیتواند نمایانگر مبنایی برای دستیابی به اجماع باشد. در نتیجه به بهبود امنیت و ثبات در منطقه یاری نمیرساند». با این حال لندن تاکید کرده آماده همکاری با اعضای شورا و برجام برای جستوجوی راهیست که از حمایت شورای امنیت برخوردار شود.
بریتانیا میگوید به توافق اتمی و اجرای آن پایبند است و همراه فرانسه و آلمان آماده روی آوردن به مکانیسم حل اختلاف، تا ایران به اجرای کامل برجام بازگردد.
لندن در پایان گفته در بازه زمانی فعلی از بازگرداندن تحریمها، که برخلاف تلاشها برای حفظ برجام است، حمایت نمیکند.
نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز در بیانیهای گفته قطعنامه ۲۲۳۱ مدت تحریمها را پنج سال در نظر گرفته بود و این مهلت قرار نبود تمدید شود.
این دفتر با اشاره به پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای نشست مجازی رهبران کشورهای ثابت شورای امنیت، به اضافه آلمان و ایران، میگوید در چنین نشستی مسکو پارامترهایی را پیشنهاد میکند؛ به گفته روسیه این پیشنهادها در مسیر «تلاشهای مشترک» و «ایجاد سازوکاری در منطقه خلیج فارس برای ایجاد امنیت و بنای اعتماد» است.